Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eveniment cu istoricul Georgeta Filitti: Regele Mihai I – un reper moral

0

Fundația Calea Victoriei vă invită sâmbătă, 27 ianuarie, de la ora 11:00, la Grand Hotel Continental, la o discuţie cu istoricul Georgeta Filitti despre Regele Mihai I şi profilul lui de om de stat: Regele Mihai I – un reper moral.

Istoricul Georgeta Filitti, personalitate care a cunoscut îndeaproape și a studiat soarta Casei Regale a României, ne va ajuta să înțelegem adevărata importanță a Regelui Mihai, al patrulea suveran al României, cu o soartă tragică, și un destin neîmplinit pe potriva aşteptărilor.

Născut sub auspicii fericite, în România Mare, când toate provinciile locuite de români erau întrunite într-un singur stat sub conducerea Regelui Ferdinand I Întregitorul, principele Mihai părea să aibă tot viitorul în faţa sa. Şi la un moment dat a şi fost aşa. La doar 6 ani, în 1927, la moartea bunicului, prin renunţarea la tron a tatălui său, principele devine regele ţării, înconjurat de o Regenţă. Dar peste 3 ani tatăl se răzgândeşte, revine în ţară şi se proclamă rege. Mihai devine Mare Voievod de Alba Iulia şi începe o instruire complexă, rigidă şi lipsită de cunoştinţele necesare unui viitor monarh, la Şcoala Palatină.

Avea 19 ani când abdicarea tatălui îl urcă pentru a doua oară pe tronul ţării. Domnia de 7 ani care a urmat a însemnat război, tutela mareşalului Ion Antonescu, dar şi maturizarea excepţională a suveranului. Şi dovadă a fost actul de la 23 august 1944, apreciat la superlativ în tabăra occidentală a Naţiunilor Unite.

Valorile în care crescuse, pe care apoi le cultivase el însuşi cât s-a aflat în fruntea ţării, veneau în contrazicere cu regimul politic instaurat de sovietici în România. Silit să abdice, începe un lung şi dureros drum al exilului, când precaritatea traiului zilnic se împletea cu grija pentru patria mult iubită, aflată dincolo de Cortina de fier, ruptă tot mai mult de lumea liberă.

După revoluţia din 1989, ani de zile, Regelui Mihai i-a fost refuzată întoarcerea în ţară. Când, în cele din urmă, aceasta s-a împlinit, fostul monarh a demonstrat, prin toate intervenţiile publice din ţară sau din străinătate, că înţelege să-şi servească patria cu aceeaşi dăruire, cu aceeaşi tenacitate, exemplificare desăvârşită de comportament monarhic.

Detalii și înscrieri la eveniment pe www.victoriei.ro

Cost: 50 de lei; Cost redus (card fidelitate, studenti, elevi, pensionari): 45 de lei

Loc: Grand Hotel Continental, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Câmpineanu (Sala Grigorescu, et. 4)

Dată și oră: 27 ianuarie, 11.00

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.