Festivalul de film kazah de la București se mută la Biblioteca Națională

0

Cel mai mare festival de film kazah din Europa, ce se desfășoară în București între 27 și 30 noimebrie, își schimbă locul de desfășurare, proiecțiile putând fi urmărite la Biblioteca Națională (sala Mircea Eliade) și nu Cinema Studio, așa cum fusese anunțat inițial. Această modificare intervine ca urmare a promulgării Legii 282/2015 ce vizează măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente și suspendării activității Cinema Studio, care funcționează într-o clădire expertizată tehnic în clasa I de risc seismic.

kz film

Festivalul Filmului Kazah este organizat de Ambasada Republicii Kazahstan în România, în colaborare cu KMG International.

„Alegerea Cinema Studio ca loc de desfășurare pentru acest eveniment unic în România a fost motivată de tradiția bogată a acestuia în găzduirea evenimentelor culturale naționale și internaționale dar și de calitatea experienței cinematografice pe care acesta o oferă. Însă, în situația actuală, ne dorim să nu periclităm în niciun fel siguranța cinefililor români și să ne conformăm legislației în vigoare. Din acest motiv, am decis ca Festivalul Filmului Kazah să se desfășoare în incinta Bibliotecii Naționale, o clădire emblematică pentru spațiul cultural bucureștean, care respectă toate reglementările în vigoare cu privire la siguranța publică,” a declarat E.S. Daulet Batrashev, Ambasador al Republicii Kazahstan în România.

“Întrucât siguranța reprezintă o prioritate pentru noi, atatât în activitățile și operațiunile pe care le desfășurăm, cât și la nivel de comunitate și societate în general, salutăm această inițiativă și ne conformăm tuturor normelor legale. Dorim ca spectatorul român să se bucure de o experiență unică, într-un mediu sigur” – a declarat Cătălin Dumitru, Vicepreședinte KMG International.

În cele patru zile de proiecţii cu acces gratuit, publicul va avea ocazia să vizioneze următoarele filme: Calea Liderului (4 părți), Nomad, Tărâmul promis, Oastea lui Myn Bala, Kyz Zhibek şi Birzhan Sal.

Partenerii instituționali ai festivalului sunt Uniunea Cineaștilor din România și studiourile Kazakh Film. Trailerul festivalului este disponibil aici.

Despre Kazahstan

Istoria bogată a acestui stat situat în Asia Centrală, datează încă din epoca de piatră când triburile nomade au populat regiunea, iar primele semne ale unei identităţi naţionale kazahe distincte au apărut începând cu sec. al XV-lea. (http://550kazakhan.kz/?lang=ru).

În prezent, Kazahstanul reprezintă a 9-a ţară din lume ca dimensiune şi are o populaţie de peste 17 milioane de locuitori, diversificată din punct de vedere cultural și etnic (peste 130 de grupuri etnice), în mare parte datorită masivelor deportări de pe vremea conducerii lui Stalin.

Kazahstanul este o țară bogată în resurse naturale – cantități însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier, aur, uraniu (locul 3 în lume). Kazahstanul este cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală.

Despre KMG International

Prin cele 52 de companii membre, KMG International desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări (12 piețe principale), fiind un important jucător în regiunea Mării Negre.

În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești – cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 7 depozite.

KMG International, deținut integral de compania națională KazMunayGas Kazahstan, susține din 2009 inițiative ce au ca scop promovarea culturii și identității românești în Kazahstan (prin parteneriatul cu Asociația Dacia, înființată de vorbitorii de limbă română din regiunea Karaganda), dar și a culturii kazahe în România, prin acest festival, dar și alte demersuri – de exemplu: sprijinirea concertelor pianistului Amir Tebenikhin și a violonistei Zhibek Mussurgaliyeva în cadrul Concursului și Festivalului George Enescu.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează