Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația Motivation acordă Bibliotecii Naționale a României Marca Accesibilității și lansează Harta Accesibilității pentru persoane cu dizabilități locomotorii

2

Astăzi, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Fundația Motivation a acordat Bibliotecii Naționale a României prima Marcă a Accesibilității, în cadrul unui eveniment care a subliniat importanța accesibilizării spațiului public ca o condiție pentru participarea la viața comunității a persoanelor cu dizabilități. Marca Accesibilităţii este o iniţiativă unică în România, ce constă în certificarea instituțiilor publice și private care și-au accesibilizat corect clădirile pentru persoanele în scaun rulant.

De astăzi, la adresa www.accesibil.org este disponibilă prima hartă națională a locurilor accesibilizate, destinată persoanelor cu dizabilități locomotorii. Harta Accesibilității este o platformă online care cuprinde, în acest moment, date despre clădiri din București și din 20 de județe ale țării. Harta electronică va include, până în 2014, informații despre 1.000 de clădiri din domeniile: cultură, divertisment, sănătate, sport, turism și servicii de interes public.
Evaluarea gradului de accesibilitate a clădirilor este realizată de echipe care includ utilizatori de scaun rulant, experți în accesibilitate și arhitecţi, conform unui sistem de auditare a gradului de accesibilitate a clădirilor. Acest sistem este dezvoltat de Fundația Motivation România în calitate de furnizor de expertiză în domeniul accesibilității și a fost creat pornind de la baza legală existentă în România. În elaborarea instrumentelor de lucru s-a ținut cont de legea 448/2006 privind persoanele cu dizabilități și liberul lor acces la spațiul public, precum și de normativul în construcții privind accesibilizarea spațiilor publice (NP 051-2001).

Clădirile care îndeplinesc criteriile de accesibilitate pentru utilizatorii de scaun rulant vor primi Marca Accesibilității în urma unei evaluări care are în vedere trei componente majore: accesul la spațiul exterior, accesul în spațiul interior și facilitățile puse la dispoziție, în funcție de specificul fiecărei clădiri. Marca Accesibilităţii este înregistratăla Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

“Odată cu dezvoltarea vertiginoasă pe care au cunoscut-o noile tehnologii, apar noi oportunităţi de a face disponibile spaţii şi informaţie tuturor, în mod egal şi în acelaşi timp, indiferent de condiţia fizică sau intelectuală. Biblioteca Naţională a României este onorată să primească în spaţiile sale persoane deosebite, iar prin produsele şi serviciile pe care le oferă, susţine participarea comodă şi deplină a tuturor la activităţile culturale şi educative. Astfel, ne dorim ca toate persoanele interesate să se implice în activităţile pe care le organizăm în bibliotecă, să poată vorbi despre aceleaşi cărţi în acelaşi timp, să se poată conecta la internet, accesând aceleaşi site-uri şi aceleaşi reţele de socializare ca şi colegii lor, la acelaşi calculator, în aceeaşi sală, în aceeaşi bibliotecă, în aceeaşi societate. Evenimentul de astăzi este un prilej deosebit pentru noi de a ne manifesta disponibilitatea faţă de persoanele cu dizabilităţi, iar această marcă a accesibilităţii care ne este acordată nu poate decât să ne bucure”, a declarat doamna Conf. Dr. Elena Tîrziman, Director General al Bibliotecii Naționale a României.                             

“Persoanele cu dizabilități pot avea un rol activ în comunitate și ține de noi toți să le facilităm accesul la spațiul public. Ne onorează faptul că acordăm primul certificat de accesibilitate Bibliotecii Naționale a României, instituție care respectă și înlesnește accesul liber la cultură și educație fără constrângeri, pentru fiecare dintre noi”, a declarat Cristian Ispas, Director General al Fundației Motivation România.

Instituțiile de interes public și companiile private pot solicita o evaluare și consultanță în vederea îmbunătățirii nivelului de accesibilitate al clădirilor prin intermediul aceluiași site www.accesibil.org. Fundația oferă și servicii de accesibilizare a locuințelor persoanelor cu dizabilități.

“Scopul nostru este ca Marca și Harta Accesibilității să contribuie la creșterea gradului de mobilitate și acces pentru persoanele cu dizabilități, fie că sunt consumatori de bunuri și servicii, inclusiv servicii publice, fie că sunt angajați și contribuabili, prin motivarea celor responsabili de accesibilizarea spațiilor”, a mai adăugat Cristian Ispas.


Inițiativele Marca Accesibilității și Harta Accesibilității se derulează în cadrul proiectului ”Roțile Schimbării – către servicii adecvate pentru utilizatorii de scaun rulant”, finanțat de USAID Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Proiectul este implementat în perioada 2011-2014 și are ca scop reducerea numărului de utilizatori de fotoliu rulant imobilizați la domiciliu și stimularea participării lor la viața comunității prin activități sportive, culturale și recreative.

În prezent, harta cuprinde informații despre clădiri din capitală și din județele Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Gorj, Ialomița, Iași, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea și Vrancea.
În perioada 2012 – 2014, vor fi evaluate 1.000 de clădiri și aproximativ 2.200 de locuințe ale utilizatorilor de fotoliu rulant din întreaga țară.

# # #

Fundația Motivation România
este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele Fundatiei Motivation sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor săi și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de miscare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 8.200 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

2 comentarii

  1. avatar

    Multumim organizatorilor pentru invitatia pe care au adresat-o METROREX de a participa in calitate de invitat la dubla lansare – a Marcii si a Hartii Accesibilitatii, la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei. Compania noastra este in acest moment in faza de finalizare a accesibilizarii statiilor de metrou. ” Apreciem ca pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2013 statiile de metrou vor fi complet accesibilizate si va invitam sa realizati auditul in vederea certificarii METROREX” a declarat la eveniment dl. Constantin Ionescu, director infrastructura METROREX.

  2. Pingback: Harta Accesibilitatii pentru persoanele in scaun rulant – Semper Excelsius

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.