Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Filmul documentar cu povești despre istoria și migrația din Banat, se lansează marți la București și Timișoara

0

Primul proiect de cercetare antropologică despre migrația din Banat – Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și de Asociația Prin Banat, lansează un film documentar cu povești din trecut și prezent, la 100 de ani de la trasarea granițelor peste Banatul istoric.

Premiera filmului GRANIȚA (THE BORDER) – realizat în cadrul proiectului Cămine în Mișcare, în regia Cristinei Băican, va avea loc concomitent în București și Timișoara.

Așadar, marți, 10 decembrie, sunt așteptați toți cei care doresc să descopere povești spuse sau nespuse ale oamenilor care au locuit sau continuă să locuiască în satele de la granița cu Serbia și Ungaria, povești despre migrație și istorie, despre șvabi și obiceiuri străvechi sau mai noi.

Cei din București sunt așteptați la ora 18:00, la Casa Filipescu Cesianu, iar cei din Timișoara vor putea viziona filmul începând cu ora 18:30, în noul spațiu Corner Space by TM2021 din Bastionul Maria Theresia.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile, iar mai multe informații despre proiect sau această lansare, pot fi găsite pe: www.facebook.com/movingfireplaces/.

Cămine în Mișcare se află la al doilea an al cercetărilor de teren și al prezentării datelor, prin urmare, la evenimentul din Timișoara, se vor lansa și 4 cărți, care reprezintă o variantă de interpretare, a lumilor întâlnite de echipa de proiect în vara anului 2019, în Jimbolia, Lenauheim, Comloșu Mare, Comloșu Mic, Dudeștii Vechi și Beba Veche, cu toate suprapunerile pe care le-a adus timpul și granițele vieților unor oameni, în 100 de ani de la împărțirea Banatului între România, Serbia și Ungaria, alături de câteva “povești de buzunar” în care personajele principale și versiunile imaginare ale acestora ies la iveală treptat.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Proiectul este realizat de Asociația Prin Banat și Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, co-finanțat de Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local Timișoara prin intermediul programului cultural prioritar ”Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.