Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Enjoy Classics: Introducere în muzica clasică

0

Te-ai ȋntrebat vreodată de ce, după sute de ani, oamenii ȋncă mai umplu sălile de concert atunci când se cântă Mozart, Berlioz, Ceaikovski, Verdi sau Rachmaninov? Vino să afli la cursul Enjoy Classics: Introducere ȋn muzica clasică, ce va ȋncepe din 24 martie, ora 19.00, la Fundaţia Calea Victoriei.

Radu Mihalache, tânăr muzicolog şi colaborator al Radio România Muzical te provoacă să (re)descoperi şi să ȋnţelegi ȋn profunzime fascinanta muzică a acestor compozitori de geniu.

”Muzica e pretutindeni în zilele noastre. E un fel de soundtrack care ne însoțește în permanență și cred că un curs de istoria muzicii ne poate ajuta foarte mult să înțelegem propriul ritm al vieții, să ȋnţelegem de ce ne plac anumite lucruri, de ce nu ne plac alte lucruri. Și cred că muzica ne poate ajuta să ne găsim pe noi”, spune lectorul.

Vom vorbi despre W. A. Mozart, copilul minune al clasicismului care a reuşit să depăşească statutul de curiozitate vieneză şi să devină un maestru al melodiei. Ȋl vei descoperi pe Hector Berlioz muzicianul care a pus bazele orchestraţiei modern şi a dat valoare detaliului.

Cu muzica lui P. I. Ceaikovski, autorul baletului “Spărgătorul de nuci”, sigur te-ai mai ȋntâlnit, vei avea acum ocazia să afli mai multe despre contextul ȋn care acest meşteşugit constructor de melodii şi-a scris muzica.
Vei ȋnţelege de ce numele lui Giuseppe Verdi este, pentru iubitorii acestui gen de muzică, sinonim cu opera şi ce a adus el nou prin felul ȋn care se raporta la personajele sale.

Am păstrat ultima ȋntâlnire a cursului ca să-ţi povestim despre compozitorul şi pianistul Serghei Rahmaninov, a cărui muzică o regăseşti pe coloana sonoră a unor filme celebre.

Cursul ȋncepe vineri, 24 martie, la 19.00 şi cuprinde 5 ȋntâlniri, cu frecvenţă săptămânală. Taxa de participare este de 250 de lei, iar ȋnscrierea o poţi face pe adresa contact@victoriei.ro.

Ȋntâlnirile se desfăşoară la Fundaţia Calea Victoriei: str. Popa Soare nr. 40, et. 1, Bucureşti.

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.