Expozitia „De la Emigrare la Integrare” la Muzeul National de Istorie / Bucuresti 10 noiembrie – 10 decembrie 2010

0

VERNISAJUL EXPOZIŢIEI „DE LA EMIGRARE LA INTEGRARE”

Muzeul Naţional de Istorie a României are plăcerea să găzduiască expoziţia „DE LA EMIGRARE LA INTEGRARE”, deschisă în perioada 10 noiembrie – 10 decembrie a.c, realizată de Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT.

Această expoziţie foto-documentară propune o inedită istorie în imagini a istoriei italienilor din România, structurată pe mai multe secţiuni tematice. Publicul are astfel prilejul să redescopere file de istorie legate de începutul marii emigraţii a italienilor în România (1850–1897), modul în care aceştia au păstrat de-a lungul timpului legătura cu patria de origine, principalele meserii şi meşteşuguri pe care le-au practicat în noua lor patrie, felul în care au reuşit să-şi păstreze tradiţiile şi obiceiurile de acasă, dar şi despre raporturile de bună înţelegere, influenţe şi interferenţe cu populaţia românească.

Acest proiect expoziţional este realizat de Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT şi găzduit de MNIR, cuprinzând o serie de evenimente metaexpoziţionale precum conferinţe, prezentări, proiecţii de filme documentare şi spectacole de cântece şi dansuri tradiţionale, pe parcursul lunii în care este deschisă la muzeu, după cum urmează:

  • joi, 18 noiembrie – proiecţie a filmului documentar „Despre italienii din România”, realizat de Anca Filoteanu;
  • joi, 25 noiembrie – conferinţa „Contribuţii italiene în cultura românească”, susţinută de dr. Antonio Rizzo şi prof. dr. Doina Paron Floriştean;
  • vineri, 3 decembrie – spectacol de cântece şi dansuri tradiţionale prezentat de elevii Liceului „Dante Alighieri”, întâlnire cu tineri de diferite etnii şi cu actorul Adrian Păduraru, în spiritul proiectului „O seară, o minoritate”
  • miercuri, 8 decembrie – prezentarea romanului „Bucureştiul în alb şi negru”, avându-l ca autor pe Giancarlo Repetto, lector la Liceul “Dante Alighieri”;

Expoziţia beneficiază de înaltul patronaj al Ambasadei Italiei la Bucureşti, precum şi de sprijinul Guvernului României, prin Departamentul de Relaţii Interetnice, al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Sponsorii evenimentului sunt Don Raffaele şi S.C. Elido Trading S.R.L.

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează