Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eveniment Nou cu Istoricul Georgeta Filitti – Regina Maria, un cronicar de excepţie

0

Vă invităm luni, 15 octombrie, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti. În elegantul Salon al Fundaţiei Calea Victoriei, ne va povesti despre Regina Maria și scrierile sale memorialistice care reconstituie decenii din istoria noastră recentă, evenimente inedite, emoţiile şi gândurile unei personalităţi emblematice care continuă să inspire mii de oameni.

Doamna G. Filitti va face referire la pagini din Jurnalul Reginei Maria care încă nu au văzut lumina tiparului şi pe care domnia sa le studiază în prezent.

“Regina Maria a învăţat încă din tinereţe să-şi facă datoria: a acceptat un soţ ales de familie şi i-a dat moştenitorul aşteptat. A ajuns să-şi cunoască şi să-şi  iubească noua patrie. A dovedit-o în nenumăratele opere de binefacere, în susţinerea şi ajutorarea combatanţilor în războaiele balcanice şi mai ales apoi, în timpul primului război mondial. Din 1916 se consacră unei îndeletniciri care o situează printre cronicarii de frunte ai epocii.

Cu o rigoare ce aminteşte de educaţia britanică, Regina Maria consemnează zi de zi, până puţin înainte de moarte, fapte, evenimente, discuţii. Dezvăluiri din viaţa membrilor familiei regale, conversaţii cu oameni politici, portrete inspirate, grija permanentă pentru ”casele ei de vis” şi grădinile ce le înconjurau – totul defilează în faţa cititorului ca o uimitoare panoramă nu doar a societăţii româneşti ci şi cu inserţii expresive despre locurile din străinătate vizitate de Regină în acest timp.

Rămas inedit pentru anii 1929-1937, jurnalul Reginei Maria este un tezaur ce aşteaptă să fie cunoscut. Moda jurnalelor în “La belle epoque” şi în anii interbelici face să putem compara mărturisiri multiple, ceea ce conferă un plus de credibilitate şi valoare consemnărilor Reginei.” –Georgeta Filitti, istoric

Data: 15 Octombrie 2018
Ora: 19:00
Cost: 80 de lei

Cost redus (card fidelitate, studenți, elevi, pensionari): 70 de lei
Loc: Fundația Calea Victoriei, C. A. Rosetti 47, etajul 1, Salonul Fundației

Info&înscrieri: contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.