Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Filmul „Talking Letters / Scrisori nescrise“ prezentat în cadrul European Film Week of the Invisible Roma

0

Astăzi, 17 aprilie 2018, se dă startul festivalului European Film Week of the Invisible Roma, care invită bucureștenii, până în data de 22 aprilie 2018, să descopere poveștile și istoria romilor invizibili. Festivalul reunește 12 filme din 11 țări europene, fiind organizat sub egida EUNIC România (European Union National Institutes for Culture), cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale partenere și în colaborare cu Fundaţia Agenția Împreună.

Contribuția Forumului Cultural Austriac la European Film Week of the Invisible Roma este filmul Talking Letters / Scrisori nescrise”, regizat de Pavel Brăila (Republica Moldova) și Angelika Herta (Austria). Filmul a fost prezentat, printre altele, la Festivalul Internațional de Film Cottbus în 2013, la Contemporary Art Centre din Vilnius și la Kino Krokodil din Berlin. În București va rula săptămâna aceasta la Cinema Union, în data de 22 aprilie, de la ora 17.30 (cu subtitrare în limba română).

Până la începutul secolului al XX-lea nu existau texte scrise de romi. Abia la al IV-lea Congres Mondial al Romilor în 1990, la Varșovia, Uniunea Internațională a Romilor a căzut de acord asupra unui alfabet comun pentru limba romani. Astfel, poveștile erau transmise, din generație în generație, pe cale orală și doar puține au fost notate în scris, în limba proprie acestui popor. Filmul „Talking Letters / Scrisori nescrise” portretizează limba romani ca pe un exemplu extraordinar de supraviețuire, în pofida vicisitudinilor sociale, economice, politice și educaționale. Prin poveștile diferitor vorbitori de romani din Austria, Lituania, România și Ucraina, descoperim cum – în ciuda presiunilor de asimilare – acești oameni aleg să păstreze, să transmită și să facă auzită limba romani.

Proiecția va fi urmată de o sesiune Q&A despre situația actuală a limbii romani, la care vor participa actrița Zita Moldovan, prezentatoare a emisiunii TV “Și eu m-am născut în România”, și Lilia Brăila, producătoarea filmului. Discuția va fi moderată de Valentin Rupiță, cunoscut actor, regizor, producător și muzician. La proiecție va fi prezent și Pavel Brăila, regizorul filmului.

Preț bilet – 10 lei.

Trailer: https://vimeo.com/49077808

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.