Festivalul International de Film Bucuresti

0

RADU MIHAILEANU DESCHIDE CEA DE-A 8-A EDITIE A FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM BUCURESTI

Prezentata in premiera mondiala in competitia de la Cannes 2011, coproductia franco-belgiana LA SOURCE DES FEMMES va fi proiectata in deschiderea celei de-a 8-a editii a Festivalului International de Film Bucuresti in prezenta autorului, regizorul francez de origine romana Radu Mihaileanu.

LA SOURCE DES FEMMES este povestea unor femei care locuiesc intr-un sat dintr-o regiune deşertica, ce se hotarasc sa faca o greva a sexului pentru ca soţii lor refuza sa le faca viaţa mai uşoara şi sa aduca apa in sat. Povestea este inspirata dintr-un fapt real din Turcia, dar filmul a fost realizat in Maroc, deoarece reprezinta, intr-o anume masura, „povestea de iubire” a autorului cu aceasta ţara.

Potrivit publicaţiei americane The Hollywood Reporter, filmul lui Radu Mihaileanu este „o noua mostra de world cinema cu succes la public, o fabula moderna care arata emanciparea femeilor in lumea araba”. La randul sau, Variety a subliniat ca „filmul are un farmec aparte, amesteca comedia cu melodrama şi exotizeaza Orientul Mijlociu”. Regizorul adauga: „Se vorbeşte despre valul femeilor musulmane, dar nu despre ele ca fiinţe. De cand am auzit povestea asta, care se intampla in Turcia, m-am gandit ca trebuie sa gasesc un subiect universal, si astfel sa le aduc un omagiu”.

Mihaileanu – care va sustine, in timpul vizitei sale la Bucuresti, si un masterclass –  a debutat in lungmetraj cu TRAHIR, laureat cu Grand Prix des Amériques la Festival des Films du Monde de la Montreal. Recunoaşterea internaţionala a venit odata cu cel de-al doilea film, TRENUL VIEŢII (TRAIN DE VIE), care a primit Premiul FIPRESCI la Venetia si Premiul publicului la Sundance. Radu Mihaileanu si-a reconfirmat talentul si dragostea pentru temele sale favorite – exilul si identitatea nationala – cu TRAIEŞTE! (VA, VIS ET DEVIENS), recompensat cu Label Europa Cinemas si Premiul publicului sectiunii Panorama in cadrul Festivalului de la Berlin si cu premiul pentru Cel mai bun scenariu original in cadrul Galei César 2005. In 2009, Mihaileanu a scris si a regizat CONCERTUL (LE CONCERT), nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain, premiat cu César-ul pentru Cel mai bun sunet si Cea mai buna coloana sonora si laureat al Galei Gopo 2010 la categoriile Montaj, Scenografie, Machiaj/coafura si Muzica originala. Cel mai recent film semnat Radu Mihaileanu, LA SOURCE DES FEMMES, este distribuit in Romania de Independenta Film.

Cea de-a 8-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lungmetraj, va avea loc in perioada 19-25 martie 2012.

——————————————————————————————————————–

Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala CHARTA in parteneriat cu “NOI” MEDIA – PRINT, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC), al Ministerului Culturii si Patrimoniului National, al Primariei Municipiului Bucuresti si al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN).

 

Parteneri media: TVR, 24Fun, Radio Guerilla, Cinemagia, BeWhere, Kamikaze, Filmreporter, Liternet, Cinefan, Cineblog.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează