Forumul Tradițiilor Creative, ediția a II-a, are loc în weekend la The Ark, București

1

Între 26 și 28 octombrie, la The Ark – București, are loc cea de-a doua ediție a Forumului Tradițiilor Creative, un eveniment care aduce împreună, timp de trei zile, creatori, specialiști în diferite domenii culturale și artistice, precum și reprezentanți ai industriilor creative și ai instituțiilor publice din zona de cultură.

Actuala ediție a Forumului își propune să sublinieze importanța elementelor de patrimoniu cultural, material și imaterial, pentru dezvoltarea locurilor, oamenilor și comunităților, pornind de la exemplele de bună practică privind colaborarea dintre creatorii România Tradițiilor Creative care au devenit membri ai comunității la începutul anului 2017.

Prin intermediul conferințelor, dezbaterilor, atelierelor, expozițiilor și momentelor artistice, evenimentul va aduce în atenția publică două teme conexe conceptului de tradiții creative: educația privind patrimoniul cultural și materialele naturale (piatră, lut, lemn, in, cânepă ș.a.) folosite în meșteșugurile tradiționale ca resurse relevante pentru identitatea și mândria locală.

Deschiderea oficială va avea loc vineri seara, de la 18:00, cu o masă rotundă pe tema Tradițiile creative în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural, la care vor lua cuvântul:

Liliana Țuroiu (Președintele Institutului Cultural Român), Raluca Bragarea (Șeful departamentului Comunicare, Reprezentanța Comisiei Europene în România), Teodor Frolu (inițiatorul proiectului România Tradițiilor Creative) Alexandru Andrășanu (Director al Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului, Președintele Asociației Geomedia și coordonator al actualei ediții a Forumului Tradițiilor Creative), Liliana Passima (Directorul Muzeului Național al Țăranului Român), Anda Becuț Marinescu (Șef serviciu cercetare, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală), Corina Mihăescu (Director al direcției Patrimoniu imaterial din cadrul Institutului Național al Patrimoniului), Lucia Leca (Coordonator al Anului European al Patrimoniului Cultural în România din cadrul Institutului Național al Patrimoniului), Andrei Borțun (Inițiator al proiectului Romanian Design Week), Monica Stroe (Lector Universitar Doctor, Departamentul Sociologie, Facultatea de Științe Politice, SNSPA) și Mircea Florian (Inițiator al proiectului Tulnicul – viitorul unui străvechi instrument).

Întreaga zi de sâmbătă, 27 octombrie, va fi dedicată materialelor naturale. Participanții sunt invitați la conferința și dezbaterea Materiale tradiționale ca resurse naturale transformate în identitate locală, care vor aduce în discuție materialele folosite în construcții și în design. Pornind de la importanța folosirii materialelor naturale, tot sâmbătă, Grupul RURAL OAR va prezenta Harta meșteșugarilor din România, iar Mihaela Pop, Asociația Meșteșukar Mobil, va susține prezentarea proiectulul Politica publică pentru meșteșugul tradițional.

Ziua dedicată materialelor naturale se va încheia cu proiecția filmului documentar Materie și gest, lansat de Batem fierul la conac!, Țibănești. Filmul s-a născut organic în urma unui atelier internațional de dulgherie tradițională, desfăşurat anul trecut la Ţibăneşti, în curtea conacului Carp.

Ultima zi de Forum este dedicată educației privind patrimoniul. Duminică, în cadrul conferinței și dezbaterii Educația privind patrimoniul cultural, o serie de organizații membre ale comunității România Tradițiilor Creative vor prezenta proiecte de succes și modele de bune practici privind valorificarea creativă a patrimoniului cultural, astfel:

Cristian Pelivan, în numele Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală va prezenta proiectul cultural Patrimoniu pentru încă un secol, un proiect de educație privind vandalizarea elementelor de patrimoniu material; Virgil și Adriana Scripcariu vor povesti despre proiectul Școlii de la Piscu de înfrățire a satelor Piscu (România) și Țigănești (Basarabia) prin colaborarea privind meșteșugul și lucrul cu materialele naturale dintre copiii celor două sate, iar Alexandru Andrășanu, președintele Asociației Geomedia va vorbi despre conceptul de geoproduse.

Tot duminică, vom pune sub lupă unul dintre materialele naturale folosite în mod tradițional pe teritoriul României: cânepa. Gabriel Moncea, vicepreședintele Asociației Sustainable Lifestyle, va prezenta aplicația Harta Cânepii, iar Teodor Frolu, manager, împreună cu Olah Gyarfas, designer, vor prezenta colecția PATZAIKIN de Cânepă din perspectiva materialelor naturale.

Atelierele de lucru cu materialele naturale de sâmbătă și duminică sunt dedicate atât copiilor, cât și adulților:

  • Sâmbătă, Laura Leonte, designer și manager Cosânzeana, ne invită la Atelierul de cusut pentru copii Să coasem frumos cu Cosânzeana, iar Ioana Corduneanu, manager Semne Cusute, îi invită pe cei mari la Atelierul de cusut cu Semne Cusute
  • Duminică, arhitecții Daniel și Ramona Barbu-Mocănescu îi așteaptă pe cei mici la un Atelier de experimentare și înțelegere a materialelor naturale, iar pe cei mari la un Atelier de utilizare a materialelor naturale în construcții
  • Tot duminică, Școala de Piscu invită copiii la două workshop-uri: Atelier de imprimare prin tehnica serigrafiei și olărit și Atelier de linogravură
  • Viorel Gheorghe, de la Atelierul Mobil le va face celor mici o introducere în istoria canoei, le va povesti despre diferite tehici de construcție, utilizări, iar apoi vor trece la construcția propriu zisă a unei machete de canoe
  • Mircea Florian va invita tinerii la un atelier de drâmbă, un instrument muzical în formă de potcoavă, prevăzut cu o lamă care se ciupește cu degetul în timp ce potcoava se ține în gură.

Numărul locurilor disponibile pentru ateliere este limitat. Vă recomandăm să confirmați participarea (cu numele participantului, vârsta și atelierul preferat) la adresa de e-mail contact@traditiicreative.ro.

Ziua se va încheia cu proiecția filmului România Tradițiilor Creative, un proiect de video-documentare a tradițiilor creative de pe teritoriul României inițiat de DC Communication și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Pe toată perioada Forumului, vizitatorii sunt invitați la expoziția și târgul de proiecte și produse ale membrilor comunității România Tradițiilor Creative expuse la The Ark – Depozit de viitor (str. Uranus 150).

Expoziția Stone made objects. The Intangible Heritage of UNESCO Global Geoparks, prezentată de Alexandru Andrășanu, președintele Asociației Geomedia, precum și expoziția de Obiecte meșteșugărești tradiționale pentru prelucrarea cânepii și a fierului din colecția privată Radu George Dumitriu, vor putea fi vizitate pe toată durata evenimentului la The Ark.

Mai multe informații sunt disponibile pe www.traditiicreative.ro și în pagina de Facebook dedicată evenimentului Forumul Tradițiilor Creative, ediția a II-a: https://www.facebook.com/events/274348849740481/

Comunitatea România Tradițiilor Creative a luat naștere în 2017 din necesitatea de a aduce la un loc arta, meşteşugurile şi industriile creative, alături de antreprenori şi reprezentanţi ai patrimoniului cultural, dar și de instituții și specialiști care promovează valoarea peisajelor culturale.

Proiectul Forumul Tradițiilor Creative, ediția a II-a, este derulat de DC Communication, Asociația Geomedia, Muzeul Național al Țăranului Român, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Calea Victoriei, The Institute, Pro Patrimonio, Școala de la Piscu, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, Universitatea București, SNSPA, sub înaltul patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene în România și sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural.

Parteneri media: București FM, Cărturești, Citatepedia, Igloo, Modernism, Zeppelin.

Proiectul este sprijinit financiar de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Conferințele din cadrul Forumului Tradițiilor Creative fac parte din proiectul cultural Consolidarea Comunității România Tradițiilor Creative, inițiat de DC Communication și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Un comentariu

  1. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » 18 – 24 octombrie 2018 – Saptamana in Social Media

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.