FILM: Virunga, linia intai in razboaiele contra naturii

0

Săptămâna aceasta, în cadrul festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World România veți putea viziona documentarul Virunga, regizat de Orlando von Einsiedel și produs de Howard Buffett. VIRUNGA este mai mult decât un documentar de investigație care dezvăluie încălcări flagrante ale drepturilor omului din partea companiei, îl veți simți ca pe un thriller și o poveste despre dragoste între o echipă de rangeri eroi și gorilele orfane alături de care vor să construiască un viitor durabil în Congo.

VIRUNGA_afis

Programul proiecțiilor, urmate de dezbateri in Bucuresti.

·         Miercuri, 20:30, Muzeul Țăranului Român

·         Vineri, 22:30, Cinema Studio

În jungla deasă din partea de est a Republicii Democratice Congo se află Parcul Național Virunga – cel mai vechi din Africa. Virunga adăpostește o biodiversitate remarcabilă și animale rare precum gorila de munte, o specie de legendă, însă critic amenințată. În acest loc magic, dar foarte periculos, o echipă de rangeri apără natura cu propria viață. O nouă amenințare o reprezintă o companie petrolieră britanică, Soco, care dorește să exploateze resursele petroliere aflate sub lacul Edward, de care depind peste 50,000 de familii pentru hrană și apă.

În 2013, WWF a derulat o campanie globală pentru protejarea Parcului Național Virunga în fața pericolelor exploatării petroliere. Împreună cu cei peste 750,000 de oameni care au semnat petiția campaniei, am reușit să mobilizăm Guvernul Marii Britanii, Consiliul Europei și al Germaniei să pună presiune pe Soco, care în final își anunța retragerea din situl UNESCO. Acum însă, jocurile de cuvinte sunt transformate în noi jocuri de putere.

BBC raportează că Republica Democratică Congo caută să retraseze granițele Parcului Național Virunga, un sit UNESCO de-o valoare inestimabilă, în scopul de a face loc exploatărilor petroliere – reiese din declarația făcută de primul ministru Matata Ponyo. Reprezentanți ai UNESCO spun că există o solicitare oficială din partea RD Congo pentru schimbarea granițelor sitului.

Compania petrolieră SOCO este singura care demarat activități de explorare pentru hidrocarburi în interiorul parcului și a declarat că de la finalizarea lucrărilor au sistat orice activitate în parc.

Organizația Global Witness consideră posibil ca SOCO să cedeze concesiunea deținută în Blocul V din Parcul Național Virunga altei companii petroliere. SOCO a cumpărat drepturile de explorare în inima parcului în 2010, iar de atunci este în atenția a zeci de organizații de mediu și drepturile omului.

„Este necesar să găsim calea de mijloc care să permită  conservarea naturii, dar și realizarea de profituri de pe urma resurselor, astfel încât comunitățile (din parc) să aibă un trai mai bun”, declară primul ministru Matata Ponyo. Acesta recunoaște că propunerea referitoare la granițele parcului a venit de la Soco, însă compania nu este implicată în negocierile cu UNESCO.

WWF crede cu tărie că Virunga trebuie protejată și nu este loc de compromis. Mai puțin de 1% din suprafața pământului este în patrimoniul UNESCO, iar 25% dintre aceste arii protejate de-o bogăție naturală inestimabilă sunt amenințate de proiecte de exploatare. O analiză independentă realizată de WWF arată că Parcul Național Virunga poate genera venituri de peste $1 mil pe an pentru comunitatea locală din ecoturism, pescuit și energii regenerabile.

Deși documentarul a fost finalizat în 2014, povestea din inima Virungăi este mai actuală ca oricând. Exploatarea petrolieră propusă de Soco e încă un semnal al setei neîntrerupte pentru hidrocarburi în detrimentul naturii de care depindem. Te invităm să urmărești noutăți din parc pe blogul echipei Virunga.

Despre WWF (World Wide Fund for Nature):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Mai multe detalii la: www.wwf.ro.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează