Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Femeile celebre ale Romaniei, un curs organizat de Fundatia Calea Victoriei

0

Afis femei CelebreJoi, 3 martie, ora 19:00, Fundatia Calea Victoriei va invita sa va bucurati de povestile fermecatoare, curajoase sau iesite din comun ale Femei celebre ale Romaniei.

Aceste doamne curajoase, devenite celebre atat in tara noastra cat si in strainatate, din secolele XIX si XX reprezinta pentru tinerele si doamnele de astazi – modele si surse de inspiratie pentru conturarea unor destine memorabile, intr-o lume in care femeile se aflau in umbra barbatilor.

De-a lungul istoriei aceste femei au pasit in lumina reflectoarelor si si-au pus amprenta asupra dezvoltarii nationale sau a unor schimbari internationale. Fie ca e vorba despre o implicare in sfera politicului, a afacerilor, a medicinei sau a culturii, fiecare personalitate prezentata in cadrul acestor intalniri isi merita atributul de „mare doamna a culturii si istoriei nationale”.

Cursul este gandit in doua intalniri, cu urmatoarele teme:

1. Povestile doamnelor cu sange albastru: Elena Vacarescu, Regina Maria, Martha Bibescu, Elena Ghica, Elena Negruzzi si Marina Stirbey .

Toate aceste doamne cu destine zbuciumate, dar cu ambitie si dorinta de schimbare, au avut curajul sa patrunda intr-o lume inchisa lor pana atunci, sa isi croiasca un nou drum atat pentru ele cat si pentru urmasele lor.

2. Romancele celebre active in domenii culturale – teatru, muzica, literatura- Iulia Hasdeu, Elvira Popescu, Maria Tanase, Hariclea Darclee etc.

Doamnele despre care vom povesti nu s-au limitat doar la artele frumoase, ci au abordat si domenii tehnice, accesibile, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, doar barbatilor. Aflam cine a fost Virginia-Andreescu Haret – una dintre primele femei arhitect din lume, Smaranda Braescu – prima femeie parasutist din Romania si printre primele din lume, dar si Ana Aslan, inventatoarea unor produse medicale inovatoare, adorate de vedetele de la Hollywood si personalitati din intreaga lume.

Va asteptam intr-o calatorie in timp unde vom vorbi despre istorie, arta, sport, arhitectura cultura si feminism si vom urmari fragmente de interviuri sau fotografii de epoca cu acestea.

Lector Anita Sterea
Data incepere: 3 martie 2016; Ora curs: 19:00
Numar ateliere 2; Frecventa, saptamanal, joi (o intalnire dureaza 2h)
Cost: 100 ron (2 sedinte); Cost redus: (card fidelitate, studenti, pensionari) 90 ron (2 sedinte
Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1
Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO
Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.