Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FOTO-plimbare pe străduțele cu nume de capitale din București

0

Text&foto: Andra Calenic

Cum poți vizita Parisul, Londra, Roma, Praga, Tokio și Washingtonul în aceeași zi, fără să dai niciun ban și fără să fie nevoie să-ți faci bagajele? Simplu, ieși la o plimbare pe străduțele cochete cu nume de capitale și țări din București! Sunt foarte aproape de centru, așa că te poți bucura de farmecul zonei fără să te deplasezi prea mult.

Străzile cu nume de capitale și țări încep să se împletească de la Piața Victoriei, din spatele Guvernului, și formează o țesătură urbană frumoasă care se întinde spre Perla și Aviatorilor (între bulevardul Aviatorilor, bulevardul Iancu de Hunedoara și Calea Dorobanților).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sofia, Rabat, Venezuela, Atena, Praga, Washington, Belgrad, Varșovia, Londra, Haga, Roma, Bruxelles, Brazilia, Finlanda, Tokio, Oslo, Berna, Paris, Mexic, Argentina se numără printre străzile unde te poți pierde admirând detaliile delicioase ale urbanului.

O plimbare în zonă este o adevărată vânătoare de comori arhitecturale: piațete, curți, statui, decorațiuni și clădiri elegante, nu neapărat reprezentative pentru orașele sau țările ale căror nume le poartă, dar cu o alură deosebită. Sunt multe sedii de ambasadă, atent dichisite. Din loc în loc se ivesc și case vechi, nerenovate – noroc cu perdelele de verdeață care însuflețesc construcțiile și estompează din cenușiu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Într-o după-amiază de weekend, vara, zona este extrem de chill, trec foarte rar mașini, deci poți hoinări în voie. În plus, unele străzi sunt umbrite aproape în totalitate de coroanele stufoase ale copacilor, deci soarele puternic n-ar trebui să fie o problemă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Senzația mea a fost că am aterizat pe alte meleaguri și în alte vremuri. Doar mașinile parcate obsesiv lângă sau pe trotuare mi-au amintit că sunt undeva în București. De-a lungul traseului am zărit o grămadă de clădiri deosebite, unele proaspăt renovate, altele în lucru. Mi-au atras atenția cele din apropierea Pieței bisericii Sacre Coeur (strada Căpitan Gheorghe Demetriade), unde am descoperit o mică piațetă – Piața Monseniorul Vladimir Ghika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O surpriză plăcută a fost și Piața Quito, având în centru Monumentul Aerului, dedicat lui Mircea Zorileanu, unul dintre pionierii aviației române. Ansamblul datează din anul 1937 și este realizat din fier, bronz şi piatră.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iubitorii de cultură în regim de muzeu se pot delecta cu Muzeul Zambaccian, de pe strada cu același nume, la nr. 21A și Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, pe strada Londra, nr. 39.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.