Eveniment: Magia satului tradiţional

0

Eveniment: Magia satului tradiţional la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti “ la Casa de cultură „Friedrich Schiller”

În cadrul ciclului de conferinţe dezbatere „Muzeele din Bucureşti”, Casa de cultură „Friedrich Schiller”  (str. Batiştei nr. 15) organizează în parteneriat cu  Muzeu Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”  joi, 6 iunie 2013, la ora  18.00,  evenimentul „  Magia satului tradiţional la Muzeul Naţional al Satului  “Dimitrie Gusti“.

“Pentru a fi înţelese, obiectele trebuie să fie aşezate astfel încât să alcătuiască un sat autentic, nu în standuri, ci în bătătura (curtea) omului.” ( Dimitrie Gusti, 1936)

Cu acest prilej va fi vernisată şi o expoziţie de fotografie cu aspecte din muzeu.

Participă /Unter der Teilnahme:

–          Conf. Univ. dr. Paulina POPOIU, Director general – M.N.S Dimitrie Gusti: „17 mai 1936 – Dată semnificativă pentru istoria muzeelor din România”, Proiectul „Aleea minorităţilor”/germană

–          Dr. Georgeta STOICA: ”Magia satului tradiţional

–          Dr. Ioan OPRIŞ, Muzeul Naţional de Istorie a României:Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti   – un muzeu european

–          Coordonator proiect/ Projektleiterin: Aurora FABRITIUS

 

17 mai 1936 – Dată semnificativă pentru istoria muzeelor din România”,

„17 mai 1936 este o dată semnificativă pentru istoria muzeelor din România: este ziua în care se deschidea, la Şosea, în prezenţa conducătorilor ţării şi a tuturor personalităţilor politice şi culturale ale vremii, Muzeul Satului Românesc, actualul Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”. Astăzi, muzeul poartă numele celui mai important dintre fondatorii săi, întemeietor de şcoală  şi intelectual  carismatic – Dimitrie Gusti. De aceea, ziua de 17 Mai este sărbătorită la Muzeul Naţional al Satului în fiecare an ca o zi dedicată FONDATORILOR, adică celor care au visat şi au realizat Muzeul Satului Românesc – un muzeu special implantat în inima celui mai important oraş al României. Este o zi  care reuneşte, într-o dublă semnificaţie, un bilanţ şi o recunoaştere a meritelor şi excepţionalităţii celor care au servit sau servesc cu pasiune un domeniu deosebit – cel al civilizaţiei rurale. Este un remember pentru tot ceea ce a însemnat munca monografiştilor Şcolii Sociologice şi a echipelor studenţeşti conduse de Dimitrie Gusti şi susţinute de Fundaţia Culturală Regală „Principele Carol”, echipe care, după aproape un deceniu de campanii în satele României, au desăvârşit munca de cercetare a satului şi ţăranului român, prin această operă fundamentală care este Muzeul Satului. Un remember pentru cei care le-au continuat munca, uneori în condiţii deosebit de grele şi care au protejat şi păstrat acest tezaur inestimabil concentrat într-un muzeu devenit, în timp, o veritabilă marcă de identitate.

Astăzi, când muzeul împlineste 77 de ani, în configuraţia instituţiilor de cultură din Bucureşti şi din ţară, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ este recunoscut ca o instituţie dinamică şi modernă care ocupă în prezent locul 1 în România ca număr de vizitatori, dar şi ca activitate ştiinţifică şi de protecţie a patrimoniului.“ (Conf. Univ. Dr. Paulina Popoiu, Director general Muzeul Naţional al Satului  “Dimitrie Gusti“, 2013)

 

„Magia Satului Tradiţional”

 conferinta muzeul satului

Istoria Muzeul Naţional al Satului  “Dimitrie Gustieste legată de oameni şi de magia satului tradiţional. Pentru a-l înţelege trebuie să-i descoperi secretele ascunse, să-l iubeşti, să crezi în nemurirea moştenirii culturale, să apreciezi sensibilitatea creatorilor populari şi trăinicia tradiţiei. Acest muzeu, unic în felul său, nu se dezvăluie în toată plenitudinea sa deodată, deoarece prin natura sa, el te obligă să laşi deoparte ideile preconcepute privind vizita într-un muzeu etnografic obişnuit. Vizita la Muzeul Naţional al Satului te incită să meditezi la mijloacele cu care au fost realizate toate aceste construcţii, instalaţii tehnice sau unelte necesare unor cerinţe stringente de viaţă şi unor nevoi spirituale.

Valoarea excepţională a acestui muzeu constă în faptul că prezintă ansambluri de gospodării constituite într-o sinteză a satului tradiţional, situând un muzeu aflat în centrul Bucureştiului alături de marile muzee europene. (Dr. Georgeta Stoica)

„Cultul patrimoniului cultural şi natural are vechime, diferind într-o ţară sau alta, ba chiar de la un loc sau altul. Deşi patrimoniul în sine izvorăşte din istorie (umană, naturală), iar componentele acesteia ar trebui să o servească consemnându-i mărturiile, adeseori el acoperă doar consemnări sentimentale şi nu practici conservative. ”

(Ioan Opris, Colecţionism. Muzeologizare. Patrimonializare, Editura Oscarprint, 2013)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și aproape 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Allianz-Țiriac Management Conference, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum (Timișoara), “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează