Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Festivalul Drepturilor Copilului la cea de a VI a ediție

0

Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) va organiza în perioada 19 – 26 noiembrie 2015 cea de-a VI-a ediție a Festivalului Drepturilor Copilului, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului care se sărbătorește în fiecare an la data de 20 noiembrie. Peste 4.000 de copii vulnerabili, cărora li se adaugă cei aproximativ 1500 de anul acesta, s-au bucurat în decursul edițiilor precedente de acces la cultură, educație și au readus pe scena publică drepturile copilului. Scopul Festivalului este sensibilizarea opiniei publice asupra responsabilităților care revin tuturor membrilor societății civile românești în ceea ce privește respectarea, promovarea și protecția drepturilor copilului.

Poster Festival
În acest an, momentele cheie ale Festivalului sunt:

• semnarea Manifestului pentru respectarea Drepturilor Copiilor din partea părinților, profesori, copii și alți adulți din comunitate;
• Zilele Ștafetei, eveniment organizat de Fundația Terre des Hommes;
• Teatru Forum realizat de A.R.T. Fusion;
• Gala de decernare a premiilor pentru profesioniștii care respectă, promovează și protejează drepturile copilului;

Situația drepturilor copilului în România

Convenţia cu privire la Drepturile Copilului are 42 de articole care se referă strict la drepturile copilului. Aceste articole sunt clasificate în:
• drepturi de protecție
• drepturi de dezvoltare
• drepturi de participare

12.542 de situații de abuz asupra copilului au fost raportate în România în 2014 de către autoritățile publice. Însă cifra nu reflectă pe deplin realitatea, dată fiind utilizarea deficitară a mecanismelor de raportare către instituțiile de profil. Asociația Telefonul Copilului raportează în anul 2015 peste 60.000 de apeluri înregistrate în prima jumătate a anului, numărul cazurilor de abuz sexual sesizate fiind dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2014; la acestea se mai adaugă abuzul fizic și cel emoțional și neglijarea în cadrul familiei, al școlii și al instituțiilor de protecție.

De ce Festivalul Drepturilor Copilului?

Pentru că a scăzut, în rândul elevilor, nivelul de cunoaștere cu privire la drepturile copilului, faţă de situaţia din anul 2006. Astfel, dacă în 2006, aproximativ 86% dintre elevi menţionaseră trei drepturi ale copiilor, în 2013 procentul a fost de 72%. În ceea ce priveşte proporţia celor care nu au numit niciun drept, constatăm o creştere îngrijorătoare, de la aproape 7% în 2006, la 16% în 2013.

Acest eveniment, care a avut loc pentru prima oara in anul 2009, este unic in Romania si organizarea lui este posibila datorita implicarii din ce in ce mai sustinute a membrilor Federatiei si a sprijinului numerosilor parteneri publici si privati, prin punerea la dispozitie a spatiilor pentru difuzarea spectacolelor si prin asigurarea resurselor financiare si umane. Astfel, FONPC a coordonat actiuni pilotate sau acompaniate de numeroase asociatii, fundatii sau institutii.

Programul Festivalului Drepturilor Copilului poate fi consultat pe pagina de internet a FONPC, www.fonpc.ro.

Drepturile copilului pe scurt

Aceasta este o descriere pe scurt a drepturilor copilului. Pentru o descriere completa va rugam consultati conventiile internationale disponibile pe site.

Toti copii sunt egali,
Fara discriminare, indiferent de rasa, culoare, sex, nationalitate sau etnie, limba, religie, opinii politice, stare materiala sau pozitie sociala, disabilitati din nastere sau de orice alt fel.

Dreptul de a avea un nume si o nationalitate.
Copilul este îndreptatit sa aiba un nume de familie, un prenume si o nationalitate. Daca un copil este parasit in spital, unitatea medicala are obligatia de a raporta cazul politiei si autoritatilor locale, în scopul de a înregistra nasterea.

Dreptul la educatie.
Statul român garanteaza accesul obligatoriu si gratuit la educatie pentru toti copiii, fara discriminare. Parintii au obligatia de a înscrie copiii la scoala si de a se asigura ca acestia nu lipsesc de la cursuri.

Libertatea de expresie.
Copilul este liber sa primeasca si sa dea mai departe orice informatie care corespunde interesului lui. Parintii sau persoanele care au copii în îngrijire sunt obligati sa ofere informatii, sfaturi si explicatii copiilor si sa le permita sa îsi exprime propriile idei si pareri. Copiii sunt liberi sa practice propria lor religie.

Dreptul la ingrijire medicala.
Accesul la servicii medicale si la medicamente este garantat de catre stat. Parintii au obligatia de a solicita asistenta medicala necesara asigurarii starii de sanatate a copilului.

Dreptul la îngrijire speciala pentru copii cu dizabilitati,
Pentru a îndeparta barierele sociale si economice din calea copiilor cu disabilitati si pentru a crea un mediu în care acesti copii sunt acceptati de copiii de vîrsta lor si în viata comunitatii.

Dreptul de a fi protejat de orice forma de violenta, abuz sau neglijenta.
Persoanele care lucreaza cu copiii au obligatia de a raporta serviciilor publice orice caz suspect de abuz sau neglijenta. Legea interzice orice fel de pedeapsa fizica, acasa sau într-o institutie care ar trebui sa se ocupe de protejarea sau educatia copilului.

Dreptul copiilor la protectie speciala.
Copiii au dreptul sa fie protejati si dreptul la asistenta din partea autoritatilor locale. Noua lege urmareste dezvoltarea unor servicii alternative de tip familial.

Dreptul la asistenta pentru copiii aflati în conflict cu legea.
Pîna la vîrsta de 14 ani, copiii nu raspund în fata legii. Dupa varsta de 14 ani daca fapta prevazuta de legea penala savarsita de copilul care nu raspunde penal, prezinta un grad ridicat de pericol social, comisia pentru protectia copilului poate decide plasamentul copilului într-un serviciu de tip rezidential specializat de supraveghere a copiilor care au comis infractiuni.

Dreptul copilului de a fi protejat impotriva exploatarii economice.
Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva exploatarii si nu poate fi constrans la o munca ce comporta un posibil risc sau care ii poate compromite educatia sau dauna sanatatii sau dezvoltarii sale fizice, mentale, spirituale. Vîrsta minima de angajare este 15 ani. Autoritatile publice trebuie sa se asigure ca nici un copil nu este angajat sub vîrsta legala, în locuri periculoase sau împotriva vointei lui.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.