Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Focus: incluziunea școlară a copiilor cu cerințe educaționale speciale

0

Statisticile oficiale arată că în România sunt 70.647 de copii cu dizabilități, dintre care 60.645 sunt în vârstă școlară, 25.902 fiind cuprinși în învățământul special, iar 23.773 de copii în școli de masă .

În municipiul București trăiesc 4.366 de copii cu dizabilități . Conform datelor CMBRAE, au fost orientați către școli de masă pentru anul școlar 2014-2015 un numar de 742 de copii cu CES, în peste 220 de școli. Profesioniștii din domeniu apreciază că acest număr este dublat de cel al copiilor nediagnosticați sau ai căror parinți refuză diagnosticul.
logo-fdp_aprilie 2012

Pentru a oferi un răspuns nevoii de pregătire a personalului implicat în incluziunea școlară a copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) cât și a părinților copiilor cu CES, Fundația Dezvoltarea Popoarelor în parteneriat cu Casa Corpului Didactic București, Asociația Reninco, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București și al CMBRAE, implementează începând cu luna iunie 2015 proiectul ”Parteneriate active pentru incluziunea școlară a copiilor cu cerințe educaționale speciale’”.
Proiectul care va fi derulat în București în perioada iunie 2015- aprilie 2016, este finanțat în cadrul apelului COERENT cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Scopul proiectului este dezvoltarea și implementarea unui set de măsuri de combatere a excluziunii sociale și sociale a copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale din București.

Principalele rezultate ale proiectului sunt: crearea unei rețele de profesioniști implicați în incluziunea școlară a copiilor cu CES; formarea unui număr de 250 profesioniști, cadre didactice, profesori de sprijin și consilieri școlari din București-Ilfov; realizarea unei cercetări privind modul în care cadrul legislativ și practicile școlare sprijină combaterea discriminarii și excluziunii sociale; crearea și testarea unui toolkit multimedia-resursă pentru profesioniști; elaborarea și testarea unei metodologii privind combaterea discriminării și excluziunii scolare a copilului și tânărului cu CES, prin colaborare și intervenție multidisciplinară; derularea unei campanii de informare/sensibilizare a 250 parinți/tutori ai copiilor și tinerilor cu CES.

În cadrul primei întâlniri a rețelei de profesioniști organizate în cadrul proiectului, experții implicați remarcau faptul că proiectul reprezintă o ocazie ca Bucureștiul să exprime calitatea unei viziuni unitare și existența unor bune practici în domeniu. Cursul care va fi propus profesioniștilor din București-Ilfov va promova o pedagogie a responsabilității, în această abordare profesorii vor învăța adaptarea programei și semnalarea nevoilor copilului.

Profesioniștii implicați în incluziunea școlară a copiilor cu CES se vor putea înscrie la cursurile de formare gratuite începând cu luna septembrie.
Valoarea totală a proiectului este de 640.380,51 lei, iar cea a finanțării din granturile SEE de 576.180,51 lei.


Fundația Dezvoltarea Popoarelor este o organizație nonguvernamentală creată în anul 1996 a cărei misiune este oferirea de oportunități socio-educative și de integrare profesională persoanelor aflate în situație de risc social, în special copiilor și tinerilor. Mai multe detalii pe pagina www.fdpsr.ro.

Casa Corpului Didactic București este o unitate conexă a învăţământului preuniversitar. Misiunea CCD este de a promova mişcarea pentru reformă şi inovaţie, de a asigura cadru pentru dezvoltarea profesională a personalului din sistemul preuniversitar. Obiectivul principal al instituţiei constă în organizarea activităţilor de formare continuă, a activităţilor cu caracter ştiinţific, metodic, cultural, pentru personalul din învăţământul preuniversitar. Persoana de contact: Minodora Gavrilă, tel: 0213134901, email ccdbuc@gmail.com, www.ccd-bucuresti.org

Asociația Reninco Romania, Rețeaua Națională de Informare și Cooperare pentru Integrarea în Comunitate a Copiilor și Tinerilor cu Cerințe Educative Speciale are ca misiune sprijinirea și promovarea integrării în comunitate a copiilor și tinerilor cu cerințe educative speciale (CES).

22 iulie 2015, București

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.