Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Erosul Renaşterii: redescoperirea unei moşteniri uitate

0

Fundatia Calea Victoriei va invita joi, 9 februarie, ora 18.30 la conferinta: Erosul Renasterii: redescoperirea unei mosteniri uitate, sustinuta de Monica Neatu care ne va povesti despre dragoste, placere si eros in Renastere.

Daca evul mediu a gravitat in jurul unei viziuni mai mult sau mai puţin reale a dragostei, Renasterea cu dorinta sa de a scoate in evidenta individualismul fiecarei fiinte ne ofera o imagine infinit mai nuantata a sentimentelor si placerilor umane.
Curtea dragostei, descrisa de Boccaccio, pastreaza aparentele medievale dar lasa sa erupa omul in toata plinatatea sa, cu defecte şi calitaţi. Erosul nu mai este hieratic (o pasiune pentru o fiinţa idealizata) el capata trup, iar oamenii acelor timpuri iubeau cu rafinament dar şi carnal.

Dragostea coboara pe pamant, trupul este redescoperit dar nu este uitata nici ambiguitatea curtarii, a jocului si a vorbelor bine ticluite ce prefigurau si starneau. Barbatii si femeile acelor timpuri duc la inflorirea maxima un mod de a trai dragostea, ce se anutase inca de la sfarsitul evului mediu. Pentru ei mostenirea antichitatii inseamna, deopotriva, un imens tezaur literar dar si un eros lipsit de inhibitii.

Curtezantele italiene, cu “eleganta lor princiara”, dar si nobile intrate in legenda precum Lucrezia Borgia sau “regina Margot” au dus alaturi de barbatii care le-au dorit si iubit, nu numai, la nasterea unei societatii galante, sofisticata si efemera, dar si la aparitia unor noi forme de reprezentare artistica, in care spiritul si trupul se intrepatrund.

Va invit, asadar, intr-o calatorie fascinata, calauze ne vor fi scrierile lui Dante, Petrarca, Aretino, nenumarate picturi si gravuri din epoca, mai mult sau mai putin scandaloase, dar mai ales oamenii Rensterii, fiecare cu dorintele si sentimentele proprii.

Lector:. Monica Neatu
Data: 9 Februarie; Ora: 18.30
Cost: 30 ron; Cost studenti: 25 ron
Locul desfasurarii: Fundatia Calea Victoriei, str. Caimatei 20, et. 3.
Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.