Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Fabulosul Orient si imaginarul european. Paradoxurile unui mit

0

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 12 septembrie, ora 19.00, un atelier despre Fabulosul Orient si imaginarul european. Paradoxurile unui mit, cu istoricul Monica Neatu.

Fabulosul Orient si imaginarul european. Paradoxurile unui mit

Fundatia Calea Victoriei organizeaza, din 12 septembrie, ora 19.00, un atelier despre Fabulosul Orient si imaginarul european. Paradoxurile unui mit, cu istoricul Monica Neatu.

Va invitam sa descoperim impreuna, folosind ca punct de pornire picturi celebre, cum a luat nastere un mit care mai persista si astazi in cultura europeana, sa vedem cum l-au influentat gânditorii antichitatii si ai evului mediu, dar si artistii Renasterii si ai timpurilor moderne, fermecati de stralucirea civilizatiei orientale.

De-a lungul secolelor, europenii au fost fascinati si intrigati de civilizatia levantina, misteriosa si enigmatica, plina de povesti nespuse si de coduri culturale dificil de descifrat. Descoperirea acestei lumi isi afla originile in antichitatea greco-romana si a continuat, mai mult sau mai putin vizibil, de-a lungul secolelor.

Cruciadele, cucerirea Constantinopolului si campaniile lui Napoleon in Egipt au permis europenilor sa cunoasca si, mai ales, sa interpereteze prin intermediul propriilor valori o lume de o bogatie culturala infinita. Orientul, asa cum a fost creat de europeni, a devenit un construct cultural, in care artistii, istoricii sau calatorii au transpus propriile lor viziuni.

 

Temele celor trei ateliere vor fi:

1. Descoperirea celuilalt. Mostenirea antichitatii si evului mediu in elaborarea unei imagini. Orientalismul secolelor XV-XVII.

2. Orientul, iluministii si romanticii. Imaginea Levantului in arta secolelor XVIII-XIX.

3. Metamorfozele modernitatii. Orientalismul secolului XX.

Lector: Monica Neatu

Data incepere: 12 Septembrie 2012; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3; Frecventa: saptaminal, miercuri

Cost: 120 lei; Cost redus: 100 lei

Loc desfasurare: Fundatia Calea Victoriei, Caimatei 20, etaj 3

Inscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

 

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.