Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expoziţie de grafică satirică…şi alte marafeturi, “GÂNDURI RÂsLEŢE”

0

Expoziţie de grafică satirică…şi alte marafeturi, “GÂNDURI RÂsLEŢE”

Vernisaj 14.03.2018, ora 17:00

autor Cristian Mihăilescu

La Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România se deschide în perioada 14-25.03.2018 expoziţia personală a caricaturistului-editorialist Cristian Mihăilescu. După participări la zeci de expoziţii de grup cu teme preponderent axate pe satira politică această expoziţie personală aduce în actual ceea ce ne înconjoară, moravurile, obiceiurile, omenescul, viaţa în ansambul ei cu micile şi marile izbânzi.

Cristian Mihăilescu  a debutat în 1968 în revista “AMFION” alături de Mihai Pânzaru-PIM şi Sorin Postolache, fiind prezent cu caricaturi, de-a lungul a 50 de ani de presă, în aproape toate ziarele şi revistele din România.

Inginer de profesie, a publicat în mod constant caricatură de situaţie în toate publicaţiile de profil din România anilor 1970-1980, Urzica, Rebus, Flacăra sunt doar câteva nume consacrate. După 1990 şi-a  urmat talentul şi dorinţa de analiză politică prin intermediul caricaturii politice, devenind astfel caricaturist – editorialist la Baricada, Românul, Expres – Magazin, Ziua, Curentul, Monitorul, Adevărul, Gândul ca o prezenţă constantă în presa post-revoluţionară.

În toţi aceşti ani de activitate a publicat peste 10.000 desene în presa românească şi internaţională şi are o intensă participare la expoziţii din Romania şi din afara ei.

Începând din 2005, Cristian Mihăilescu a fost titularul rubricii  “Gândul Rău, din cotidianul “Gândul” unde i-au apărut peste 3500 de “gânduri rele” pâna în anul 2011 când ziarul a trecut online şi a găzduit blogul personal al caricaturistului, intitulat “Gândul meu” şi unde artistul publica o caricatură zilnic.

 

George Ostroveanu (Redactor-sef Profitul Agricol):

«De mai bine de cinci ani, săptămânal, Cristi Mihăilescu provoaca un zâmbet agricultorilor mari ori mici din toata ţara. Agricultorilor, nu ţaranilor! Căci Cristi a înţeles că agricultorii sunt cei care nu vând grâul cu Kilogramul, pentru colivă, ci aceeia care vând grâul cu Tona iar porcul în Carcasă. Ei, agricultorii ăştia, e harnici, e dăştepţi, e bogaţi! Se prind la glume şi le asteaptă în fiecare miercuri, în pag 8 din Profitul Agricol. Abonează-te la revista ca să te convingi! »

Mihai Milca (Redactor-şef Economistul):

«Caricatura practicată de  Cristi Mihăilescu se subsumeaza unui vechi adagio – ridendo câştigat mores – , are o funcţie profilactică din punct de vedere moral şi o finalitate civică reconfortantă. »

 

După lunga perioadă post decembristă în care caricatura de presă a fost manifestarea zilnică a artistului în faţa experimentelor politico-sociale prin care am trecut cu toţii, dar care în egală măsură l-a şi consumat, expoziţia de faţă este o supapă de manifestare artistică diferită. Sunt strânse, retrospectiv, gândurile umoristice care i-au jalonat existenţa şi ca într-o radiografie au fost surprinse pe hârtie. În esenţă selecţia de caricaturi ne arată grafic puterea de a te amuza de lucrurile mici, răslețe, acceptarea cursului vietii aşa cum este ea şi satirizarea greutăţilor.

 

Jacob Florea – Ziarul Financiar:

Cristian Mihăilescu e din stirpea celor care iau gluma în serios. Fără ţâfnă şi fără să devina vreo clipă scorţos, nedigerabil. El desluşeşte şi exemplifică grafic „istoria clipei”. Caricaturile lui se plasează chiar în miezul tare al clipei (politice, sociale etc.), dar, printr-o alchimie ciudată,  o depăşesc. Asta le dă nu doar prospeţime, ci trădează o subtilitate şi o ştiinţă rară de a dezghioca anecdoticul din ceea ce rămâne”,

Nicolae Dan Fruntelată (Redactor-şef Românul, Ultima Soluţie):

L-am cunoscut la începutul anilor ’90 când am fost colegi la « ROMÂNUL » şi « ULTIMA SOLUŢIE », două gazete vii pe care capitalismul sălbatic le-a ucis repede. L-am urmărit apoi în reviste şi ziare. Cristi Mihăilescu a ajuns un nume în caricatura românească. Pentru că e talentat, deştept şi cu umor iute, muntenesc. Pentru că arde frumos, în « Cuptorul cu lemne » al amintirii unui prieten comun, Sorin Postolache.

Pentru că a învăţat să deseneze aşa cum alţii învaţă să respire.

Pentru toate astea şi pentru că, nu-i aşa ?, Cristi e prietenul meu. ”

Cristian Tudor Popescu:

“Cristian Mihăilescu e pe cale să ne convingă că în curând caricatura va înlocui editorialul”          

Florin Negruţiu, Redactor-şef adjuct, Gândul

 „Când vorbesc cu colegii mei de Cristian Mihăilescu îi spun Artistul. Când vorbim doar noi doi îi zic nea Cristi, pentru că ne ştim de mult, de dinainte de Gândul. Oricât de nervos aş fi, prezenţa lui mă destinde. E singurul din redacţie care are gume de şters, creioane colorate şi carioci. Stă aplecat la biroul lui, ca un şcolar conştiincios, atent să nu greşească vreo linie. De-aia îmi place mie de nea Cristi. Pentru că, de fiecare dată când îl văd, îmi aminteşte de copilărie.”      

Marius Niţu, Redactor-şef adjuct, Gândul

„O axiomă din lumea presei spune că o imagine bună face mai mult decât o mie de cuvinte. În lumea presei umoristice corolarul vorbei de mai sus spune că o caricatură bună face, în pagină, mai mult decât un articol din o mie de cuvinte. Cristi Mihăilescu, colegul meu de pagină de umor, e un caricaturist care, nu de puţine ori, cu câteva trăsături de creion, ne „bate” articolele cu mii de semne.”      

Adrian Cercelescu, Redactor-şef adjuct, Gândul

 „Cristi are o deformaţie profesională: îl dor rinichii – zâmbeşte, ne taie ruşii gazele – e vesel, îi strivim desenele ca să ne intre nouă mai mult text – (aproape că) râde. Vine deunăzi cu o mutră serioasă. A-au! Zic. E grav? După ce se codeşte îndelung, zice că da. Să scriu ceva despre el, da’ scurt. Păi, ce să scriu, Cristi? Când mi-ai făcut caricatura pentru pagina de umor, mi-am dat seama că am chelit. E! Asta înseamnă caricaturist-portretist.”

 

Pe scurt:

Expoziţii personale:  Constanţa – sept. 2000 / Bucureşti, Cuptorul cu lemne – iunie 2002, ianuarie 2009 / Urziceni, dec. – 2002, dec.2003, dec 2005 / Turceni – octombrie 2009 / Târgu-Jiu-octombrie2010 /  Câmpulung  Muscel – sept. 2011.

Premii: Premiul Salonului Caricaturii de Presă Galaţi – decembrie 2004; Salonul de caricatură de presă – 2005;   / Premiul Clubului Român de Presă – aprilie 2007 ; Premiul Salonului național de caricatură „Ion Cănăvoiu”- 2010;  / Premiul II sectiune Portret – Urziceni dec 2011; Premiul I-Salon Urziceni – 2012; Mențiune-Salon Urziceni 2013; Mențiune-Baja (Ungaria) 2014; Premiul II-Salon Urziceni 2014; Mărul de aur-Salon Bistrița 2015; Premiul CUB-Salon Suceava­­­ 2017.

Organizator al circuitului de expoziţii de caricatură al ziarului ZIUA – 1994;

Ilustrator al ciclului de cărţi pentru copii Poveştile Humuleştilor – Editura Ager.

Cristian Mihăilescu este unul din cei 7 caricaturişti care reprezintă România în catalogul publicat de Osvaldo  Macedo de Sousa cu lucrări realizate de peste 100 de caricaturişti din ţările Uniunii Europene.

Expoziţia e deschisă între 14 – 25 martie 2018 la Centrul de Cultură Arhitecturală al Uniunii Arhitecţilor din România, str. Jean Louis Calderon nr 48.

http://cristianmihailescu.blogspot.ro/

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.