Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fizicianul Gérard Mourou, invitatul celei de-a treia Conferinţe de Crăciun de la Ateneul Român

0

Luni, 23 noiembrie, ora 19.00, în Sala Mare a Ateneul Român, va avea loc cea de a treia Conferință de Crăciun în România, susţinută anul acesta, în limba engleză, de celebrul fizician francez Gérard Mourou pe tema Breaking through the unknown – Extreme light science to art /(Călătorie prin Necunoscut – De la Știința Luminii Extreme la Artă).

Conferinta dedicată Anului Internațional al Luminii și celei de a 150-a Aniversări a Colegiului Național „Mihai Viteazul”, București se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.
orchestra_2014

Gérard Mourou este profesor la celebra Şcoala Politehnică din Paris și unul dintre cei mai importanți fizicieni contemporani. Este profesor emerit al Universității din Michigan, Statele Unite, și profesor al Universității din Nijni Novgorod din Rusia.
Conferinţa de la Ateneul Român, care se bucură şi de participarea extraordinară a flautistului Ion Bogdan Ștefănescu, este transmisă în direct, luni, de la ora 19.00, pe www.radio3net.ro.

Datorită protocolului, intrarea în Sala Mare a Ateneului Român, se face luni, 23 noiembrie, până la ora 18.30.
Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Ateneului Român, intrarea din str. Constantin Esarcu 5–7.
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Preţ unic: 10lei.

Treia_Conferinta_de_Craciun

Cea mai mare realizare a profesorului Gérard Mourou este fără îndoială descoperirea în 1985 a metodei care a permis construirea laserilor de mare putere – de mii (și astăzi chiar de milioane) de ori mai puternici decât cei cu care se putea lucra în anii 1965-1985. Pe durata inimaginabil de mică a unui puls al unui asemenea laser (milionimi de miliardimi de secundă), acest puls eliberează energia totală a tuturor centralelor din lume, indiferent de combustibilul pe care acestea îl folosesc.
Încă și mai important pentru țara noastră, profesorul Mourou a propus Comisiei Europene în anul 2006 ceea ce avea să devină astăzi unul dintre proiectele fanion ale Europei: ELI – Infrastructura Luminii Extreme. După patru ani, în 2010, s-a hotărât atribuirea realizării acestui proiect României, Ungariei și Republicii Cehe. ELI-NP, pilonul de Fizică Nucleară care se construiește pe Platforma Măgurele, la Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, va opera în 2018 cel mai puternic laser din istoria științei, făcând ca România să devină unul dintre cele mai importante centre internaționale ale științei contemporane.

Iniţiate de marele fizician Michael Faraday în anul 1825, Conferinţele de Crăciun s-au desfăşurat neîntrerupt până în ziua de astăzi – cu excepţia a doar câţiva ani în timpul celui de al doilea Război Mondial – la Royal Institution din Londra. În 2013, România a devenit prima ţară în afara Marii Britanii care organizează acest mare eveniment anual, desfăşurat totdeauna la începutul lunii celor două mari sărbători care încheie fiecare an: Ziua Naţională a României şi Crăciunul.
În cadrul Conferinţelor de Crăciun de la Ateneul Român, primul invitat în decembrie 2013, a fost Tom Kibble, celebru pentru lucrările legate de conceptul de particulă sub numele de „Bosonul Higgs” (Particula lui Dumnezeu). În 2014, i-a urmat profesorul Joseph Silk, unul dintre cei mai importanţi cosmologi şi astrofizicieni contemporani, profesor la Institut d’Astrophysique de Paris, Université Pierre et Marie Curie, Homewood Professor of Physics and Astronomy, Johns Hopkins University, Emeritus Fellow of New College, Oxford.

Director al Filarmonicii „George Enescu” din 2010, Andrei Dimitriu este promotorul desfăşurării la Ateneul Român a acestor Conferinţe de Crăciun în România, acestea derulându-se în proiectul Conferinţelor Ateneului Român.
În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru, apreciază Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“.

În stagiunea 2015-2016, seria Conferinţelor Ateneului Român a fost deschisă de celebrul filosof Alain Finkielkraut, care a fost invitatul lui Horia-Roman Patapievici pe 2 noiembrie la Ateneul Român. La următoarea conferinţă din 9 decembrie, scriitorul francez Eric Emmanuel Schmitt se va afla pe scena Ateneul Român, într-un dialog cu Marina Constantinescu.

Organizatorii celei de-a treia conferinţe de Crăciun cu profesorul Gérard Mourou: Institutul Național de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovarii, Filarmonica „George Enescu”, Institutul de Fizică Atomică, Clubul Rotary București-Curtea Veche.

Eveniment susţinut de: Ambasada Marii Britanii în România, Ambasada Franţei în România, British Council, Institutul Francez din Bucureşti, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.