Expoziție fotografică – Cenușa de sub maidane

0

Bankwatch România și Greenpeace România lansează miercuri, 19 noiembrie, ora 19:00, în Librăria Bastilia, București, expoziția foto „Cenușa de sub maidane”.

Afis-Expozitie Foto-Cenusa de sub maidane

Fotografiile ilustrează situația oamenilor din cartierul Submaidane, puternic afectați de accidentul ecologic cauzat de activitățile termocentralei Turceni: urmările deversării de cenușă de acum un an nu au fost remediate, gospodăriile afectate din cartierul Submaidane se află tot sub cenușa care le-a inundat, iar fântânile nu mai au apă potabilă. La eveniment va fi prezent și un reprezentant al comunității locale, care va putea oferi detalii amănunțite despre situația locală.

Fotografiile sunt realizate de Mihai Stoica, foto-jurnalist independent specializat pe teme de mediu, care a fost la Submaidane și a fotografiat urmările accidentului ecologic de la termocentrala Turceni, realizând și un scurt documentar despre viața oamenilor abandonați de autorități și de compania responsabilă, Complexul Energetic Oltenia.

Evenimentul va include și proiecția scurt-metrajului „Cenușa de sub maidane”.

Începând cu 20 noiembrie, fotografiile vor fi expuse în spațiul alternativ Dianei 4[1], la subsol, în perioada 20 noiembrie – 4 decembrie.

Informații de context

Anul trecut, cu câteva zile înaintea Crăciunului, o avarie la instalațiile de transport și stocare a cenușii aparținând termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodării din cartierul Submaidane și a 15 hectare de terenuri agricole cu un amestec de apă, zgură și cenușă.

Din cauza tergiversării procedurilor de achiziție pentru lucrările de ecologizare, Complexul Energetic Oltenia a început greoi remedierea situației, cu o întârziere inacceptabilă pentru localnicii năpăstuiți, de aproape 10 luni.

Fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit, odată inundate cu cenușă de la termocentrală, prin urmare oamenii sunt nevoiți să plătească bani pentru apă, o resursă atât de prețioasă în orice gospodărie.

Spre disperarea celor afectați, termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015. Localnicii povestesc dezamăgiți cum utilajele firmei care a câștigat licitația au venit în septembrie, au lucrat timp de patru zile, apoi s-au făcut nevăzute, lucrările rămânând suspendate.


[1] Str. Dianei, Nr. 4, Sector 2, Bucuresti Piata Rosetti

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează