FOTO: Mesteshukar ButiQ a lansat colecția de mărțișoare

0

Respectând tradițiile culturii rome, dar și tradițiile primăverii, Mesteshukar ButiQ a realizat pentru luna martie o colecție specială de mărțișoare și accesorii, ce pot fi dăruite doamnelor și domnișoarelor de Mărțișor și Ziua Femeii. Colecția de mărțișoare și accesorii este formată din obiecte din argint, lemn, cupru, alamă, piele și pâslă, cu prețuri între 7 și 50 de lei. Confecționate cu multă măiestrie de meșteșugari argintari, pielari, croitori, fierari și rudari, mărțișoarele și accesoriile sunt unice și au în spate povestea de viață a meșteșugarului care le-a creat.

Martisor_ bicicleta argint

Colecția de mărțisoare, disponibilă pe www.mbq.ro/martisor, include biciclete, mici potcoave și trifoi din argint, cărticele manufacturate din piele, cu posibilitatea de a fi personalizate, copăițe, lingurițe și furculițe sculptate în lemn de tei, precum și buburuze și floricele din pâslă cusute de croitorese pricepute. Colecția este completată de brățări, pandantive, cercei din cupru, alamă și piele, precum și de eșarfe și portofele cu motive ale culturii rome.

Zilnic până pe 1 martie, meșteșugarii pot livra obiectele lucrate de mâinile lor iscusite acasă sau la birou. Produsele, în limita stocului disponibil, pot fi livrate în ziua următoare efectuării comenzii. Transportul este gratuit în București pentru comenzi de minimum 5 mărțișoare, solicitate printr-un e-mail la adresa office@mbq.ro.

„Prin intermediul acestei colecții, dar și prin celelalte obiecte din cadrul Mesteshukar ButiQ,  ne-am dorit să implicăm  activ comunitățile de romi  în perpetuarea acestor tradiții și mesteșuguri de poveste. Invităm publicul să cumpere mărțișoare, încurajând astfel dezvoltarea și susținerea cooperativelor Romano ButiQ din cadrul cărora provin mesteșugarii artizani”, a declarat  Ciprian Necula, fondator Romano ButiQ.

Despre Asociația Romano ButiQ și Mestesukar ButiQ

Asociația Romano ButiQ  s-a înființat din nevoia de a prezenta într-un mod realist și necosmetizat comunitatea romă și de a crea spațiul în care oamenii să descopere experimental valoarea pe care membrii acestei comunități o aduc în societate, dincolo de stereotipul negativ sau de paradigma de victimă.

Mesteshukar ButiQ (MBQ)  este o rețea de întreprinderi de economie socială, denumite Cooperativele “Romano ButiQ”, ce își propune revalorizarea meseriilor tradiționale rome.

Cooperativele Romano ButiQ oferă șansa unei dezvoltări reale celor care doresc să revalorizeze meșteșugul tradiţional rom, aducându-l în prezent și în faţa publicului larg.

Acţionând ca mici afaceri sociale prin care meșteșugarii romi au posibilitatea de a produce și de a comercializa bunuri, cooperativele se bazează în principal pe dorinţa de muncă și pe cererea pe piaţă a produselor manufacturate din materii prime ca lemnul, răchita, fierul, argintul, alama, cuprul sau aluminiul.

Demersul înlesnește totodată conservarea tradiţiei și identităţii rome și, nu în ultimul rând, sporirea diversităţii culturale într-o societate care se dorește lipsită de prejudecăţi și discriminare.

Bratara cupru Esarfa Martisor _carticica din piele Martisor_ trifoi cupru Portofel

 

 

 

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează