Noi soluții pentru „meseria” de părinte
Fundația Estuar lansează centrul educațional alternativ Smart Kids
Părinții știu în general ce este bine pentru copiii lor. Ce se întâmplă însă când ai un copil cu un ritm prea altert față de cei de vârsta lui? Ce faci când învățământul de masă nu reprezintă o soluție pentru nevoile individuale ale copilului tău? Cum procedezi când puiul tău are nevoie de atenție specială, lucru mai dificil în grupele numeroase din grădinițele obișnuite Cum te asiguri că îi pui în valoare talentele, personalitatea individuală și creativitatea? Ce faci când ai nevoie de ajutor profesionist în dificila „meserie” de părinte?
Fundația Estuar a adunat o echipă de specialiști de elită pentru a veni cu răspunsuri și recomandări în sprijinul părinților care au astfel de întrebări și cu soluție la îndemâna celor din București: centrul educațional Smart Kids, situat în centrul orașului, în apropiere de bulevardul Ștefan cel Mare, Parcul Circului și Piața Romană. Vă invităm joi, 8 octombrie, de la ora 11 la inaugurare, pe Intrarea Docherilor, numărul 3, sector 2, București.
Evenimentul de lansare va reuni corpul de specialiști psihologi, psihiatri, terapeuți ai centrului, împreună cu domnul doctor Cristian Andrei, președintele Fundației Estuar, reprezentanți ai autorităților locale, ai organizațiilor negurvenamentale dar, mai ales, părinți și copii. Centrul educațional nou creat își propune să vină în întâmpinarea părinților ocupați, care își doresc pentru copiii lor un program educațional complex, complementar educației formale și un mediu în care siguranța, încurajarea exprimării creative, confortul emoțional și dezvoltarea armonioasă sunt primordiale.
Aceste programe sunt astfel concepute încât să permită fiecărui copil să își descopere identitatea proprie, să-și dezvolte o imagine de sine pozitivă și să devină independent și responsabil. Într-un cadru de poveste, copiii își vor putea dezvolta împreună arta de a asculta, de a comunica, capacitatea de a empatiza, de a depăși conflictele și de a dezvolta relații pozitive, bazate pe încredere și respect reciproc.
De asemenea, centrul va oferi soluții pentru diversele probleme mai simple sau mai grave cu care părinții și copii se pot confrunta. Când să ne îngrijorăm și să apelăm la un specialist? Dintre copiii diagnosticați cu probleme emoționale, comportamentale și de dezvoltare, 55,7% au tulburări de conduită perturbatoare: agresivitate, sfidare sau comportament antisocial. Aproape toți ceilalți, 43,5 au problem de anxietate sau de dispoziție: se simt triști, deprimați, neiubiți, neliniștiți, temători sau singuri, atenționează specialiștii Fundației Estuar.
De pildă, cazul lui V., un copil cu semne de ADHD – este hiperactiv, te provoacă permanent, cere atenție. Părinții lui au avut mari probleme cu mersul lui în colectivitate, mai ales la grădiniță. ”Am schimbat trei grădinițe în acești ani – am mers la stat, am mers la privat. Cum V. este un copil puternic, care cere atenție, simte când cel din față este mai slab de fire decât el și folosește defectele celuilalt pentru a îl șicana, experiența grădiniței a fost unafoarte dificilă. Educatorii nu reușeau să se impună în fața lui, nu reușeau să facă față energiei lui debordante. Așa a ajuns să fie scos afară pe hol și mai apoi pedepsit și bătut. Ni s-a spus să îl ducem la specialist și asta am făcut, însă educatorii probabil așteptau ca asta să reseteze copilul – bineînțeles că asta nu s-a întâmplat. Terapia cu psihologul trebuia să fie corelată cu ce se întâmpla la grădiniță, însă cum acest lucru nu s-a întâmplat, mersul la grădiniță s-a transformat într-o experiență cumplită și pentru noi, și pentru copil. Totul a culminat cu o zi în care l-am găsit pe băiat cu urechile negre și cu vânătăi pe corp.”- ne povestește doamna D., mama copilului, care va fi prezentă la inuagurare joi.
“ Conștienți că astfel de situații nu sunt singulare, am fost motivați să înființăm un centru educațional altfel – unul în care copiii și părinții să beneficieze de servicii specializate și personalizate, în care oferta educațională – evaluarea și direcționarea corectă a părinților cu copii către ajutor specializat, consiliere psihologică pentru copii, consiliere psihologică pentru părinți și aparținători, logopedie, terapie ABA, o abordare comportamentală care se centrează pe o serie de principii si tehnici care au rolul de a transforma comportamentele nedorite într-unele pozitive. Se vor adăuga de asemenea curînd și o Cameră senzorială și o Cameră de observare, care să fie la îndemână, pentru copii și specialiști în același loc” – spune Amedeea Enache, director de proiect.
Pentru că centrul va găzdui și programe de after-school pentru copii între 10 și 12 ani, la lansare va fi prezent și artistul multimedia și profesorul Mircea Florian, pasionat de instrumente tradiționale străvechi, doar unul dintre din specialiștii din variate zone care le vor deschide mintea și inima copiilor către lume și viață prin ateliere multidisciplinare. De exemplu, lecțiile cu și despre tulnic, un instrument străvechi unic în indentitatea culturală românească îi pot apropia pe copii nu doar de muzică și arta sunetelor, dar și de istorie și geografie prin instrumentele rare din lume cu care tulnicul se înrudește ( Elveția, Australia, Canada sau Norvegia) sau pur și simplu de meșteșugul fabricării manuale a obiectelelor tradiționale. Mai multe speră să spună despre asta organizatorii și la radio în enciclopedia Zimitot împreună cu Itsy Bitsy, partener media la acest eveniment. Acesta este doar un exemplu din activitățile variate care se vor desfășura aici.
Centrul educațional pentru copiii isteți Smart Kids este o structură de economie socială dezvoltată de Fundația Estuar în cadrul proiectului ”Șanse egale la angajare pentru persoanele din grupurile vulnerabile”, proiect cofinanțat prin Fondul Social European. Parteneri în cadrul proiectului sunt Fundația Estuar, Organizația Suedeză pentru Ajutor Individual și Fundația Tinerețe Fără Bătrânețe.