Fondul Științescu finanțează 8 proiecte ale profesorilor de știinte exacte din București

0

Fondul Științescu, aflat la ediția pilot, finanțează 8 proiecte ale profesorilor de gimnaziu care și-au propus să stimuleze pasiunea elevilor pentru științele exacte. Suma totală a finanțărilor este de 119.989 lei. Câștigătorii au fost selectați de un juriu independent, format din persoane cu experiență în diverse domenii corelate cu științele exacte. Competiția de proiecte s-a adresat profesorilor de matematică, fizică, chimie, biologie și informatică din sectoarele 2, 3, 4 și 6 din București și a oferit finanțări în valoare totală de 120.000 de lei.

key_visual_stiintescu

Fondul Științescu este un fond de finanțare dezvoltat în parteneriat de BRD – Groupe Société Générale, Romanian-American Foundation și Fundația Comunitară București și este sprijinit de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Programul de finanțare și-a propus să caute profesori cu idei de predare a disciplinei lor care să implice activ elevii și care să inspire alți profesori.

Proiectele câștigătoare sunt:

  • Studiul online al vieții păsărilor – îşi propune construirea unei case pentru păsări, care va transmite live pe Internet imagini din interior (diurne şi nocturne) pentru studiul şi observarea elementelor cheie din viaţa păsărilor din Bucureşti. Proiectul este coordonat de Cristina Păcurar, profesor de biologie de la Școala Gimnazială “Petre Ghelmez”.
  • Pietre prețioase și semiprețioase – realizarea unei enciclopedii care va cuprinde aspecte din tratarea transdisciplinară a subiectului pietrelor prețioase și semiprețioase, dar și dezvoltarea unor competențe artistice. Proiectul este coordonat de Mădălina Crăciunescu, profesor de chimie de la Școala Gimnazială “Petre Ghelmez”.
  • Apa și importanța ei – își propune să familiarizeze elevii cu importanța apei, proprietățile ei dar și cu informații despre poluare. Copiii vor învăța interactiv prin vizite de documentare la stații de captare și stații de epurare a apelor reziduale și laboratoare de cercetare din diferite instituții. Proiectul este coordonat de Gabriela Nicolae, profesor de fizică la Școala Gimnazială nr. 97.
  • Studiul instrumental al astronomiei – presupune dotarea cercului de astronomie al şcolii cu un telescop newtonian şi planetarium şcolar, care să faciliteze studierea astronomiei prin observaţii de zi si de noapte dar şi prin exerciţii practice. Proiectul este coordonat de Maria Andon, profesor de matematică la Şcoala Gimnazială “Petre Ghelmez”.
  • Să explorăm lumea din jurul nostru! – dezvoltarea unui cerc interdisciplinar de științe, în care elevii din clasele gimnaziale să lucreze împreună, să investigheze și să descopere tainele fenomenelor care alcătuiesc lumea în care ei trăiesc. Proiectul este coordonat de Oana Ghimbaș, profesor de fizică, de la Școala Gimnazială “Emil Racoviță”.
  • Lumina care ne ”luminează”! – presupune înțelegerea prin experimente a conceptelor de bază legate de lumină.  Proiectul este coordonat de Gabriela Niculescu, profesor de matematică la Școala Gimnazială nr. 190.
  • Târg de știință – va antrena elevi în experimente de știință și prezentarea acestora către publicul larg. De-a lungul ultimelor două luni de școală, elevii vor pregăti experimente/proiecte bazate pe ideile proprii. Ei vor lucra în echipe și vor fi stimulați să își ducă munca la bun sfârșit și să o prezinte timp de două zile de Târg realizate în curtea școlii în prezența părinților și a invitaților. Proiectul este coordonat de Anca Bontaș, profesor de biologie la  Scoala Gimnazială nr. 20.
  • Calypso – un club de știință care se va desfășura în perioada de vară și îsi propune să mențină contactul elevilor de gimnaziu cu școala și să le ofere alternativă la lipsa de activitate de-a lungul vacanței mari. Proiectul va fi coordonat Anca Bontaș, profesor de biologie, Școala Gimnazială nr. 20.

Proiectele câștigătoare vor putea fi puse în practică în perioada 30 aprilie – 31 iulie 2015. Propunerile de proiecte au putut fi aplicate între 20 februarie și 23 martie 2015, ora 23:59 sub forma un formular online, disponibil pe www.bucuresti.stiintescu.ro.

Din juriu au facut parte:  Cosmina Frîncu, CSR and Sponsorship Manager la BRD – Groupe Societe Generale; Suzana Dobre, director de program pentru inițiative educaționale la Romanian American Foundation; Elena Ștefan, inspector școlar pentru educația permanentă, Inspectoratul Școlar al Municipiului București; Alex Marinescu, Head of Operations, Electronic Arts România; Octavian Micu, Cercetător Științific III, Institutul de Știinte Spațiale si Sorin Badea, realizator al emisiunii “Sound of science”, Radio Gold FM.

Detaliile despre proiectele câștigătoare vor fi disponibile online pe www.bucuresti.stiintescu.ro.

Despre Fondul Științescu

Scopul fondului este să finanțeze proiecte care vizează creșterea interesului elevilor pentru știintele exacte. Proiectele și inițiativele finanțate au ca temă centrală implicarea activă a elevilor. Fondul Științescu susține abordarea învățării științelor exacte pornind chiar de la bază – elevii și profesorii. Ne propunem să investim în profesori, pentru că aceștia pot propaga schimbarea în timp, către mai multe generații de elevi. Cu Fondul Științescu, profesorii selectați sunt sprijiniți financiar să fie mai buni. Căutăm profesori care sunt deschiși să schimbe modul în care elevii, mai ales cei cu rezultate medii, privesc științele. Îi ajutăm să își pună proiectele în practică și le promovăm exemplul.

Fondul Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în orașele Cluj, Iași și Sibiu, unde vor fi lansate competiții similare de proiecte, gestionate de fundațiile comunitare locale.

BRD – Groupe Société Générale consideră că cea mai importantă investiție în dezvoltarea sustenabilă a României și în creșterea competitivității ei este investiția în educație. Pentru a avea o educație de calitate este decisiv să avem profesori bine pregătiți, motivați și care au la dispoziție instrumente și tehnologii moderne de predare. Susținem programele care fac profesorii mai buni, atât prin prisma competențelor și abilităților, dar și a instrumentelor care să îi ajute să inspire, să formeze gândirea critică și să îi pregatească pe elevi pentru viață și carieră. BRD este cea de-a doua bancă din România după totalul activelor,  are 2,2 milioane de clienţi şi operează o reţea de aproximativ 860 de unităţi.

Romanian-American Foundation urmărește consolidarea economiei de piață și a unei societăți democratice pentru toate categoriile de polulație din România, investind în programe care au ca scop revitalizarea economiei rurale, promovarea inovației tehnologice și stimularea implicării civice. Alături de partenerii noștri dezvoltăm programe care să cultive interesul tinerilor pentru educația STEM (știință, tehnologie, inginerie, matematică) și să îi încurajeze pe cât mai mulți să aleagă o carieră în domeniul tehnologiei și inovației.

Fundația Comunitară București investeşte timpul, banii şi energia bucureştenilor pentru a crea comunităţi în care să ne simţim ca acasă. Organizaţia colectează fonduri de la afaceri locale şi persoane individuale, pentru a finanţa proiecte care stimulează iniţiativa şi aduc oamenii împreună în comunităţi. În trei ani de activitate, organizația a finanțat peste 100 de proiecte cu peste 500.000 lei. Fundaţia Comunitară Bucureşti s-a înfiinţat în 2011 şi este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte unsprezece fundaţii comunitare din țară.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.