Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eminescu in artele grafice contemporane – 130 ani

0

Eminescu in artele grafice contemporane – 130 ani

16.01-03.02.2019

Tur ghidat si discutii: sambata 19.01, intre 11.00 si 13.00

Producator: PostModernism Museum, curator Cosmin Nasui

Partener si gazda: Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Str. Londra nr. 39, Bucuresti

Intrarea la turul ghidat este gratuita. Vizitarea expozitiei este inclusa in pretul biletului de Muzeu. Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre 10.00 si 18.00.

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1580622278748725

Cu prilejul Zilei Culturii Nationale si cu ocazia celebrarii a 130 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Mihai Eminescu, proiectul Eminescu in artele grafice contemporane – 130 ani” exploreaza rolul operei eminesciene in creatia artistilor vizuali din Romania.

Expozitia prezinta atat o selectie de opere de arta inspirate de scrierile lui Eminescu cat si o selectie de editii ale operelor lui Eminescu (unele bibliofile) ilustrate de artisti romani.

Expozitia reuneste lucrari de grafica dedicate creatiei eminesciene semnate de artistii: Nicolae Alexi, Aurel Bulacu, Constantin Baciu, Mircia Dumitrescu, Ligia Macovei, Tiberiu Nicorescu, Ion Panaitescu, Vasile Socoliuc, Done Stan, Mihu Vulcanescu si ilustratii de grafica de carte.

Proiectul „Eminescu in artele grafice contemporane – 130 ani” are si o componenta de cercetare a semnificatiei specifice acordate poetului national in functie de perioadele istorice si politice in domeniile artelor vizuale. In aceasta privinta vor fi realizate patru video documentare cu istorici si critici literari si istorici si critici de arta, disponibile pe canalul de YouTube al Modernism.ro.

Scopul proiectului este de a explora expozitional modalitatile in care pe de-o parte opera lui Mihai Eminescu este o sursa de inspiratie pentru artistii vizuali si pe de alta parte de a reflecta asupra modului in care mitul poetului national este perceput si redat artistic in functie de diferitele perioade istorice.

Eminescu intre comunism si democratie

1989 a insemnat Anul Eminescu (anul centenarului) totodata si anul caderii comunismului in Romania. In multitudinea de manifestari culturale si expozitii organizate atunci, artistii grafici romani si-au adus contributia prin realizarea unui grupaj de lucrari dedicate poetului national. Artisti precum Done Stan, Mircia Dumitrescu, Ligia Macovei, Constantin Baciu, Nicolae Alexi, Aurel Bulacu, Ion Panaitescu, Tiberiu Nicorescu, Vasile Socoliuc au realizat gravuri pentru operele eminesciene. Intre activitatile publicistice ale anului 1989 mentionam aici albumul editat de Petre Popescu Gogan, „Ecouri eminesciene in arta plastica”, Editura Meridiane 1989, o lucrare de referinta ce contine un inventar exhaustiv al lucrarilor de arta inspirate de opera eminesciana.

Detalii si imagini aici:

http://www.postmodernism.ro/eminescu-in-artele-grafice-contemporane-130-ani/

Proiectul face parte din DARE, un program initiat in 2015 de PostModernism Museum: „Documenting, Archiving, Revaluing and Exhibiting the art produced in Romania in 1944-1989”. Programul consista intr-o serie de cercetari pluridisciplinare care analizeaza relatia artistilor romani cu ideologii politice si climate sociale diferite, in perioada postbelica si comunista 1944-1989. Programul include o serie de expoziţii cercetare, dezbateri, conferinţe si publicatii care incearca sa reevalueze social si cultural fenomenul comunismului, cu ocazia aniversarii, in 2019, a 30 de ani de la Revolutia Romana din 1989. Conceptul inovator lansat de DARE este rezultatul unei viziuni pluridisciplinare istorice, antropologice, artistice si sociologice. Cercetarea expozitionala prezinta surse documentare materiale de arhiva, memorabilia, filme, publicatii, interviuri audio-video, in scopul de a deschide serios si in sens larg discutii si subiecte inca sensibile si tensionate din punct de vedere istoric, prin utilizarea expunerii, dezbaterii si publicatiilor ca mijloace de exprimare.

///

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Identitaţii Naţionale

Producator: PostModernism Museum

Partener: Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

PostModernism Museum (PMM) produce si promoveaza proiecte de cultura contemporana si dezvolta programe de cercetare culturala, cu focus pe domeniul artelor vizuale. PMM este furnizor de servicii de training si consultanta in management cultural si publisher de materiale, studii si carti. www.postmodernism.ro

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (MNHCV) s-a deschis publicului in anul 2003. Patrimoniul muzeului este constituit din peste 1000 de lucrari realizate in perioada secolelor XVI – XX si reprezinta atat harti ale regiunilor locuite de romani si de stramosii lor, cat si ale continentelor, harti astronomice si planuri de oras. Viziunea muzeului este de a crea legaturi intre patrimoniu – educatie – cultura, intre trecut si prezent. MNHCV este un muzeu al publicului pasionat de aventura cunoasterii care va trai experiente de invatare unice intr-un spatiu muzeal experimental si creativ. www.muzeulhartilor.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.