Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fascinaţia trecutului: Introducere în Arheologie

0

Plină de suspans și provocări, meseria de arheolog stimulează imaginația multora. Povești de demult, ruine misterioase, comori uluitoare – află mai multe despre cum au fost descoperite la atelierul Fascinația trecutului: Introducere în Arheologie, organizat de Fundația Calea Victoriei din 13 ianuarie, 2020. Toate cele 4 întâlniri de curs au loc în seri de luni, de la 19.00, la sediul fundației – str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București.

La cursul de introducere în arheologie vei descoperi ce metode folosesc arheologii ca să ajungă la oamenii din spatele urmelor trecutului. Desigur, aceste metode au limitele lor, iar lectorul Alexandra Ion îți va povesti mai multe despre acest lucru.

introducere-in-arheologie

Tot de la ea vei înţelege de ce arheologia nu este o ştiinţă cu şi despre lucruri moarte. Dimpotrivă – într-o lume care continuă să se transforme, ameninţată de schimbări climatice, provocată de multiculturalism sau mişcări de populaţii, exemplele arheologice ne pot arăta cum au gestionat în trecut, cu succes sau nu, alte grupuri umane provocări similare.

Temele cursului de introducere în arheologie:

1. Ce este arheologia? Cum au descoperit europenii că lumea s-a născut cu mult înainte de anul 4004 î.e.n. (anul tradiţional al Genezei din Evul Mediu)? Cum găsesc şi cum sapă arheologii un sit?

2. Artefactele şi poveştile lor. Cum interpretăm descoperiri precum discul de bronz de la Nebra, tezaurul de la Sutton Hoo (mormânt-barcă anglo-saxonă) sau vase ceramice Cucuteni?

3. Mari descoperiri arheologice: primele „oraşe” neolitice, palatele miceniene, Troia, Stonehenge, civilizaţia Harapa (India) sau complexele aztece.

4. Ştiinţe conexe arheologiei – ce impact au noile analize de ADN asupra interpretării trecutului? Ce ne spune un grăunte de polen? Ce putem afla despre oamenii trecutului din studierea osemintelor?

Dacă vrei să vii la curs, înscrie-te pe contact@victoriei.ro și plătește din timp taxa de participare – 280 de lei.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.