Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundatia Telekom Romania anunta cea de-a saptea editie a Atelierelor CoderDojo Bucuresti

0

Atelierele CoderDojo București continuă cu a şaptea editie. O nouă generație de copii dobândesc competenţe digitale

Atelierele CoderDojo București, susținute de Fundația Telekom Romania și Asociația Coder Dojo București, își deschid porțile pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, pasionați de tehnologie sau curioși să descopere din tainele programării. Atelierele sunt gratuite și se desfășoară pe parcursul anului școlar 2019-2020, o dată pe lună, sâmbăta.1

Pentru înscriere, cei interesați trebuie să completeze formularul online disponibil în cadrul programului pe care doresc să-l urmeze. În cadrul ediției de anul acesta sunt disponibile 24 de ateliere, împărțite în 3 categorii, în funcție de vârsta participanților, dar și de nivelul de pregătire, astfel:

  • Explorator, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 8-12 ani, care vor să descopere noțiunile de programare;
  • Aventurier, pentru copiii cu vârste între 12-15 ani, care doresc să înceapă explorarea tehnologiilor prin învățarea de limbaje care folosesc linii de cod;
  • Master, pentru adolescenții care vor să se formeze pentru o carieră în IT și urmăresc să-și dezvolte abilitățile prin lucrul cu algoritmi formalizați, arduino sau tehnologii web.

Este pentru al șaptelea an consecutiv în care Fundația Telekom Romania se implică alături de voluntarii din cadrul Asociației Coder Dojo București în formarea și perfecționarea competențelor digitale ale copiilor și adolescenților, astfel încât aceștia să se poată integra pe o piața a muncii în schimbare. Specialiștii ce dețin competențe în domeniile STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică) sunt tot mai căutați, așa cum reiese și din analiza realizată de Centrul European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale, în care se menționează că cererea pentru profesioniști în domeniile STEM se așteaptă să crească cu aproximativ 8% între 2013 și 2025, în timp ce media prognozei de creştere pentru toate ocupațiile este de 3%.

Procesul de transformare accelerată a pieței muncii reprezintă o reală provocare pentru sistemele de educație și formare din întreaga lume, care trebuie să se reinventeze pentru a putea pregăti specialiști pentru joburi de care până acum câțiva ani nici nu auzisem sau care se vor contura ca urmare a digitalizării și robotizării unor sectoare de activitate. Acum, când spunem alfabetizare, ne referim la un concept și un proces cu totul diferite față de acum o generație. Atelierele CoderDojo contribuie în mod direct la o alfabetizare digitală. Forța de muncă de astăzi și de mâine va înțelege, realiza sau monitoriza activități IT. De aceea, pregătirea tinerei generații pentru a reuși să se integreze într-o piață a muncii inovatoare este o responsabilitate pe care nu o putem ignora”, a declarat Ruxandra Vodă, Președinte, Fundația Telekom Romania.

Atelierele se desfășoară sub îndrumarea și coordonarea a 60 de voluntari, iar primele întâlniri vor avea loc în septembrie, în două locații:

  • Băneasa Business & Technology Park, Șoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 42-44, clădirea A, etaj 2, locație în care se desfășoară pentru al șaptelea an consecutiv;

și

  • ASE – FABIZ, o locație nouă, clădirea Academiei de Studii Economice din Calea Griviței, unde activitățile se vor desfășura cu sprijinul Fundației Telekom și OMV Petrom S.A..

CoderDojo este o mișcare internațională, inițiată în Irlanda în anul 2011 cu scopul de a oferi copiilor interesați contextul în care să poată învăța programare într-un mediu informal, prin sesiuni regulate, în afara programului școlar. La CoderDojo copiii învață să programeze, să dezvolte site-uri web, aplicații, programe, jocuri și multe altele. Dojo-urile sunt inițiate, conduse și mentorate de voluntari. CoderDojo transformă programarea într-o experiență socială și distractivă.

CoderDojo București, susținut de Fundația Telekom Romania, reprezintă unul dintre primele concepte CoderDojo organizate în România.

*

Despre Fundația Telekom Romania

Fundația Telekom Romania este o organiație non-profit organization care susține mai multe categorii de persoane aflate în situații speciale, cauze sociale, copii diagnosticați cu boli grave, tineri talentați, și care răspunde solicitărilor umanitare provocate de calamități naturale. Fundația Telekom Romania este în mod activ implicată în identificarea oportunităților, dar și în rezolvarea situațiilor sociale dificile care apar în interiorul comunității.

1 Anumite ateliere pentru copiii mai mari se desfășoară bilunar sau săptămânal, informaţie menționată în descrierea atelierului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.