Festivalul Namaste INDIA la Muzeul Satului din Bucureşti: carte, muzică, dans, fotografie

0

Festivalul Namaste India, ediţia a V-a. 20-23 iunie 2013, la Muzeul Satului din Bucureşti 

Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ şi Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită la cea de-a V-a ediţie a festivalului „Namaste India“, în perioada 20-23 iunie 2013, la Bucureşti. Ca în fiecare an, vă încurajăm să vă apropiaţi de incredibila cultură a Indiei, să o descoperiţi prin spectacole de dans, muzică, literatură, fotografie, filosofie, artizanat şi gastronomie.

8 spectacole de muzică și dans

Pentru prima dată în România, muzică clasică indiană în stilul Khayal, în recitalul „Garlands of Sounds” susținut de Mahua Mukherjee (vocal) și Sanjay Kansa Banik (tabla), doi artiști recunoscuți la nivel internațional. Publicul se va putea familiariza și cu stilurile devoționale bhajan şi qawwali, interpretate de grupul Nirmal Bhakti.

Instrumentele muzicii clasice indiene îi vor încânta pe ascultători și în cadrul Galei Namaste India, spectacol susținut de Centrul Cultural Tansen la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, vineri, 21 iunie, ora 19:30.

Dansul indian, având o tradiţie neîntreruptă de peste 2000 de ani, se bucură de un loc aparte în cadrul festivalului. Invităm publicul român să descopere frumusețea, eleganța și grația dansului clasic prin intermediul a două spectacole în stilurile Kathak (India de Nord), cu Sharmila Sharma și Mohiniyattam (India de Sud), cu Brigitte Chataignier.

Tot în pași de dans, spectacolele Despre oameni, natură, nimfe şi zei (Grupul Shakti), Krishna Katha /Povestea Zeului Krishna (Centrul de Artă Euterpe) ne îndeamnă să pătrundem în lumea poveștilor mitologice și a legendelor milenare. Iar pentru fanii Bollywood, Laura Bogorodea (semifinalistă la emisiunile „România Dansează” și „Românii au talent”) a pregătit un spectacol dinamic și plin de culoare.

Târg cu artizanat și specialităţi culinare

Muzeul Satului găzduieşte pe perioada festivalului un târg de produse tradiţionale şi specialităţi culinare, prin intermediul căruia vizitatorii vor avea ocazia să-şi completeze garderoba cu haine exotice (saree-uri, salwar kameez, kurta), accesorii şi bijuterii nemaipomenite, alături de obiecte decorative şi mirodenii.

6 lansări de carte

În fiecare zi a festivalului vă oferim ocazia de a intra în contact cu oameni care au călătorit în India și care, întorși acasă, au pus pe hârtie gândurile lor cele mai intime. Lansările de carte culminează cu sesiuni de autografe și lecturi publice: India Darshan. 18.000 km de călătorii interioare de Iuliana Nălăţan, De la India la Indiile Africii de Daniela Țane,  Namaste – roman de aventuri spirituale în Nepal de Sega

La acestea se adaugă lansările unor scrieri filosofice, Esenţial în Advaita Vedanta de Daniela Badea și Prakarana Grantha, traducere din Sanskrită de Vlad Şovărel, precum și o întâlnire cu poeții naționali ai Indiei și României prin intermediul a trei cărți: Eminescu și Tagore de Amita Bhose, Bimala de Rabindranath Tagore și Avatarii Faraonului Tla de Mihai Eminescu.

Proiecții de filme și prezentări multimedia

Pentru că în acest an sărbătorim 100 de ani de cinematografie indiană, participanții la festival pot viziona filmul Mother India (1957, în regia lui Mehboob Khan), nominalizat la Oscar, alături de alte patru pelicule, precum și prezentări multimedia care redau vizual impresii ale unor călători prin India și aspecte mai puțin cunoscute ale culturii indiene.

4 expoziții de fotografie

Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Noi vă oferim patru expoziții foto, deschise pe toată durata festivalului, și mii de cuvinte pentru fiecare fotografie. Fotografii se vor afla alături de vizitatori și le vor putea oferi informații suplimentare despre fiecare fotografie expusă.

Ateliere, workshopuri, prezentări

Lecțiile de limba Hindi, Sanscrită, Bengali; workshop-urile de muzică clasică; discuțiile despre artă, călătorii, ayurveda, yoga, filosofie, arta decorării cu henna și aspectele culturale ale purtării sariului, alături de demonstrația de cricket și de prelegerile despre Eminescu și Tagore vor oferi publicului un tablou complet asupra diversității culturale a Indiei. Pe toată durata festivalului se vor organiza ateliere creative atât pentru adulți, cât și pentru copii.

 

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul  www.namasteindia.ro

 

Orarul de vizitare: 09:00 – 19:00.

Locaţie: Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Şos. Kiseleff nr 28-30, Bucureşti,www.muzeul-satului.ro

Ediția de anul acesta a festivalului culturii indiene se bucură de susținerea și participarea Incredible India.

Parteneri culturali: Centrul de Artă Euterpe; Tansen – Centrul Cultural Indian; Editura Cununi de Stele; Prakriti School of Yoga; Biblioteca Pedagogică Națională „I.C. Petrescu”; Sahaja Yoga Romania; Made by You; UniCo – Universitatea Copiilor; Creative Arts. Sponsori: K+K Hotels; Hotel Răzvan.

Parteneri media: Jurnalul Naţional, AGERPRES, National TV, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Şapte Seri, calendarevenimente.ro, orasulm.eu, The Epoch Times România, TV City, Bucharest Herald, 121.ro, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, autentici.ro, oriens.ro, viajoa.ro, desprespa.ro, RNMR, Cocor Media Channel, Clubul Presei Transatlantice, Radio Pro Diaspora, ED4LEAD, Asociația Muzeelor în aer liber din România.

Poster Namaste India 2013 online

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.