Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eveniment cu istoricul G Filitti Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori

0

Fundatia Calea Victoriei va invita sambata 22 martie, de la ora 11:00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti: Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori. De aceasta data vom povesti despre o tema extrem de interesanta si personala, care reflecta lumea apusa a secolului XIX si inceputul sec XX, si anume scrisorile de altadata.

Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori, cu G. Filitti

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.

Universul corespondentei e de necuprins. Forma de comunicare vreme de sute de ani, compunerea scrisorilor a ocupat din plin timpul stramosilor nostri. Un patrimoniu de sute de mii de scrisori din spatiul cultural romanesc se lasa incet, incet descoperit. In felul acesta, de fapt, recompunem cat mai aproape de adevar, istoria societatii.
Scrisori oficiale, care pot schimba soarta lumii, scrisori de afaceri, prin care se castiga ori se pierd averi, de dragoste, care zugravesc sentimente gingase dar si gesturi disperate uneori, apocrife, ce pot insela lumea sau anonime, care nu-l angajeaza pe autor dar pot avea urmari tragice, criptate, care necesita uneori luni de zile pentru descifrare – toate aceste petice de hartie modeleaza viata oamenilor.

Subiecte neasteptate, lucruri nerostite, taine surprinzatoare ies la iveala din lectura scrisorilor. Va propunem un excurs in aceasta lume, incepand din secolul al XV-lea pana azi, cu exemplificari dintre anii 1838-1956.

Persoanele evocate in materie de corespondenta: sora mitropolitului Veniamin Costache, Gheorghe Ghica, diplomat, un moldovean in captivitate tatara, Adina Take Ionescu catre monseniorul Vladimir Ghica, anonima catre ziarul “Romanul”, maica Smara, ca sa plece la Polul nord, o c.p. din Gulagul sovietic, principele Carol catre Ella Filitti, Kogalniceanu catre tatal lui (babaca), cereri de hataruri catre ministri: Ermil Pangrati si Victor Slavescu, viitorul maresal Antonescu cere favoruri, regina Elisabeta catre Elena Bibescu, Panaiot Moruzi, din razboiul Crimeii catre sotia lui, Martha Bibescu catre Vasile Parvan, Georges Boskof, pianist, prieten cu Enescu, I. Balaceanu, Dora d Istria catre Alexandru voda Ghica, G.G. Bibescu, din Mexic, catre tatal sau, D.A.Sturdza despre Kogalniceanu Satana, Henri Catargi, ministrul Romaniei la Bruxelles, demis, secretarul principelui Carol, Emile Picot, catre familie, Ion Ghica, din Samos, principesa Elisabeta a Romaniei catre Ella Filitti, Carol I catre un fals corespondent din Germania, consulul grec la Bucuresti despre dubla alegere a lui Cuza, Kazantzakis catre un roman, un roman la Karlsbad in 1796 despre relatia lui cu ambasadorul Spaniei, scrisori de socialisti romani despre crezul lor, Hitler catre Carol II etc
La eveniment veti putea admira copiile unor texte originale, scrisori din sec XIX si XX din colectia personala a istoricului G. Filitti.
Lector: Georgeta Filitti
Data: 22 Martie 2014; Ora: 11:00
Cost:30 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari):25 ron
Locul desfasurarii: Grand Hotel Continental, Calea Victoriei 56, intrare din str. Ion Campineanu (Sala Nicolae Grigorescu, et. 4)
Va puteti inscrie la contact@victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.