FOTO: Clădiri luminate în violet pentru inițiativa internațională de susținere a prematurității

0

România se alatura initiativei internationale de sustinere a prematuritatii

Asociația Unu și Unu, afiliată la The European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI), celebrează Ziua Internațională a Prematuritatii și anunță iluminarea în violet a unor clădiri de prestigiu din București și Iași în seara de 17 noiembrie.

Astfel, în București lumina violet va colora Palatul Parlamentului, clădirea Guvernului,  clădirile de birouri Lakeview și Skytower, iar în Iași Maternitatea „Cuza-Voda”, clădirea Primăriei, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” și Universitatea „Cuza-Voda”.

1

Pentru că prematurii sunt frumoși, speciali, perfecți, am ales să fim reprezentați în cadrul acestei acțiuni de clădiri de referință, frumoase și speciale din punct de vedere arhitectural, care schimbându-și culoarea pentru o noapte ne scot din normalitate și ne atrag atenția asupra acestui fenomen care afectează tot mai multe familii în România, dar și la nivel internațional” declară Corina Croitoru, fondator Asociația Unu și Unu.

Pe toată perioada lunii noiembrie, clădirile și instituțiile importante din întreaga lume vor fi iluminate în culoarea violet, desemnată la nivel internațional ca fiind culoarea prematuritatii, cu scopul celebrării copiilor născuți prematur și familiile acestora.

Iluminarea instituțiilor va contribui la sporirea vizibilității acestui aspect alarmant prin atragerea atenției publice și contientizarea prematuritatii, ca principal factor al decesului infantil și al riscurilor asociate nașterii înainte de termen.

În România, Ziua Internațională a Prematuritatii este celebrată anual, prin programul „Socks for life”, de către Asociația Unu și Unu, program care în această perioadă împlinește un an de funcționare și care a ajuns la sute de beneficiari, la nivel național, prin proiectele de sprijinire a bebelușilor prematuri și a familiilor acestora.

Inițiativa de iluminare din 17 noiembrie, venită din partea Asociației Unu și Unu, a găsit răspuns anul acesta în mai două orașe din țară, autorități naționale și locale, instituții publice sau private arătând dorința de implicare pentru susținerea cauzei prematurilor din țara noastră.

“Ziua Prematurului este un prilej de celebrare a eforturilor pe care personalul medical, impreuna cu parintii, le fac pentru ingrijirea cat mai buna a copiilor care se nasc inainte de termen.  Prematuritatea la nastere, situatie in care se regaseste unu din zece copii, conduce la o fragilitate crescuta a nou-nascutului care poate rezulta in diferite probleme de sanatate ce trebuie tratate cu multa atentie, si sa nu uitam aici rolul extrem de important al familiei pe perioada de recupere a nou-nascutilor prematuri.” Prof. Dr. Maria Stamatin, Maternitatea “Cuza-Voda”, Iasi:

Asociația Unu și Unu în parteneriat cu EFCNI (European Foundation for the Care of  Newborn  infants) coordonează activități la nivel local dar și global, pentru a atrage atenția asupra problemelor grave privind prematuritatea și pentru a oferi speranța familiilor afectate de acest fenomen.

17 noiembrie a fost desemnată Ziua Internațională a Prematuritatii și sunt planificate activități, evenimente speciale atât în Europa, cât și la nivel mondial pe toată perioada lunii noiembrie. Ziua internațională a prematuritatii este în 2014 la a IV-a ediție, în 2013 desfășurându-se în peste 60 de țări la nivel global, atingând 1.5 miliarde de oameni.

„Invităm publicul de a se alătura efortului nostru și de a spori conștientizarea în rândul populației prin realizarea unor poze (selfiuri) în fața clădirilor iluminate, în seara de 17 noiembrie și postarea lor pe rețelele de socializare folosind #voceaprematurilor #WPD2014 sau să distribuie fotografiile cu aceste clădiri iluminate pe  https://www.facebook.com/pages/Micolino-comunitatea-părinților-cu-gemeni-prematuri-și-copii-frumoși/224054857726889 pentru a le ajuta să călătorească în jurul lumii și pentru a așeza România pe harta țărilor care susțin lupta împotrivă prematuritatii”  spune Diana Gămulescu, Vicepreședinte Asociația Unu și Unu.

Aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prea devreme în fiecare an. În România sunt aproximativ 20,000 de copii care se nasc prematur. Datorită progreselor din medicina modernă, pot fi salvate mai multe vieți. Totuși, cu cât este mai mică vârsta gestationala și greutatea la naștere, cu atât este mai probabil ca bebelușul va avea complicații după naștere. Aproximativ 1 milion de copii nu supraviețuiesc luptei pentru viață în fiecare an. Dar multe decese ale nou-născuților și dizabilități puteau fi evitate prin luarea unor măsuri simple precum implicarea părinților sau cunoașterea lecțiilor învățate din trecut.  În mod problematic, schimbul de cele mai bune practici dintre spitale este foarte limita la nivel național dar și regional, de-a lungul Europei și chiar în întreaga lume.

Mulțumim partenerilor şi reprezentanţilor intitutiilor care care au făcut posibil acest eveniment: Fundaţiei CRED, Abbvie România, Palatului Parlamentului, Guvernului, clădirilor de birouri Lakeview și Skytower, în Iași Maternității „Cuza-Voda”, clădirii Primăriei, Universitații de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa” și Universitații „Cuza-Voda”.

Despre Asociația Unu și Unu

Este o organizație neguvernamentală de părinți, afiliată EFCNI, care derulează în premieră în România programe de informare și prevenție privind nașterea prematură, programe de sprijinire și consiliere a familiilor cu prematuri și proiecte de susținere, informare și educare dedicate familiilor cu multipleți. www.unusiunu.com

Despre  EFCNI

European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) este prima organizație pan-europeană care reprezintă interesele prematurilor și nou născuților și a familiilor acestora. Reunește părinții și experții în asistență medicală din diferite discipline cu scopul comun de a îmbunătăți sănătatea prematurilor și a nou născuților prin asigurarea celei mai bune prevenții, tratament, îngrijire și sprijin. Pentru mai multe informații: http://www.efcni.org/

www.unusiunu.com

Bosphorus Bridge_4_El Bebek Gül Bebek empire-state-building-purple-715x500 Florence_1_(c) Piccino Picciò ONLUS Firenze_Vivere ONLUS IMG_6987

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.