Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU 2014, la mijloc de poveste

0

FESTIVALUL NAŢIONAL DE TEATRU, Ediţia a 24-a

FNT 2014 – la mijloc de poveste

28 octombrie, ziua care marchează mijlocul Festivalului Naţional de Teatru, numără 16 evenimente menite să îmbogăţească agenda iubitorului de teatru din capitală – de la vernisaje, expoziţii şi lansări de carte, la conferinţe şi ateliere de lucru, dar mai ales spectacole puternice, invitate în FNT din Târgu-Mureş, Craiova, Cluj şi Bucureşti.

 fnt 2014

În foaierul Sălii Mici a TNB publicul are în continuare acces la rafinata expoziţie a Doinei Levintza, intitulată „Costumul de teatru – de la schiţă la miracol”. Zece regizori cu care a lucrat în decursul timpului marea artistă, peste cincizeci de costume şi numeroase fotografii şi schiţe de decor fac obiectul expoziţiei–happening care îi este dedicată şi care este dechisă spre vizitare între orele 10:00-16:00 şi 18:00-22:00.

La Casa de Cultură „Ion Manu” din Otopeni, care a intrat în acest an în circuitul Festivalului Naţional de Teatru, cei interesaţi de istoria teatrului românesc au prilejul să intre în atmosfera primei jumătăţi a secolului trecut, foaierul acestui aşezământ cultural fiind, începând de ieri, gazda unei rememorări a epocii şi creaţiei celui al cărui nume îl poartă: Ion Manu (1881-1968) – personalitate complexă, actor de teatru şi film, scriitor, poet, epigramist, om de radio, un exemplu de ce însemna un adevărat om de cultură la începutul de secol XX, când trebuia să ai pe lângă talent şi har, un spirit vivace, ancorat în cotidianul social. Societar al Teatrului Naţional din Iaşi, Actor Emerit, angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti, neobosit căutător al firii umane, el a reuşit să devină cunoscut şi iubit atât pe scenă, cât şi pe undele radio la emisiunea „Ora veselă”. Vernisajul expoziţiei intitulată „Actorul Ion Manu – Hazul bonom şi ironia subtilă” a avut loc aseară, în prezenţa fiicei sale, distinsa profesoară şi regizoare Sanda Manu. Manifestarea s-a bucurat de prezenţa unui cald şi numeros public.

Un alt vernisaj de marcă în FNT va avea loc deseară,  la sala Epika din Grand Cinema & More – Băneasa, în continuarea recitalului de poezie şi muzică românească „Vorbe, vorbe, vorbe…” susţinut de Ion Caramitru acompaniat de Adrian Naidin (violoncel), adică în jurul orelor 21:30. „Magistre fără seamăn, slavă! – În memoriam George Constantin” se intitulează expoziţia dedicată acestui colos al teatrului românesc, de la a cărui dispariţie de pe scândura scenei, pe care a slujit-o cu exemplară devoţiune, se împlinesc 20 de ani.

Seria de Conferinţe FNT intitulată „Polifonii. Teatrul şi celelalte arte” a continuat si astăzi, la Sala Mică a TNB. Susţinută de reputatul eseist şi universitar George Banu, conferinţa cu tema „Nopţile picturii , nopţile teatrului” s-a dorit a fi o adevărată euritmie a artelor, bucurându-se şi de participarea pianistei Ioana Lupaşcu şi a actorului Ion Caramitru.

lansare carte George BanuTot de numele profesorului George Banu, invitat special al Festivalului, se leagă şi lansarea de carte de la Librăria Humanitas Cişmigiu, unde, cu începere de la ora 19:00 va fi prezentat volumul „Cortina sau fisura lumii” de George Banu (Editura Humanitas, Bucureşti, 2012). Autorul demonstrează că ea, cortina, se extinde la scena lumii, că protagoniştii sociali, asemeni unor actori, apar dintotdeauna asociaţi cortinei ce le confirmă prestigiul şi subliniază rolul jucat de aceasta pe „scena lumii“. O invitaţie pentru cititorul interesat de a descoperi ceea ce se ascunde dincolo de „cortină“ şi, doar atunci, avizat, să se poată bucura de accesul la unitatea lumii.

Această carte s-a născut dintr-o pasiune, şi asta fără a fi filozof şi fără a-i fi consacrat viaţa: cortina ca metaforă a fisurii lumii. Ea sparge unitatea şi lasă să se vadă tot atât pe cât camuflează. Ea împarte fiinţele în actori şi spectatori, nu contează că sunt ipotetici, plasaţi în faţa unui tablou sau direct identificabili într-o sală. Cortina protejează secretul şi întreţine speranţa într-o dezvăluire mereu posibilă…“ – George Banu

Spectacolele de teatru programate astăzi în FNT sunt un “musai” pentru orice iubitor de teatru interesat de fenomenul teatrului nou românesc, ţinând cont de numele celor care semnează regia: Radu Afrim, Gianina Cărbunariu, Victor Ioan Frunză, Bobi Pricop, Tudor Luncanu.

Ele sunt următoarele (în ordinea orei de începere):

17.00 şi 20.30 Teatrul Odeon, Sala Majestic

„Castingul dracului”

Un spectacol de Radu Afrim

Produs de: Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós”

Durata: 2h 10 min fără pauză

18.30 Teatrul Odeon, Sala Studio

„Tipografic Majuscul”

Un spectacol de Gianina Cărbunariu

Coproducţie: dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia,

în parteneriat cu Teatrul Odeon

Durata: 1h 25 min fără pauză

18.30 şi 21.00 Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti Sala Atelier

„Profu’ de religie” de Mihaela Michailov

Regia: Bobi Pricop

Produs de: Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

Durata: 1h 15 min fără pauză

20.00 Grand Cinema&More din Băneasa Shopping City – Sala EPIKA

„Vorbe, vorbe, vorbe…”

Recital Ion Caramitru şi Adrian Naidin (violoncel)

Spectacol de poezie şi muzică românească

Secţiunea MAEŞTRI

Durata: 1h 10 min fără pauză

20.30 Teatrul Metropolis

„Tartuffe sau Impostorul” de Molière

Direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză

Produs de Teatrul Metropolis Bucureşti

Durata: 1h 20 min fără pauză

20.30 Teatrul „Nottara“ Bucureşti, Sala George Constantin

„Amalia respiră adânc” de Alina Nelega

Regia: Tudor Lucanu

Produs de: Teatrul Naţional Cluj-Napoca

Durata: 1h 15 min fără pauză

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.