Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundația Estuar lansează centrul educațional alternativ Smart Kids

0

Noi soluții pentru „meseria” de părinte
Fundația Estuar lansează centrul educațional alternativ Smart Kids

Părinții știu în general ce este bine pentru copiii lor. Ce se întâmplă însă când ai un copil cu un ritm prea altert față de cei de vârsta lui? Ce faci când învățământul de masă nu reprezintă o soluție pentru nevoile individuale ale copilului tău? Cum procedezi când puiul tău are nevoie de atenție specială, lucru mai dificil în grupele numeroase din grădinițele obișnuite Cum te asiguri că îi pui în valoare talentele, personalitatea individuală și creativitatea? Ce faci când ai nevoie de ajutor profesionist în dificila „meserie” de părinte?

Fundația Estuar a adunat o echipă de specialiști de elită pentru a veni cu răspunsuri și recomandări în sprijinul părinților care au astfel de întrebări și cu soluție la îndemâna celor din București: centrul educațional Smart Kids, situat în centrul orașului, în apropiere de bulevardul Ștefan cel Mare, Parcul Circului și Piața Romană. Vă invităm joi, 8 octombrie, de la ora 11 la inaugurare, pe Intrarea Docherilor, numărul 3, sector 2, București.
Evenimentul de lansare va reuni corpul de specialiști psihologi, psihiatri, terapeuți ai centrului, împreună cu domnul doctor Cristian Andrei, președintele Fundației Estuar, reprezentanți ai autorităților locale, ai organizațiilor negurvenamentale dar, mai ales, părinți și copii. Centrul educațional nou creat își propune să vină în întâmpinarea părinților ocupați, care își doresc pentru copiii lor un program educațional complex, complementar educației formale și un mediu în care siguranța, încurajarea exprimării creative, confortul emoțional și dezvoltarea armonioasă sunt primordiale.

Aceste programe sunt astfel concepute încât să permită fiecărui copil să își descopere identitatea proprie, să-și dezvolte o imagine de sine pozitivă și să devină independent și responsabil. Într-un cadru de poveste, copiii își vor putea dezvolta împreună arta de a asculta, de a comunica, capacitatea de a empatiza, de a depăși conflictele și de a dezvolta relații pozitive, bazate pe încredere și respect reciproc.

De asemenea, centrul va oferi soluții pentru diversele probleme mai simple sau mai grave cu care părinții și copii se pot confrunta. Când să ne îngrijorăm și să apelăm la un specialist? Dintre copiii diagnosticați cu probleme emoționale, comportamentale și de dezvoltare, 55,7% au tulburări de conduită perturbatoare: agresivitate, sfidare sau comportament antisocial. Aproape toți ceilalți, 43,5 au problem de anxietate sau de dispoziție: se simt triști, deprimați, neiubiți, neliniștiți, temători sau singuri, atenționează specialiștii Fundației Estuar.

De pildă, cazul lui V., un copil cu semne de ADHD – este hiperactiv, te provoacă permanent, cere atenție. Părinții lui au avut mari probleme cu mersul lui în colectivitate, mai ales la grădiniță. ”Am schimbat trei grădinițe în acești ani – am mers la stat, am mers la privat. Cum V. este un copil puternic, care cere atenție, simte când cel din față este mai slab de fire decât el și folosește defectele celuilalt pentru a îl șicana, experiența grădiniței a fost unafoarte dificilă. Educatorii nu reușeau să se impună în fața lui, nu reușeau să facă față energiei lui debordante. Așa a ajuns să fie scos afară pe hol și mai apoi pedepsit și bătut. Ni s-a spus să îl ducem la specialist și asta am făcut, însă educatorii probabil așteptau ca asta să reseteze copilul – bineînțeles că asta nu s-a întâmplat. Terapia cu psihologul trebuia să fie corelată cu ce se întâmpla la grădiniță, însă cum acest lucru nu s-a întâmplat, mersul la grădiniță s-a transformat într-o experiență cumplită și pentru noi, și pentru copil. Totul a culminat cu o zi în care l-am găsit pe băiat cu urechile negre și cu vânătăi pe corp.”- ne povestește doamna D., mama copilului, care va fi prezentă la inuagurare joi.

“ Conștienți că astfel de situații nu sunt singulare, am fost motivați să înființăm un centru educațional altfel – unul în care copiii și părinții să beneficieze de servicii specializate și personalizate, în care oferta educațională – evaluarea și direcționarea corectă a părinților cu copii către ajutor specializat, consiliere psihologică pentru copii, consiliere psihologică pentru părinți și aparținători, logopedie, terapie ABA, o abordare comportamentală care se centrează pe o serie de principii si tehnici care au rolul de a transforma comportamentele nedorite într-unele pozitive. Se vor adăuga de asemenea curînd și o Cameră senzorială și o Cameră de observare, care să fie la îndemână, pentru copii și specialiști în același loc” – spune Amedeea Enache, director de proiect.

Pentru că centrul va găzdui și programe de after-school pentru copii între 10 și 12 ani, la lansare va fi prezent și artistul multimedia și profesorul Mircea Florian, pasionat de instrumente tradiționale străvechi, doar unul dintre din specialiștii din variate zone care le vor deschide mintea și inima copiilor către lume și viață prin ateliere multidisciplinare. De exemplu, lecțiile cu și despre tulnic, un instrument străvechi unic în indentitatea culturală românească îi pot apropia pe copii nu doar de muzică și arta sunetelor, dar și de istorie și geografie prin instrumentele rare din lume cu care tulnicul se înrudește ( Elveția, Australia, Canada sau Norvegia) sau pur și simplu de meșteșugul fabricării manuale a obiectelelor tradiționale. Mai multe speră să spună despre asta organizatorii și la radio în enciclopedia Zimitot împreună cu Itsy Bitsy, partener media la acest eveniment. Acesta este doar un exemplu din activitățile variate care se vor desfășura aici.

Intrarea Docherilor, nr.3
Centrul educațional pentru copiii isteți Smart Kids este o structură de economie socială dezvoltată de Fundația Estuar în cadrul proiectului ”Șanse egale la angajare pentru persoanele din grupurile vulnerabile”, proiect cofinanțat prin Fondul Social European. Parteneri în cadrul proiectului sunt Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor Individual și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comments are closed.