Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Gaep prezintă artiștii emergenți selectați în proiectul Shortcuts

0

gaepgallery.com | @gaepgallery | @gaep.gallery

Un număr de 11 artiști emergenți participă, începând de luni, 20 septembrie, în proiectul de mentorat intensiv Shortcuts, desfășurat la Gaep: Dona Arnakis, Diana Matilda Crișan, Lucia Ghegu, Maria Mandea, Bogdan Matei, Alexandra Mereuți & Sebastian Danciu (duo), Ana Pascu, Gavril Pop, Diana Popuț, Miruna Radovici și Stanca Soare.

Ei au fost selectați în urma unui apel deschis, dintr-un total de 95 de înscrieri, de către un juriu format din Andrei Breahnă (manager cultural), Marilena Preda Sânc (artistă), Alex Radu (manager cultural) și Georgia Țidorescu (curator).

Shortcuts este menit să le ofere artiștilor emergenți insight-uri și soluții pragmatice pentru a-și gestiona eficient traseul profesional. Participanții vor dobândi cunoștințe despre aspecte precum funcționarea unei organizații din domeniul artei contemporane, bugete de producție, stabilirea prețurilor lucrărilor de artă, prezentarea practicii proprii și conectarea cu diverse categorii de public.

Între 20 septembrie și 15 octombrie, artiștii vor participa la patru laboratoare intensive susținute de patru mentori (Răzvan Anton – artist, Andrei Breahnă – manager cultural, Ioana Chira – comunicator și Lea Rasovszky – artistă), vor avea întâlniri cu alți artiști, curatori și manageri culturali din București, în atelierele sau spațiile lor de artă, vor participa la sesiuni individuale de mentorat și vor face prezentarea unui proiect de expoziție personală.

Artiștii selectați au vârste cuprinse între 21 și 31 de ani, au absolvit sau studiază încă la universități de profil din România (București, Cluj-Napoca, Timișoara) și Franța, iar în practicile lor se regăsesc aproape toate mijloacele de exprimare artistică, de la desen, pictură și sculptură, la fotografie, obiect, instalație, broderie și tapiserie.

Despre participanți

DONA ARNAKIS

Dona a studiat atât Sculptură, cât și Grafică la Universitatea de Vest din Timișoara. Lucrează cu medii variate – desen, sculptură, instalație – și este preocupată de formele organice din realitatea imediată. În cursul ultimilor trei ani, a avut o expoziție personală la Calina (Timișoara) și participat, printre altele, în show-uri de grup la Kunsthalle Bega și Galeria Sector 1.

Diana Matilda Crișan

Diana a absolvit Pictura la UNArte București, dar practica ei actuală gravitează în jurul broderiei, prin care aduce în discuție chestiuni legate de reprezentarea corpului feminin. Ea țese în jurul unor mitologii personale, abordând teme precum identitatea de gen, transgresiunea erotică, scenarii BDSM, extinderea esteticii corpului queer și poziția femeii în lumea artei.

Lucia Ghegu

După licența în Grafică la UNArte București, Lucia a obținut o bursă de cercetare la Accademia di Romania în Roma (2018-2020), în timpul căreia a dezvoltat un proiect artistic despre impactul migrației post-comuniste asupra românilor din Italia. Mobilitatea, identitatea și tensiunea dintre așteptări și realitate se află în centrul tematic al lucrărilor ei.

Maria Mandea

De la scenografie, în special în teatru pentru copii, a trecut la folosirea strategiilor de joc în contexte artistice. Interesată să creeze situații participative cu ajutorul unor indicii vizuale, Maria este atrasă, în prezent, de mediul instalațiilor-joc de mari dimensiuni. A co-fondat spațiul de artă participativă Știrbei47 în 2021 și lucrează la un doctorat în domeniul designului de joacă la UNArte București.

Bogdan Matei

Student la doctorat în Timișoara, Bogdan investighează statutul obiectului de artă în era inteligenței artificiale și a realităților virtuale. Lucrări ale lui au fost incluse în expoziții de grup la Kunsthalle Bega (Timișoara), MAGMA (Sfântu Gheorghe) și Muzeul de Artă din Arad, printre alte locuri.

Alexandra Mereuți & Sebastian Danciu (duo)

Absolvenți de Grafică la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Alexandra și Sebastian au pus bazele unei practici de duo în cursul unei recente mobilități de studiu Erasmus+ la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts în Lyon (Franța). Cercetarea pe care au început-o în Villeurbanne, parte din zona metropolitană Lyon, se axează pe tensiunea dintre identitatea culturală și istorică, pe de o parte, și dezvoltarea urbană post-industrială, pe de alta. În 2019 au fost co-curatori ai expoziției de grup New wave #1: When the center does not hold la Fabrica de Pensule.

Ana Pascu

Studentă în anul II la UNArte București, Departamentul Imagine Dinamică și Fotografie, Ana a participat în proiectul Staycation (desfășurat de CTG Collective, Sandwich și Galeria Catinca Tabacaru) și în expozițiile Modulated Histories (I + II), o colaborare între Muzeul Național de Artă Contemporană și platforma Laborator artistic.

Gavril Pop

Gavril a absolvit Pictura în 2020 și urmează în prezent un program de master la Universitatea de Vest din Timișoara. Lucrările lui tind să investigheze conceptele de limbaj, baze de date și varii moduri de înregistrare a timpului. În cursul ultimului an a avut o expoziție personală la Camera Project Space (Cluj-Napoca) și a participat în expoziția de grup Later Edit de la Kunsthalle Bega (Timișoara).

Diana Popuț

În cadrul studiilor doctorale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Diana a beneficiat în 2020 de o mobilitate Erasmus+, sub forma unei rezidențe artistice în atelierul lui Laurențiu Craioveanu din Lodi (Italia). Lucrările ei, explorări ale timpului și ale urmelor pe care le lasă în memoria noastră, au fost prezentate anul acesta în expoziția duo Suddenly Clear (cu Mihai Plătică) la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Miruna Radovici

Miruna a absolvit masterul în Arte Grafice la UNArte București în 2020 și a studiat la Institut Supérieur des Beaux Arts din Besançon (Franța) în 2019. Lucrările realizate în anii de master au fost prezentate în această iarnă în expoziția personală Self Reflection is Hard From an Unflattering Angle la Galeria Posibilă (București).

Stanca Soare

De naționalitate franco-română, Stanca a studiat la École Supérieure d’Arts et Médias de Caen – Cherbourg, Institut Supérieur des Arts de Toulouse și École Nationale Supérieure d’Arts de Bourges (Franța). În 2021 s-a mutat înapoi în România pentru a înțelege mai bine practica artizanală a țeserii și pentru a dezvolta proiecte artistice bazate pe acest studiu.

Shortcuts. Mentorat pentru artiști emergenți este un proiect organizat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Revista ARTA, ArTeVezi

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 40 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.