Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Enigmaticul Ev Mediu: O privire antropologica

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de marti, 4 octombrie, de la ora 18:30, la un curs fascinant despre Enigmaticul Ev Mediu: O privire antropologica, sustinut de istoricul Monica Neatu.

Evul mediu a fost o perioada definitorie in destinul civilizatiei europene, atunci au luat nastere trasaturile fundamentale ale lumii contemporane. Mult timp privit drept evul intunecat dominat de razboaie, ciuma si decadere, in comparatie cu stralucitoarea lume a antichitatii greco-romane, el a cunoscut, in ultima jumatate de veac, nu doar atentia medievistilor ci si a publicului larg, dornic sa inteleaga mostenirea pe care misteriosul ev de mijloc a lasat-o nu doar la nivelul structurilor urbane, politice sau culturale ci si in „gesturile marunte”, trecute de multe ori cu vederea, acele gesturi ce ne ritmeaza viata si ne apropie in mod aproape imperceptibil de femeile si barbatii din evul mediu.

Dincolo de razboaie si temeri milenariste, intalnim o lume ce cauta dragostea si mantuirea, fie spirituala sau terestra, blameaza slabiciunile trupului dar ne ofera cele mai frumoase creatii vizuale, muzicale sau literare dedicate iubirii si sexualitatii. Este un univers ce isi situeaza cotidianul intre delicat si brutal, intre iubirea curteneasca si dansurile macabre, intre spaime colective si nasterea individualitatii. O lume care a „inventat” purgatoriul, minunatele banchete, jocuri la castel si romanul cavaleresc, care credea in miraculos, in propria ratiune a gesturilor, in diavol si paradis .

Va invit intr-o calatorie fascinanta, asa cum a fost si evul mediu, pentru a descoperi nu simple evenimente istorice ci oamenii care au anuntat ideea de civilizatie europeana, care ne par atat de indepartati si totusi ne sunt atat de apropiati prin mentalitati, sentimente…

Structura cursului

1. Evul mediu- copilaria Europei. Cotidianul medieval intre ritualuri, miracole si rugaciune. Cele trei ordine: oratores, bellatores, laboratores. Structuri sociale.

2. Castelul medieval, seniorul si doamna. Habitatul, hrana, sarbatorile. Corp si sexualitate. Ce a fost iubirea curteneasca?

3. Orasul medieval, catedralele, cultura urbana. Un nou ideal uman, aparitia individului. Purgatoriul.

4. De ce se temeau oamenii in evul mediu? Cartografierea spatiului real si imaginar.

5. Diavolul, infernul, dansurile macabre, strigoii, ciuma neagra, razboaiele… Amurgul evului mediu.

Lector: Monica Neațu

Data incepere: 4 Octombrie 2011

Ora curs: 18:30

Numar ateliere: 5

Varsta Minima: 18

Cost: 150 ron, 125 ron pentru studenti

Locatie: Fundatia Calea Victoriei, Str. Caimatei 20, etaj 3

INSCRIERI LA CONTACT@VICTORIEI.RO

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur „delicatese culturale”, impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.