„Familia Offline” spectacol de teatru educaţional / 6-7 iulie 2013

0

Asociaţia Culturală Replika şi Teatrul Foarte Mic vă invită, pe 6 şi 7 iulie la ora 19.00, la premiera spectacolului „Familia Offline” de Mihaela Michailov, regia Radu Apostol.

Familia Offline” este un spectacol de teatru educaţional care are ca temă centrală situaţia copiilor rămaşi singuri în țară sau în grija unui aparținător, în urma migraţiei părinţilor.

Fenomenul migrației forței de muncă este în continuă creştere în România (aproape 3 milioane de români sunt plecaţi din ţară), şi are un impact negativ major asupra copiiilor ramaşi fie în grija rudelor sau prietenilor, fie în grija instituţiilor statului. Conform studiilor realizate în ultimii ani, în România există peste 350.000 de copii ai migraţiei.

familia offline 5

„Familia Offline”,prezentatpescena Teatrului Foarte Mic (Bd. Carol 21, Sector 1) este spectacolul maturizării în absența părinților. Este spectacolul copiilor care se transformă în oameni mari, așteptând să fie din nou alături de mama și de tata. Maturizarea lor naște întrebări inocente, tandre și cinice, despre lumea în care trăim: Când suntem destul de mari ca să putem avea grijă de noi și de cei care ne sunt aproape? Când devenim mama? Și când mama nu e, cine e mama?

Spectacolul „Familia Offline” face parte din proiectul de teatru educațional „Copiii migraţiei„, care își propune să dezbată – prin mijloacele artei teatrale – problematica migraţiei forţei de muncă, din perspectiva copiilor rămaşi în țară. Fiecare reprezentaţie este urmată de discuții moderate de psihologul Mugur Ciumăgeanu, discuții axate pe fenomenul migraţiei și pe efectele sale asupra psihologiei copilului, precum și pe posibile soluții de prevenție și reducere a abandonului școlar prin activități artistice.

„În cazul migraţiei forţei de muncă, putem vorbi de paradoxurile familiei de supravieţuire: pe de o parte, părinţii pleacă să muncească în străinătate pentru a le putea asigura copiiilor o viaţă mai bună. Pe de altă parte, copiii se bucură o vreme de această viaţă mai bună, după care îşi doresc un singur lucru: să fie din nou alături de părinţii lor. Binele pentru care părinţii pleacă se transformă într-o angoasă de abandon pe care copiii o resimt extrem de dureros. ” declară Mihaela Michailov, dramaturg.

Distribuţia spectacolului include un grup de 9 copii (Bianca Gheorghe, Denis Nadolu, Ionuț Roșca, Mario Ștefan, Andreea Baraitan, Georgiana Moise, Anca Negoiță, Roberta Parascan, Ana Maria Zaincovschi), care evoluează alături de actori profesionişti, MihaelaRădescu şi ViorelCojanu, în regia lui RaduApostol, pe un text de MihaelaMichailov. Muzica originală este compusă de Bogdan Burlăcianu (Bobo de la Fără Zahăr) iar scenografia poartă semnătura Mariei Mandea.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

„Copiii migraţiei” este un proiect cultural finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional și inițiat de Asociația Culturală Replika, împreună cu Teatrul Foarte Mic.

Partenerii proiectului: Centrul de educaţie şi dezvoltare profesionala Step by Step, UNATC, Asociaţia Telefonul Copilului, Asociatia National a Bilbiotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania – ANBPR, Port.ro, Şapte Seri şi Critic Atac.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.