Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

eXplore dance festival #9: a doua săptămână

0

Programul celei de-a noua ediții a celui mai important eveniment dedicat dansului contemporan și performance-ului din România, eXplore dance festival Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival continuă. În a doua săptămână dedicată festivalului, WASP găzduiește patru performance-uri și un master class ce abordează teme și estetici diferite, îmbinând arta dansului cu cinematografia și arta conceptuală. Artiști reprezentativi pentru scena internațională de dans contemporan și performance, artiști pe care publicul va avea ocazia să-i cunoască și în cadrul unor discuții deschise. 

eXplore dance festival 9_poster

Evenimentul marchează totodată sărbătorirea a doi ani de la deschiderea centrului de artă contemporană WASP — Working Art Space and Production, un spațiu independent ce se bucură în prezent de o activitate internațională intensă, găzduind rezidențe de creație și producție artistice, spectacole de dans și teatru contemporan, instalații new și trans-media, proiecții de film și evenimente speciale.

PROGRAM MARȚI/MIERCURI, 7/8 OCTOMBRIE 2014

0002 | birdville, Simona Deaconescu (RO) premiere / dance performance / 50 followed by an artist

premieră / dans performance / 40’

7.10.2014 / 19:30 / WASP

8.10.2014 / 19:30 / WASP

Corpul nostru este o arhivă în continuă evoluție, care încă prezintă mistere legate de eficiență și perisabilite. Este, probabil, cel mai tehnologic lucru pe care îl cunoaștem. Cu fiecare pas pe care îl facem construim o parte din univers și, de fiecare dată când ne mișcăm, schimbăm lumea. Pe măsură ce începem să înțelegem aceste procese, realizăm că suntem dansați ca parte a unei organizații de activități ai cărei autori nu suntem noi. Camera 0002 este populată de dansatori hibridizați, îmbrăcați cu corpuri augumentate, care trăiesc într-o lume virtuală creată și organizată independent de dorința lor.

Coregrafa Simona Deaconescu, recent întoarsă de la Viena, unde a beneficiat de o bursă danceWEB, își continuă seria de spectacole interdisciplinare care cercetează dezvoltarea dansului în raport cu știința. Acest spectacol s-a concretizat de-a lungul acestei veri, în urma a două rezidențe artistice, la WASP — Working Art Space & Production și în studiourile Battery Dance din New York. O feerie tehnologică interactivă care vorbește despre dorința de îmbunătățire și fragilitate, 0002_birdville este o nouă cameră virtuală, care face parte din proiectul serial lansat de Tangaj Dance în 2013, prin Camera 0001_Fabrica de vise.

Simona Deaconescu (născută în 1987) este creatoarea spectacolului Camera 0001_Fabrica de Vise, coregraful și regizorul scurtmetrajului de dans Silent Places (în colaborare cu Oleg Mutu). De asemenea, se implică activ în dezvoltarea dansului contemporan din România și a artelor conexe, în trecut coordonând proiecte precum ADN (Revista Online de Dans), Cartierul de Dans și ALT-Concurs Național de Coregrafie. În prezent face parte din echipa Platforma X, proiect destinat artiștilor new media, prezentat la WASP, în preambulul eXplore Dance Festival #9.

PROGRAM VINERI, 10 OCTOMBRIE 2014

DEEP DISH, Liquid Loft/Chris Haring (AT)

a real time choreographic film / 70’

10.10.2014 / 19:30 / WASP

Ultima parte a seriei The Perfect Garden, în colaborare cu Michel Blazy (FR).

Un dineu se transformă într-o aventură de dimensiuni macro- și micro-cosmice. Imaginile produse în timp real de camera video controlată de dansatori conduc spre lumi paralele bizare guvernate de decorul organic. Metodele de filmare, alături de contorsionările acustice, evocă metaforele grădinilor baroce și a micilor bucurii pământești.

Ca în romanul Locus Solus, în care poetul Maître Canterel își ghidează invitații prin diferite decoruri, Deep Dish etalează frumusețea și decadența existenței umanane, care stă să dispară. Seria The Perfect Garden, semnată de Liquid Loft în colaborare cu artistul plastic Michel Blazy, abordează motivul grădinii ca expresie a luptei omului pentru control și evadările inutile din propria efemeritate — o imagine a creșterii și proliferării care conduce mereu la lucruri noi.

Liquid Loft a fost fondat în 2005 de coregraful Chris Haring, muzicianul Andreas Berger, dansatoarea Stephanie Cumming și dramaturgul Thomas Jelinek, si interconectează dansul contemporan cu alte forme de artă contemporană pentru a crea o formă de artă nouă, atotcuprinzătoare.

PROGRAM SÂMBĂTĂ, 11 OCTOMBRIE 2014

Master Class: Stephanie Cumming / Liquid Loft (AT)

11.10.2014 / WASP / 11:00 – 13:00

 

Urmând o formare clasică, Stephanie Cummings a absolvit Universitatea din Calgary în 2000, obținând o diplomă în arte. A lucrat în Calgary cu Nicole Mion, cât și în Vancouver, alături de battery opera. Locuiește în Vienna din 2001 și a lucrat împreună cu Johannes Randolph, Tanz*Hotel, Doris Stelzer, Hubert Lepka, artistul media Markus Wintersberger și Toxic Dreams. Lucrează cu Chris Haring din 2003 și alături de el, Andreas Berger și Thomas Jelinek a pus bazele Liquid Loft în 2004 și a continuat să colaboreze și să performeze în fiecare spectacol al companiei, și ca asistentă-coregraf pentru Haring. În 2004, Haring a coregrafiat pentru ea solo-ul Legal Errorist, pentru care a fost numită „Outstanding Young Dancer” în Ballet-Tanz Magazine. De asemenea, a primit o bursă danceWEB în 2004. A colaborat la numeroase proiecte de film cu artiști precum Mara Mattuschka, Erwin Wurm și Harald Hund. Printre propriile coregrafii ale lui Stephanie se numără Rodeo Queens (2008), a kind of magic (2010) și Happy Together (2011). În 2009, a fost invitată să ia parte, ca și coregraf, în Beyong Fr@nta, un proiect între organizații de dans din patru țări europene. Activitatea ei solo cuprinde lucrările Ah Poetry (Szene Salzburg, Impulstanz), scurta prezentare P.S., care a fost comisionată de către Tanzquartier Wien pentru deschiderea noului lor sezon, cât și prelegerea-performance Redneck to Cyborg: A Shared Transformation, care a avut premiera la Tanzquartier în 2009. În 2012 a creat solo-ul scurt aurora borealis pentru Austrian Dance Platform la Impulstanz. În ultima vreme Stephanie a jucat rolul principal în cel mai recent film al lui Gustav Deutsch, Shirley:Visions of Reality, care a avut premiera în 2013 la Berlinale și care continuă să fie proiectat în cadrul unor festivale de film internațional. Deseori, predă cursuri pentru profesioniști la Tanzquartier Wien, cât și în cadrul unor workshop-uri internaționale.

BLACK, Mette Edvardsen (NO/BE)

performance / 25’

11.10.2014 / 19:30 / WASP

Spațiul e gol. Nu există obiecte. Prin cuvinte și mișcări în spațiu, o întreagă lume devine vizibilă, în care performerul spune publicului ce există. Este o joacă în timp și spațiu, unde doar corpul e prezent fizic, efectuând acțiuni și înmânând obiecte invizibile, într-o încercare constantă de a acoperi prăpastia dintre gând și experiență, dintre aici și acolo. Black este un performance solo despre cum faci ca lucrurile să apară.

No Title, Mette Edvardsen (NO/BE)

performance / 40’

11.10.2014 / 20:30 / WASP

Performance-ul va fi urmat de o discuție cu publicul.

Un motor viu, ce explorează în timp real esența societății în care trăim, spectacolul abordează dependența interumană în așa fel încât testează, punctează și transformă percepția unor valori umane de bază. Corpurile, stările și emoțiile prind noi semnificații în timp ce compoziția se regenerează la infinit, deconstruind idei abstracte precum teritoriul, rebeliunea, sau dreptatea.

Lucrările lui Mette Edvardsen o plasează în afara domeniului artelor scenice, explorând de asemenea şi alte medii sau formate, precum video-ul sau cărţile. A lucrat ca dansatoare şi ca perfomer pentru Les Ballets C. de la B. cu Hans Van den Broeck (1996-2000) şi Christine de Smedt (2000-2005) timp de mai mulţi ani şi a dansat pe coregrafiile lui Thomas Hauert/ ZOO (B), Bock/ Vincenzi (UK), Mårten Spångberg (S), Lynda Gaudreau (CAN), deepblue (N/B) şi a altora. Mette a creat şi produs două lucrări în colaborare cu Lilia Mestre (P/B), şi proiectul Sauna in Exile în colaborare cu Heine R. Avdal, Liv Hanne Haugen şi Lawrence Malstaf în 2002/2004. A realizat coregrafia şi a dansat pe Schreibstück in versiunea lui Thomas Lehmen, împreună cu Christine de Smedt şi Mårten Spångberg în 2004. Opera ei include fragmentele Private collection (2002), Time will show (detail) 2004, Opening (2005/ 2006), The way/ you move (installation, 2006), or else nobody will know (2007), every now and then (2009), Time has fallen asleep în the afternoon sunshine (2010), Black (2011), No Title (2014), şi lucrările video Stills (2002), coffee (2006), cigarette (2008) şi Faits divers (2008). Artista îşi prezintă internaţional lucrările şi continuă să dezvolte proiecte cu alţi artişti, atât ca şi colaborator cât şi ca performer.

PROGRAM DUMINICĂ, 12 OCTOMBRIE 2014

STAFF, Ingrid Berger Myhre (NO) & Andreea David (RO)

performance / 50’

12.10.2014 / 19:30 / WASP

Performance-ul va fi urmat de o discuție cu artiștii.

STAFF este prima misiune a lui Ingrid Berger Myhre și Andreea David, împreună. STAFF este propriul său angajator și angajat. STAFF este despre patentarea și susținerea dreptului de proprietate a propriei activități, indiferent de gradul de competență pe care îl ai. STAFF își reciclează întrebările și se auto-educă. STAFF investighează concepte complexe prin metode simple. STAFF numește lucruri pe care nu poți pune degetul, și ceea ce le definește. STAFF este șomer până în momentul în care munca lor este apreciată. Când lucrul ăsta se va întâmpla, munca se justifică drept artă, iar ierarhia valorilor se dizolvă. STAFF este un spectacol din viitor. Noi suntem resursele lui. Munca noastră nu este să-l creăm, ci să-l facem vizibil. Nu este despre creativitate, ci doar despre arheologie.

 

Andreea David este arhitect și performer. In 2013 a primit un wild card din partea Asociatiei 4Culture si Life Long Burning, participand timp de 6 saptamani in cadrul programului de master ex.e.r.c.e la CNN Montpellier. În ediția de anul acesta a festivalului o mai puteți vedea în performance-ul Score#21 — method of elimination, al coregrafului belgian Thomas Steyaert.

Ingrid Berger Myhre este un coregraf și performer din Oslo, ale cărei întâlniri și influențe artistice recente au împins-o spre a-și găsi o forță autonomă de a-și crea propriile spectacole independente.

Vezi trailer: http://vimeo.com/107352904

Programul complet al festivalului este disponibil la: http://exploredancefestival.ro/2014-3/program-2014/?lang=ro

Bilete și informații utile: http://exploredancefestival.ro/practical-info/?lang=ro

 

Producători: Asociația 4Culture şi WASP Working Art Space and Production.

Proiect cultural finanţat de: AFCN Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti ARCUB, prin Programul Cultural București 555 și Institutul Cultural Român.

Cu sprijinul: Institutul Goethe București, INTPA, Muzeul Național de Artă Contemporană, Ambasada Israelului în Bucureşti.

Parteneri media: 121.ro, Art Act Magazine, Art Clue, Art Out, B365, Ceaşca de Cultură, Citadinul, Cooperativa Urbană, Decât O Revistă, Designist, Feeder, Getlokal, Gingergroup, înFestival, Modernism, nicecream.fm, Orașul Meu, Postmodern, sub25, The Institute, Think Outside The Box, Veioza Arte, Weart, Zeppelin, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.