Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fascinatia Orientului – Arta, moda si societate (sec. XVII-XX)

0

Va invitam incepand de marti, 18 martie, la un nou atelier sustinut de istoricul Monica Neatu, in care vom descoperi cum s-a format si cum s-a manifestat de-a lungul timpului Fascinatia Orientului – Arta, moda si societate (sec. XVII-XX).

pompadour1-370x250

De-a lungul secolelor, europenii au fost fascinati si intrigati de civilizatiile orientale, misterioase si enigmatice, pline de povesti nespuse si de coduri culturale dificil de descifrat. Descoperirea acestei lumi, fie ca vorbim de Extremul Orient sau de cel Apropiat, tine in egala masura de domeniul realului si fabulosului.

Orientul imaginat de europeni, caci de el ne vom ocupa, a influentat societatea si a generat astfel fenomene interesante legate de viata cotidiana, moda sau arta. Calatoriile, legaturile comerciale, campaniile militare si relatarile de calatorie au permis europenilor sa cunoasca o lume de o bogatie culturala infinita. Orientul, asa cum a fost reinventat de europeni, a devenit un construct cultural, in care artistii, creatorii de moda sau calatorii au transpus propriile lor viziuni.

In calatoria noastra prin Orient, calauzele ne vor fi nenumarate tablourirelatari de calatorieportelanuri splendid decorate si haine de o bogatie rar intalnita. Cu ajutorul lor, vom patrunde in lumea celor O mie si una de nopti, a ceremoniilor stranii si a enigmaticelor stampe japoneze.

Temele celor trei intalniri sunt:

1. Orientul iluministilor si romanticilor. Tratate politice si comerciale cu Imperiul Otoman. Ce stiau oamenii acelor vremuri despre Extremul Orient? Fascinatia modei orientale si lumea franceza. Misterele haremului – cum s-a nascut si dezvoltat acest mit in cultura europeana?

2. Orientul modernitatii europene. Dramatism si culoare la Delacroix. Al doilea Imperiu francez si un ceremonial diplomatic care a starnit uimire in epoca. Japonia se deschide spre Occident – era Meiji si influenta sa in arta si moda europeana. Stampe, chimonouri si un nou stil in artaIndia – exotismul coloniilor. Ceremonial, moda si bijuterii.

3. Orientul secolului XX. Art Nouveau si arta japoneza. Baletele rusesti (Les Ballets Russes) si Orientul celorO mie si una de nopti. Creatiile lui Paul Poiret si un bal faimos. Orientul epocii interbelice. Ce a mai ramas din acesta fascinatie astazi?

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 18 Martie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptamanal, marti

Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron

Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei – Str. Popa Soare nr 40, etaj 1

Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro

Pentru informatii suplimentare sunati la 0723 167 892 sau 021-321.30.22

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.