Expoziție fotografică – Cenușa de sub maidane

0

Bankwatch România și Greenpeace România lansează miercuri, 19 noiembrie, ora 19:00, în Librăria Bastilia, București, expoziția foto „Cenușa de sub maidane”.

Afis-Expozitie Foto-Cenusa de sub maidane

Fotografiile ilustrează situația oamenilor din cartierul Submaidane, puternic afectați de accidentul ecologic cauzat de activitățile termocentralei Turceni: urmările deversării de cenușă de acum un an nu au fost remediate, gospodăriile afectate din cartierul Submaidane se află tot sub cenușa care le-a inundat, iar fântânile nu mai au apă potabilă. La eveniment va fi prezent și un reprezentant al comunității locale, care va putea oferi detalii amănunțite despre situația locală.

Fotografiile sunt realizate de Mihai Stoica, foto-jurnalist independent specializat pe teme de mediu, care a fost la Submaidane și a fotografiat urmările accidentului ecologic de la termocentrala Turceni, realizând și un scurt documentar despre viața oamenilor abandonați de autorități și de compania responsabilă, Complexul Energetic Oltenia.

Evenimentul va include și proiecția scurt-metrajului „Cenușa de sub maidane”.

Începând cu 20 noiembrie, fotografiile vor fi expuse în spațiul alternativ Dianei 4[1], la subsol, în perioada 20 noiembrie – 4 decembrie.

Informații de context

Anul trecut, cu câteva zile înaintea Crăciunului, o avarie la instalațiile de transport și stocare a cenușii aparținând termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodării din cartierul Submaidane și a 15 hectare de terenuri agricole cu un amestec de apă, zgură și cenușă.

Din cauza tergiversării procedurilor de achiziție pentru lucrările de ecologizare, Complexul Energetic Oltenia a început greoi remedierea situației, cu o întârziere inacceptabilă pentru localnicii năpăstuiți, de aproape 10 luni.

Fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit, odată inundate cu cenușă de la termocentrală, prin urmare oamenii sunt nevoiți să plătească bani pentru apă, o resursă atât de prețioasă în orice gospodărie.

Spre disperarea celor afectați, termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015. Localnicii povestesc dezamăgiți cum utilajele firmei care a câștigat licitația au venit în septembrie, au lucrat timp de patru zile, apoi s-au făcut nevăzute, lucrările rămânând suspendate.


[1] Str. Dianei, Nr. 4, Sector 2, Bucuresti Piata Rosetti

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.