VIDEO: Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători

0

Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători

Bucureşti, 15-19 mai 2015

Fundaţia Cartea Călătoare organizează, în parteneriat cu Asociaţia pentru promovarea filmului românesc, un eveniment extraordinar – primul Festival Naţional de Film pentru Nevăzători (www.fnfn.ro ).

banner_1

Festivalul se va derula în perioada 15-19 mai, la Bucureşti, şi îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală.

Pe parcursul a cinci zile vor fi organizate 10 proiecţii de filme cu descriere audio la care vor putea participa şi persoanele fără deficienţe de vedere care vor urmări filmul în condiţii obişnuite. Proiecţiile vor avea loc la cinematograful Elvire Popesco din incinta Institutului Francez în România şi la cinematograful Muzeului Ţăranului Român.

Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor cât şi persoanelor care au resturi de vedere. Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a acţiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială.

Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane. Ceilalţi spectatori care doresc să aibă parte de o experienţă inedită, pot solicita, la intrarea în sală, căşti.

Fundaţia Cartea Călătoare a realizat primele filme cu descriere audio în anul 2007 şi, din anul 2009, participă la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) cu o proiecţie specială destinată persoanelor cu deficienţe de vedere.

Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători a apărut ca o consecinţă firească, datorită succesului de care s-au bucurat filmele cu descriere audio la TIFF.

Festivalul va fi urmat de o Caravană Cinematografică în alte 10 oraşe ale ţării, unde vor fi proiectate 1-2 dintre filmele prezente în festival, pentru a putea asigura accesului unui număr cât mai mare de persoane cu deficienţe de vedere la cultură.

Spotul de promovare poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=Q_rqqoXkYAY

Proiect finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România, website: www.eeagrants.org.

Website: www.fnfn.ro; www.fcc.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.