Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expoziție multimedia: Blue Banks – identități feminine în mediul rural, de Andreea Borțun și Brîndușa I. Nastasă (20 august – 02 septembrie, Rezidența BRD – Scena9)

0

Luni, 20 august, de la ora 19:00, la Rezidența BRD Scena9, are loc vernisajul expoziției multimedia Blue Banks – identități feminine în mediul rural. Regizoarele Andreea Borțun și Brîndușa I. Nastasă au documentat istoriile personale a 18 femei din sudul rural care își împărtășesc poveștile intime și felurile particulare prin care care se raportează la libertate.

Expoziția este curatoriată de Ioana Ciocan și conține un mix de fotografii, video-uri și o instalație sonoră.

„În 2018 am pornit împreună într-o căutare personală. Voiam să înțelegem care e traseul prin care ajungi să își construiești feminitatea. Cum devii femeie? Am decis să începem cu originile noastre, așa că ne-am oprit în cinci sate din sud. Am descoperit o realitate care nu mai semăna deloc cu cea idealizată din copilărie. Era o realitate dură, a sărăciei non-poetice și a multiplelor forme de abuz care se defineau ca normalitate. Un univers pe care aveam curiozitatea să-l cercetăm cu atât mai mult cu cât ajunseserăm să ne simțim profund străine de el.

 

Am povestit cu multe dintre aceste femei și ne-am dat seama că poziția lor presupune de fapt și întregul lor set de construcții interioare, în sensul cel mai complex. Aceste lumi dinăuntru deschid angoase, speranțe, frici, sub și supra-evaluări, constructe stereotipice sau identități originale și revoltate. Pentru noi Blue Banks reprezintă întâlniri cu femei care își povestesc de fapt viziunea lor despre lume.

Ne-am propus să ne uităm la ceea ce e în spatele politicilor publice, dincolo de granițele statelor progresiste spre care tindem. Să ne uităm acolo unde fiecare femeie trăiește cu ea însăși, acolo unde fiecare simte lipsa sau prezența libertății într-un fel foarte particular. Ne-am întrebat deseori cum se câștigă acea libertate interioară care secretă în mod natural hormonul egalității, în societăți în care obișnuința ca femeia să fie doar obiectul privirii și al abuzului este încă felul cotidian de a trăi cu ceilalți. Cum rămâne cu ce simt femeile chiar și atunci când înțeleg nedreptatea. Ce le oprește și ce le poate mâna pe drumul către o identitate găsită și nu dobândită, nu mimetică. A lor.

Blue Banks vorbește despre două lupte: despre lupta dinăuntru și despre lupta dinafară.” Andreea Borțun & Brîndușa I. Nastasă

Expoziția va putea fi văzută la București între 20 august și 02 septembrie. Mai departe ea va ajunge și într-unul dintre satele vizitate de autoare, Contești, iar în octombrie va poposi la Alexandria, la Muzeul Județean Teleorman. Tot în octombrie proiectul va lansa o platformă multimedia care va face posibilă întâlnirea publicului cu produsele expoziției și în mediul online.

Întreg conținutul expoziției a fost realizat de Andreea Borțun și Brîndușa I. Nastasă, iar sound design-ul instalației sonore este conceput de Roxana Bain.

„Alina, Andeluța, Carmen, Floarea, Flori, Florina, Geta, Gherghina, Irina, Laura, Luminița, Mihaela, Nina, Oana, Romelia, Roxana, Sita, Stela, Viorica, Zaharina. Cine sunt aceste femei? Expoziția multimedia Blue Banks. Identități feminine în mediul rural este un jurnal de explorare care descrie universul unor femei învingătoare din cel mai sărac județ al României: Teleorman. În România o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde. Datele statistice despre violența sexuală ne arată că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie și la fiecare 2 zile o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie. În Teleorman trăiesc aproximativ 178.000 de femei și în ultimii opt ani instanțele juridice au emis sub 200 de ordine de protecție, pentru cazuri de violență în familie.

Andreea Borțun și Brîndușa Nastasă au documentat ipostazele vieții post abuz, ale libertății câștigate prin curaj. Femeile intervievate au început să-și construiască o identitate prin raportare la sine, la visele și speranțele lor. Nu mai sunt doar soția, mama, nora, fiica cuiva.

Expoziția ne arată fragila independență câștigată și supraviețuirea într-o societate care încă nu are mecanismele de a lupta cu violența domestică.

Aceste femei au avut curajul de a se dezvălui și de a împărtăși poveștile lor și sunt cele care le dau altora încredere. Există speranță.” Ioana Ciocan, curatoarea expoziției

***
Un proiect TETA

Proiect cultural co-finanțat de AFCN

Parteneri: BRD, Fundația9, Springroll Media, Muzeul Județean Teleoman, Asociația Front/Feminism România, DGASPC Teleorman, SUB25

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.