Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fundatia Calea Victoriei va invita, sambata 18 august la o expeditie culturala: Descopera Parcul Ioanid”

0

Fundatia Calea Victoriei va invita, sambata 18 august, ora 11.00, la o expeditie culturala: Descopera Parcul Ioanid”, impreuna cu istoricul Anita Sterea.

Descopera Parcul Ioanid

Fundatia Calea Victoriei va invita, sambata 18 august, ora 11.00, la o expeditie cultural: Descopera Parcul Ioanid”, in care veti descoperi frumusetea caselor si monumentelor din zona parcurilor Ioanid si Icoanei.

O plimbare in zona parcurilor Ioanid si Icoanei este ca o intoarcere in perioada Belle Epoque din Bucuresti. In aceasta calatorie in spatiu si timp veti fi condusi de istoricul Anita Sterea, care ne va povesti istoria acestei zone celebre din Bucuresti.

Ce vom vedea in aceasta expeditie culturala:

Parcul Ioanid, Bulevardul Dacia (zona ambasadelor si vilelor somptuoase), Scoala Centrala de Fete, Biserica Icoanei, Biserica Anglicana, Piata Gogu Constantin Cantacuzino, Vila Elena George Cantacuzino, O casa boiereasca – Casa Elisabetei Moscu, Vila Constantin R. Geblescu, Vila Elena – Sturdza Scheianu, Str Dumbrava Rosie, Parcul Icoanei.

Librarul si editorul George Ioanid a cumparat terenul in 1856 de la marele aga Pana Babeanul pentru 2100 de galbeni. Inainte zona fusese una din multele “gradini” din Bucuresti, cunoscuta sub numele de Gradina Breslea (1830-1869), mentionata ca atare si in “Ciocoii vechi si noi” unde este scris ca locuitorii Bucureştiului din clasa de mijloc «deprinşi de mult timp cu viaţa orientala cea plina de lene şi poezie, vara se adunau la gradinile Breslea, Cişmigiu … Acolo fiecare … cap de familie işi intindea masa şi impreuna cu casnicii şi amicii, beau şi mancau; apoi incepeau a invarti hora stramoşeasca şi danţurile cele vesele…». Constantin Bacalbasa scria despre aceasta gradina in “Bucurescii de altadata”: “O gradina de margine de oras unde se faceau petrecerile, unde mergea lumea sa chefuiasca, unde se intalneau amorezatii si unde cantau printre tufisuri lautarii”.

Dupa ce Ioanid devine proprietarul gradinii si o trasforma, un jurnalist francez descria zona in „Journal de Bucarest” astfel: „Nu departe de Palatul Regal, la doi paşi de strazile cele mai frecventate din Bucureşti se intinde un vast domeniu care intr-o alta ţara ar valora milioane şi care chiar aici are o mare valoare. Pe el se afla o locuinţa incantatoare, intr-un stil original, in genul celui elveţian, apoi o imensa gradina sau mai de graba un parc plin de pomi exotici şi indigeni, o viţa de vie magnifica, un parter ce conţine florile cele mai rare şi mai frumoase, o gradina plina de legume bine cultivata. Toate apartin dlui G. Ioanid, un simplu librar, ce a dobandit toata aceasta proprietate cu preţul muncii sale.”

Pana in 1910, in zona fostei livezi Ioanid, care se afla intre Strazile Polona, Dumbrava Rosie, Aurel Vlaicu si Bulevardul Dacia, s-a construit un ansamblu rezidential, format din 25 de locuinte luxoase.  Cei interesati sa cumpere in aceasta zona erau doctori, avocati, oameni politici sau membri ai vechilor familii boieresti romanesti. Apar nume ca: Adina Costinescu, sotia liderului liberal Emil Costinescu, Elena Sturdza-Scheianu, Simona Lahovary, familia Olanescu, Matei Bals si Zoe Manu, Vintila Bratianu.Din punct de vedere stilistic, majoritatea vilelor construite in aceasta zona in a doua parte a sec XIX si prima jumatate a secolul XX, sunt ori in stilul national romanesc, ori in stilul eclectic, la moda in Europa in acea vreme, academiste sau romantice. Parcul a fost inspirat de arhitectura romantica, in maniera gradinilor anglo-chineze, cu pavilioane, lac, mici piatete etc., dar arhitectul-autor este necunoscut. Vilele au fost realizate de arhitecti cunoscuti precum Petre Antonescu, Ion Berindei, Grigore Cerchez, Ernest Doneaud, Ion Mincu, Paul Smarandescu etc.


Lector: Anita Sterea,

Data: 18 august 2012; Ora: 11:00

Cost: 30 ron; Cost studenti: 25 ron

Locatie: pe Calea Victoriei, plecare din fata Carturesti Verona

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.