Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Filocalia: Cum o citim si Ce intelegem

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de sambata, 7 februarie, de la ora 11:00, la cursul FILOCALIA: Cum o citim si Ce intelegem, sustinut de  Mario Barangea.

Filocalia 2

Filocalia este un corpus masiv de texte apartinand Sfintilor Parinti ai Bisericii care acopera mai multe secole si un areal geografic imens, identic cu intinderea Imperiului Bizantin. Din cauza corpusului masiv de texte cuprins in cele 12 volume ale traducerii romanesti realizate de parintele Dumitru Staniloae, ne vom axa in discutiile noastre pe cativa autori mai importanti si pe cateva notiuni si concepte relevante pentru arhitectura spiritualitatii rasaritene.

Acesta este un curs despre cum ar trebui sa citim Filocalia, aceasta uimitoare culegere de texte ascetico-mistice si ce ar fi necesar sa intelegem din ele. Nu vom face clasificari facile, scheme ineficiente sau alte artificii teoretice. Pe de alta parte, nu vom evita nici hermeneutica occidentala, non-ortodoxa, dar perfect pertinenta.

„Filocalia este viata spirituala a Bisericii, implinirea ei. Ce inseamna intr-adevar rugaciunea si aprofundarea filosofica a starii de rugaciune putem afla numai printr-un parcurs (teoretic in prima faza) atent al Filocaliei.” Mario Barangia

Temele intalnirilor sunt:

1. Ioan Scararul si „Scara” – treptele desavarsirii.

2. Maxim Marturisitorul. Despre dragoste si despre cunoasterea teologica

3. Simeon Noul Teolog: viziunea unei iubiri divine nesfarsite.

4. Isihasmul – relevanta metodei in rugaciunea contemplativa la Grigorie Sinaitul.

5. Mistica bizantina tarzie: Calist Catafygiotul, viata contemplativa si cum intelegem filosofic si teologic termenul „theosis”.

Lector:  Mario Barangea

Data incepere: 7 februarie 2015; Ora curs: 11:00

Numar ateliere: 5; Frecventa: saptamanal, sambata

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.