Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Expoziţie de fotografie în memoria maestrului Ludovic Spiess

0

Expoziţie de fotografie în memoria maestrului Ludovic Spiess, vernisată la Opera Naţională Bucureşti

Duminică, 12 mai, ora 18.30

Opera Naţională Bucureşti comemorează una dintre marile personalităţi culturale ale României, tenorul Ludovic Spiess, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la naşterea sa. Cu acest prilej, duminică, 12 mai, de la ora 18.30, în Foaierul Mare al Operei Naţionale Bucureşti, va fi vernisată expoziţia de fotografie intitulată Ludovic Spiess: ipostaze ale unei strălucite cariere artistice, eveniment care se va desfăşura în prezenţa doamnei Gerda Spiess, soţia regretatului tenor. În cadrul vernisajului, va lua cuvântul criticul muzical Petre Codreanu, iar expoziţia va putea fi vizitată pe parcursul următoarelor două săptămâni. Intrarea este liberă.

După vernisaj, începând cu ora 19.00, în Sala Mare a Operei va avea loc spectacolul La Traviata de Giuseppe Verdi, reprezentaţie în care rolul principal va fi interpretat de soprana Irina Iordăchescu.

Maestrul Ludovic SpiessNăscut la Cluj în data de 13 mai 1938, Ludovic Spiess a frecventat cursurile Şcolii populare de artă din Braşov, iar ulterior s-a specializat în arta interpretării vocale la Milano. A avut o prestigioasă carieră internatională, fiind prezent timp de 20 de ani pe marile scene ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, War Memorial Opera House din San Francisco, Staatsoper din Viena şi a cântat alături de celebrităţi ca Birgit Nilsson, Fiorenza Cossotto, Nicolai Ghiaurov, Anna Moffo, Cesare Siepi, Virginia Zeani, Leonie Rysanek etc. De asemenea, tenorul a fost distins cu premiul I la Toulouse (1964), cu premiul I la Concursul de Canto de la Rio de Janeiro (1965) şi tot cu premiul I la ‘s-Hertogenbosch în Olanda (1966). În ceea ce priveşte cariera artistului în Romania, Ludovic Spiess a fost solist  la Opera din Braşov (1962), la Teatrul Naţional de Operetă „Ion Dacian” (1962-1964) şi la Opera Naţională Bucureşti (1964-1988). Printre rolurile interpretate se numără Calaf din Turandot, Rodolfo din Boema, Pinkerton din Madama Butterfly şi Cavaradossi din Tosca de Giacomo Puccini, Radamès din Aida, Riccardo din Bal mascat, Manrico din Trubadurul şi Don Carlos din opera omonimă de Giuseppe Verdi, Lohengrin din opera omonimă de Richard Wagner etc.

 

Într-un interviu acordat în anul 1971 publicaţiei Contemporanul, Ludovic Spiess declara: Bucuria cea mai mare sunt rolurile pe care le iubeşti! Sunt întotdeauna fericit să cânt Rodolfo din Boema”. Mă captivează tinereţea lui, entuziasmul, prăbuşirea lui în faţa iremediabilului. Îl mai iubesc pe Riccardo din Bal mascat”, e un învins care nu ar fi meritat; cine ştie, poate ajunge şi din orgoliu la acel sfârşit. Îmi place să inventez mult în jurul persoanjelor pe care le cânt, să le descopăr.

 

După încheierea carierei sale artistice, Ludovic Spiess şi-a redirecţionat energia către activităţi manageriale: a fost director al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, Ministru al Culturii (1991-1992), Director General al Operei Naţionale din Bucureşti (2001-2005) etc.

 

Personalitatea, cariera şi ideile marelui artist transpar în mod complex şi din volumul „Cu Ludovic Spiess prin marile teatre ale lumii”, carte de dialoguri publicată de Iosif Sava în anul 1989.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.