Expoziția „Le macchine di Leonardo da Vinci” la Aletheea

0

Aletheea9, Invențiile unui geniu – Expoziția originală Le macchine di Leonardo da Vinci

Aflată în turneu mondial, expoziția este găzduită în premieră de o școală privată.

Vernisajul va avea loc joi, 30 martie 2023, la ora 16:00, în sala Agora a Școlii Private Aletheea, sub umbrela proiectului cultural Aletheea9.

Expoziția originală Le macchine di Leonardo da Vinci, creată de Carlo Niccolai, fondatorul Museo Leonardo da Vinci Firenze, în colaborare cu prof. Carlo Pedretti este una dintre cele mai apreciate expoziții cultural-educative și interactive la nivel mondial și a fost văzută până în prezent de peste 20 milioane de vizitatori, în circuitul său în peste 112 orașe din 28 de țări de pe 5 continente.

În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea admira 45 de mașinării (concepte, prototipuri, dispozitive, mecanisme) care au fost proiectate în urmă cu peste 500 de ani de către Leonardo da Vinci, printre care: bicicleta, planorul, automobilul, parașuta, rulmentul, mecanismul bielă-manivelă, volantul, angrenajul elicoidal, cricul, reflectorul, macaraua cu platformă circulară. De asemenea, colecția cuprinde schițe și replici după picturile lui Leonardo da Vinci, multe dintre acestea respectând dimensiunile operelor originale.

Invitat, în deschidere, va fi Nicolae Cazacu, antreprenor cultural și facilitatorul expoziției în România.

Ghizi vor fi elevii Aletheea, care s-au pregătit cu mult entuziasm pentru a le oferi cât mai multe informații vizitatorilor.

Accesul este gratuit.

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 3 aprilie – 10 mai (excepție: 13-18 aprilie – vacanța de Paște). Vom reveni în curând cu informațiile complete.

Mai multe detalii se regăsesc și pe pagina oficială a expoziției: https://www.facebook.com/ExpoLeonardodaVinciInteractive/

Eveniment realizat în parteneriat cu Museo Leonardo da Vinci Firenze și Original Media România

Aletheea9 este un proiect cultural care îşi propune să aducă împreună comunitatea de părinţi, profesori, prieteni ai Aletheea și oameni inspirați de cultură și educație.

Împreună cu invitaţi din afara şcolii (scriitori, artişti plastici, oameni de teatru şi film, muzicieni, personalităţi din domeniul ştiinţei etc.) ne propunem să generăm idei şi provocări, teme de reflecţie şi de dezbatere, să formulăm întrebări şi să căutăm împreună răspunsuri.

Obiectivele noastre sunt:

  • Prietenia”* dintre adulţi şi cultură ca model pentru copiii noştri.

  • Dezvoltarea „capitalului social”.**

  • Crearea unui model de implicare a şcolii în comunitate din perspectivă culturală.

  • Dezvoltarea unei reţele de microcomunităţi culturale, de educaţie alternativă complementara şcolilor.

  • Integrarea adulţilor (profesori, părinţi, alte profesii, instituţii, organizaţii etc.) în dezbaterea unor forme alternative de curriculum şi educaţie non-formală din perspectiva nevoilor secolului XXI.

* Prietenie = încredere, îndoială carteziană, interacţiune publică

** Capital social = un „set de valori informale împărtăşite de membri unui grup. Lubrifiantul care face grupurile să funcţioneze este încrederea.” (F. Fukuyama, Marea ruptură, 2011/The Great Disruption: Human Nature and the Reconstitution of Social Order, 2000)

Credem că o şcoală poate fi un hub cultural! Cum e posibil? Cu implicare, cu idei, cu perseverenţă, cu încrederea că pe termen mediu şi lung starea de spirit din şcoală şi din jurul ei va deveni una pozitivă pentru întrega comunitate de elevi, părinţi şi profesori.”, Mihai Stamatescu, Coordonator educațional ciclul gimnazial.

***

Școala Privată Aletheea a fost fondată în anul 2014 de Mona Mușat și este o instituție privată 100% românească.

Aletheea şi-a asumat o filosofie educațională proprie, deschisă şi permeabilă la schimbare, capabilă să pregătească elevii pentru adecvarea permanentă la modelele culturale ale viitorului. Şcoala a fost acreditată de Ministerul Educației și Cercetării şi a devenit, în 9 ani de funcționare, un adevărat motor al schimbării în educație.

Filosofia educațională Aletheea are la bază curriculum-ul naţional românesc şi a dezvoltat, în paradigma educaţională constructivistă, un sistem care oferă: opţiuni interactive (competenţe transferabile şi anticipative, conţinuturi transdisciplinare, deschidere către noi conţinuturi), o pedagogie orientată către (inter)acţiune şi un mediu educaţional care stabileşte constant conexiuni între învăţarea formală şi cea informală. La Aletheea, „învăţarea vizibilă” este tradusă în autonomia fiecărui copil de a-şi construi propriul design al schimbării în viața personală: emoțional, academic și moral.

Comunitatea Aletheea, formată din 340 de elevi, părinţii acestora și profesorii şcolii, este angajată – profesional şi social – în susţinerea şi dezvoltarea altor comunităţi şcolare din România prin furnizarea de know how educaţional, de resurse și instrumente de lucru la clasă, precum și prin acțiuni umanitare şi de voluntariat în școli din zone defavorizate ale țării.

Campusul școlar, construit de la zero în zona de nord a Bucureștiului, asigură Școlii Aletheea renumele uneia dintre cele mai frumoase școli din București. Clădirea şi toate facilităţile – sala de sport, spațiile exterioare și interioare generoase, mobilierul și echipamentele – au fost proiectate astfel încât să ofere copiilor o „stare de bine”.

Mai multe detalii despre Școala Aletheea regăsiți pe: www.aletheea.ro, precum și pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/aletheea/.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.