FOTO Parcul Natural Văcărești a primit avizul Consiliului General al Municipiului București

0

Parcul Natural Văcărești a primit avizul Consiliului General al Municipiului București. Adio braconieri, deșeuri, incendii și betoane. Bun venit, natură autentică!

Sursa: comunicat de presa Asociatia Salvati Delta

PNV_Credit Foto_Helmut Ignat_2

Marți, 29 aprilie, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a avizat pozitiv suprafața administrativă în vederea instituirii protecției în zona Văcărești. Documentul, deosebit de important, este piesa care va întregi dosarul de declarare a ariei protejate „Parcul Natural Văcărești”. Asociațiile Ecopolis, Salvați Dunărea și Delta, Kogayon și revista National Geographic –  România – inițiatorii acestui proiect, salută decizia aleșilor locali și mulțumește Primăriei Municipiului București pentru sprijinul acordat în această operațiune.

PNV_Credit Foto_Helmut Ignat 4

Cu o majoritate de 41 de voturi pentru și 4 abțineri, consilierii municipali au avizat înființarea Parcului Natural Văcărești. Avizul administrativ va completa dosarul de înființare a ariei protejate care conține în momentul de față toate documentele necesare: Studiul de Fundamentare Științifică, documentația cartografică și avizul Academiei Române.

După inițierea și adoptarea Hotărârii de Guvern, care va institui protecția în zonă, Bucureștiul va avea prima arie naturală urbană din România și una dintre cele mai întinse și bogate arii naturale urbane umede din Europa.

PNV_Credit Foto_Helmut Ignat

Membrii CGMB au înțeles corect argumentele organizațiilor inițiatoare prezente la dezbatere:

– necesitatea de a proteja 183 ha de spațiu verde autentic în care natura a construit un ecosistem umed impresionant. Consultați Studiul de Fundamentare Științifică,

– conservarea și amenajarea unui loc care va deveni în scurt timp centru reprezentativ de educație, cercetare, agrement și turism,

– șansa unică pentru înființarea unui parc de dimensiuni semnificative în București, într-o zonă și pe o axă naturală perfecte ca poziționare urbanistică,

– intrarea Bucureștiului în rândul orașelor importante ale lumii – deținătoare a unei imense suprafețe de arii naturale protejate urbane, în care se îmbină în mod optim conservarea naturii cu accesul publicului și amenajările minimale,

– situația juridică a terenurilor din zonă precum și regimul de proprietate sunt aspecte care nu au nicio legatură cu operațiunea de conservare a biodiversității și de instituirea a protecției, Legea Ariilor Protejate (OUG 57/2007) – Art 7, permițând instituirea protecției pe orice formă de proprietate: „Regimul de protecţie se stabileşte indiferent de destinaţia terenului şi de deţinător, iar respectarea acestuia este obligatorie în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi cu alte dispoziții legale în materie. „,

– statutul de arie protejată – Parc Natural – Categoria V IUCN, va permite dezvoltarea unei strategii de administrare care poate include: vizitarea, dezvoltarea de activități educative și organizarea zonei naturale pe arii de conservare și dezvoltare. Cu alte cuvinte, zona va fi redată în integralitatea ei locuitorilor Bucureștiului, cu respectarea caracteristicilor și principiilor de conservare.

Mai mult decât atât, avizul acordat ieri de către consilieri permite definitivarea și depunerea dosarului de instituire a ariei protejate, fapt care obligă autoritățile de protecția mediului să intervină ori de câte ori în zonă există amenințări de ordin ecologic. Astfel că, braconierii, incendiatorii sau cei care aruncă deșeuri în zonă vor putea fi trași la răspundere conform legii (contravenții, amenzi sau dosare penale).

PNV_Credit Foto_Helmut Ignat_3

Grupul de Inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești[1] salută decizia CGMB și mulțumește Primăriei Municipiului București pentru sprijinul acordat în vederea avizării ariei protejate și își exprimă convingerea că autoritățile române de protecția mediului – Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, vor acorda în continuare același interes crescut acestui proiect în scopul definitivării operațiunilor legale de protejare a zonei.

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați http://salvatidelta.ro/parcul-natural-vacaresti sau contul de Facebook Parcul Natural Văcărești


[1] Grupul de inițiativă pentru înființarea Parcului Natural Văcărești este alcătuit din organizațiile Salvați Dunărea și Delta, Ecopolis, Kogayon și National Geographic – Romania care în anul 2012 au demarat procedurile de instituire a protecției în zonă.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.