Eyes on the City, proiectul dedicat dialogului intercultural dintre adolescenții români și ucraineni, la final

0
  • Șapte luni de activități dedicate adolescenților români și ucraineni
  • Șase tururi ghidate de specialiști din domenii diferite: un istoric, o artistă vizuală, o specialistă în antropologie, o scriitoare, o regizoare și o educatoare muzeală
  • Patru workshop-uri de animație, travel vlogging, artă vizuală și emotional mapping
  • Două expoziții de artă vizuală realizate la Street Delivery 2023 și Seneca AntiCafe

București, 31 octombrie 2023: Asociația Culturală Câte-n lună și-n mansardă anunță încheierea celui de-al doilea proiect dedicat adolescenților români și ucraineni din ultimul an și jumătate. Eyes on the City ajunge la final după șapte luni de activități dedicate explorării orașului București și a relației adolescenților cu acesta prin intermediul artei.

Eyes on the City a continuat în mod firesc eforturile începute de Asociația Câte-n lună și-n mansardă în 2022, prin intermediul primului proiect cultural dedicat adolescenților din Ucraina, Open Museums Open Hearts.

De la start, Eyes on the City, a angrenat în activitățile sale 50 de adolescenți, beneficiari ai proiectului. În cele șapte luni dedicate dialogului cultural între tinerii din România și Ucraina, au avut loc șase tururi ghidate alături de specialiști din arii diferite ale educației și artei. Un istoric, o artistă vizuală, o specialistă în antropologie, o scriitoare, o regizoare și o educatoare muzeală i-au ghidat pe tineri în mai multe zone cu încărcătură istorică ale orașului București.

În a doua etapă a proiectului, Eyes on the City i-a încurajat pe adolescenții români și ucraineni să își exprime în mod creativ relația lor cu orașul București. Workshop-urile Tourist in my City, coordonat de regizoarea Eliza Zdru, și Animate the City, susținut de artista Laura Pop, le-au oferit tinerilor abilitățile teoretice și tehnice necesare pentru a-și crea propriul vlog, respectiv, propriul episod de animație.

Eyes on the City a fost prezent și în cadrul festivalului de cultură urbană Street Delivery 2023, unde, alături de artistele Irina Cangeopol și Iryna Stepanova, tinerii au descoperit efervescența creativă pe care o aduce un astfel de eveniment, ce își propune să redea strada locuitorilor prin închiderea accesului mașinilor pe strada Arthur Verona. Timp de trei zile, participanții la atelierele propuse la standul Eyes on the City și voluntarii care s-au alăturat echipei proiectului au avut ocazia de a descoperi și această latură a orașului în care trăiesc, concentrată pe ideea de lucruri, fapte, proiecte care fac bine. O parte din lucrările  create în cadrul workshop-urilor Eyes on the City au fost expuse la standul Eyes on the City din cadrul festivalului în cadrul unei expoziții participative.

Expoziția de final a proiectului include fotografii realizate de tinerii români și ucraineni care au participat la un tur ghidat de fotografie prin centrul Bucureștiului. La Seneca AntiCafe, publicul poate găsi până pe 9 noiembrie, fotografii ale unor detalii arhitecturale, case vechi, adeseori ignorate în graba de zi cu zi a bucureștenilor, animale apărute de nicăieri și un București pe care poate că nu l-au observat până acum în acest fel.

Asociația Câte-n lună și în mansardă va continua eforturile sale de integrare prin intermediul culturii a comunității de tineri din Ucraina, astfel încât să contribuie la reducerea decalajelor sociale cauzate de țara de proveniență, limba vorbită sau statutul social.

Puteți afla mai multe despre Eyes on the City pe paginile de Facebook și Instagram.

Proiectul Eyes on the City este derulat de Asociația Câte-n lună și-n mansardă și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation.

Despre Asociația Câte-n lună și-n mansardă

Asociația Câte-n lună și-n mansardă dezvoltă și implementează proiecte culturale ce au în centru educația informală a copiilor și tinerilor. Din 2022, asociația se concentrează pe integrarea prin cultură a adolescenților din Ucraina. Pe lângă activitățile dedicate tinerilor ucraineni cu vârste între 12 și 18 ani, asociația a reușit să aibă un impact și asupra adulților din Ucraina, operatori culturali sau părinți ai tinerilor care au participat la atelierele asociației, prin conectarea lor cu organizații culturale și sociale care le-au oferit oportunități profesionale și i-au ajutat, astfel, să se integreze în comunitatea locală. Prin proiectul Eyes on the City, Asociația Câte-n lună și-n mansardă continuă eforturile începute în martie 2022 și aduce împreună tinerii din România și Ucraina pentru a crea împreună, a cunoaște orașul București dintr-o nouă perspectivă și a-și face noi prieteni.

Mai multe despre Asociația Câte-n lună și-n mansardă: http://www.lunadinmansarda.ro/

Despre programul Efectiv Civic

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Inițiativa are ca focus:

  • creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural
  • dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte

Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Despre RAF – Romanian American Foundation

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.