Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FNT cinsteste memoria teatrului romanesc

0

Magistre fara seaman, slava! – In memoriam George Constantin” – se intituleaza expozitia dedicata acestui mare nume al teatrului romanesc, de la a carui disparitie de pe scandura scenei, pe care a slujit-o cu exemplara devotiune, au trecut deja 20 de ani. Un eveniment de marca in FNT, al carui vernisajva avea loc astazi,  ora 21:30, la sala Epika din Grand Cinema & More – Baneasa.

3D DVD George Constantin

Emotionantul moment se va desfasura in continuarea recitalului de poezie si muzica romaneasca „Vorbe, vorbe, vorbe…” sustinut de actorul Ion Caramitru, in care acesta va fi acompaniat de muzicianul Adrian Naidin (violoncel).

S-au implinit, in aceasta primavara, douazeci de ani de cind marele actor George Constantin nu mai este printre noi. Pentru intreaga lume a teatrului romanesc el ramane unul dintre reperele istoriei teatrului. Un actor de mare forta, inzestrat cu har, cu nemasurat talent, cu o sensibilitate aparte, un amestec fascinant de fragilitate si putere.

George Constantin a interpretat de-a lungul carierei sale 59 de roluri pe scena, 59 de roluri in film, 34 de roluri in televiziune si peste 500 de roluri in teatru radiofonic. Drumul strabatut de acest mare artist in existenta sa umana si profesionala inseamna o impletire de povesti si de intalniri: cu texte dramatice valoroase, cu roluri complexe, cu dramaturgi de geniu, cu parteneri straluciti, cu colegi-prieteni si, bineinteles, cu unii dintre cei mai mari regizori ai nostri. Din toate aceste „intamplari” artistice s-au nascut creatii fabuloase, pe care teatrul romanesc se sprijina.

George Constantin a lucrat cu regizori precum Vlad Mugur (alaturi de care a debutat in 1954), Sanda Manu (spectacole precum Pygmalion de Bernard Shaw, Crima si pedeapsa de Gabriel Arout dupa romanul lui F. M. Dostoievski), Andrei Serban (spectacolul Iona de Marin Sorescu), Radu Penciulescu (Tango de Slavomir Mrozek sau Regele Lear de William Shakespeare), cu Dan Micu Fratii Karamazov si Jocul vietii si al mortii in desertul de cenusa. Liviu Ciulei spunea despre colaborarea pe care a avut-o cu George Constantin laFurtuna de William Shakespeare, la Teatrul „Bulandra”: „Colaborarea a fost minunata, desi timida din partea amandurora, in efortul de a ne intalni drumurile, de a ne raspunde unul altuia la intrebari, la exigenta fiecaruia. La premiera, am avut amandoi aceeasi reactie: la aplauze ne curgeau lacrimile. George Constantin a fost un mare Prospero”.

Rolurile lucrate cu Lucian Pintilie pentru Reconstituirea sau O vara de neuitat ramin repere pentru seductia dintre regizor si actor, pentru arta actorului urias care este George Constantin.

Pentru toate aceste motive si, inca, pentru nenumarate altele ramase nespuse, Festivalul National de Teatru isi face o datorie de onoare sa readuca, concret, acest nume fara egal al teatrului romanesc in memoria publicului, organizand in aceasta seara, la Sala Epika din Grand Cinema & More situat in complexul Baneasa Shopping City, incepand cu ora 21:30, expozitia Magistre fara seaman, slava! – In memoriam George Constantin.

Vernisajul expozitiei va fi urmat de lansarea DVD-ului „Mari actori romani – George Constantin“. Un film realizat de Fundatia „George Constantin“, cu interviuri realizate de Anca Berlogea, in regia lui Alexandru Darie. Producator: Mihai Constantin. Partener: Jurnalul National. Distribuit de E-Media.www.filmedecolectie.ro

Expozitia „Magistre fara seaman, slava! – In memoriam George Constantin” va fi deschisa publicului in perioada 28 octombrie – 2 noiembrie.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.