Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul “NAMASTE INDIA” la Casa Universitarilor din Bucureşti / 8- 9 iunie 2019

0

Pe 8-9 iunie 2019, ediţia a XI-a a Festivalului “Namaste India” aduce în inima Bucureştiului aromele, culorile şi farmecul unei veri indiene. Organizat sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, de Asociaţia Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, evenimentul va avea loc la Casa Universitarilor, între orele 09:00 şi 20:00.

Timp de două zile, publicul este invitat să descopere aspecte importante din viaţa lui Gandhi, să asculte poveşti de călătorie, să citească traducerea direct din bengali în română a operei primului laureat Nobel din Asia, Rabindranath Tagore, să urmărească o paradă de sari-uri, să practice yoga dar şi să deguste aromele specifice Indiei.

 

Personalitate marcantă a culturii indiene, Mahatma Gandhi va reprezenta una dintre figurile centrale ale festivalului “Namaste India” de anul acesta având în vedere că se împlinesc 150 de ani de la naşterea sa. Această ediţie va explora nu doar pregătirea şi parcursul luptei sale pentru eliberarea Indiei, dar şi dimensiunea filozofică şi etică a devotamentului de care acesta a dat dovadă.

Pe de altă parte, ediţia de anul acesta se va concentra şi pe legătura strânsă dintre cultura indiană şi cea română, legătură evidenţiată prin influenţa indiană asupra poetului Mihai Eminescu. Aceasta a fost valorizată pentru prima dată de Amita Bhose, important eminescolog, scriitoare şi traducătoare din bengali şi română. Prin traducerea piesei “O scrisoare pierdută” în bengali, Amita Bhose a realizat o punte culturală între cele două ţări, iar publicul interesat va avea ocazia să participe la lansarea acestei cărţi. O altă lucrare ce va fi lansată în cadrul festivalului este traducerea în română a celei mai renumite opere scrise de  Tagore, „Gitanjali”.

O activitate nelipsită din cadrul festivalului este şi parada de sari-uri, în cadrul căreia publicul va putea afla aspecte culturale legate de acest obiect de vestimentaţie.

Ca în fiecare an, vizitatorii îşi vor putea cumpăra articole vestimentare, accesorii şi suveniruri cu specific indian de la târgul de produse artizanale, vor putea sa se bucure de pictura cu henna şi de  o sesiune de kirtan. De asemenea, pot participa la clasele de yoga, dar şi la prezentările despre ayurveda şi astrologia vedică. În plus, pentru cei pasionaţi de limbi străine şi curioşi să înveţe câte ceva despre limbile Indiei, am pregătit un workshop despre câteva dintre limbile principale ale subcontinentului indian.

 

Costul biletului:

Adulţi: 10 lei

Pensionari, elevi şi studenţi: 5 lei

Copiii au intrarea gratuită

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro

Organizatori: Centrul Cultural Rabindranath Tagore, sub înaltul patronaj al Ambasadei Indiei în România, cu sprijinul Incredible India- India Tourism Paris

 

Sponsori: ORGANIC INDIA România

Parteneri culturali: Editura Herald, Editura Cununi de Stele, Centrul de Artă Euterpe, Asociația Noua Acropolă, Rabten Compassionate Wisdom

Parteneri media: National TV, N24 Plus, Agerpres, romaniapozitiva.ro, onlinegallery.ro, 4arte.ro, ceascadecultura.ro, agentiadecarte.ro,  fest.ro, calendarevenimente.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.