Emil Cioran: cartile, prietenii, iubirile

0

Fundatia Calea Victoriei va invita incepand de luni, 2 martie, de la ora 19:00, la cursul Emil Cioran: cartile, prietenii, iubirile, sustinut de Alex Paun.

Emil cioran 2

Putini oameni, in secolul trecut, au fost mai stranii, mai pasionanti, mai controversati decat cel pe care Franta l-a consacrat drept „É. M. Cioran”.

Cursul de fata isi propune sa aseze un spot de lumina pe figura incaruntita a lui Emil Cioran.

Ce carti a tors in ultimii cincisprezece ani de viata? Cum se deosebeau ele de jerbele dezlantuite ale junetei si de operele fundamentale scrise la maturitate? Cu cine era prieten? Despre ce vorbea cu tine, daca ieseati impreuna in oras? A mai iubit vreo femeie dupa 1980? Avem marturii despre toate astea?

De-a lungul atelierului, vom povesti despre operele frantuzesti ale lui Cioran, vom consulta monografii, dar si un corpus vast de marturii orale, interviuri luate unor apropiati, anecdote si aluzii stranse din lucrari ale unor oameni care l-au cunoscut. Un sprijin constant vor fi jurnalele si corespondenta edita ale lui Cioran

Sedinta intai: Cartile

Ultimele trei carti scrise de Cioran sunt „Sfartecare” (1979), „Exercitii de admiratie” (1986) si „Marturisiri si anateme” (1987). Facem un survol prin temele si capriciile acestor volume, comparandu-le mereu cu lucrarile mai vechi, in special cele publicate dupa emigrarea in Franta.

Sedinta a doua: Prietenii

In ciuda aparentelor, Cioran era un om prietenos. Intretinea legaturi cu persoane foarte diferite intre ele, iubea sa iasa in Gradina Luxemburg sau la vreo taverna, barfea cu voluptate, sporovaia enorm, evitand mai mereu subiectele grave si pedanteria. Constelatia sufletului sau (prieteni, amici, cunostinte) ar merita atentia unei discutii aplicate. Ne vom referi cu deosebire la colegi de generatie precum Mircea Eliade si Eugen Ionescu, dar si la legaturi pariziene cu oameni de talia unui Samuel Beckett.

Sedinta a treia: Iubirile

Daca exista un subiect care lipseste din cartile lui Cioran (inclusiv in cele o mie de pagini ale jurnalului sau), acesta e iubirea. Aluzii, notatii fugare, teribilisme pot fi gasite. Dar felul in care scriitorul se raporta la femeie si la iubire e mai putin transparent decat felul in care se raporta la Dumnezeu, la moarte, la tara sa natala. Va fi cu atat mai interesant sa descoperim impreuna cine au fost zanele Susana, Simone, Friedgard. Vom parcurge impreuna cateva frumoase scrisori de amor, sesizante prin patos si sinceritate.

Lector: Alex Paun

Data incepere: 2 martie 2015; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 3

Frecventa: saptamanal, luni

Cost: 150 ron; Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 135 ron

Locul desfasurarii: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu si Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Inscriere la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Despre autor

avatar

Ne-am propus sa oferim celor din jur "delicatese culturale", impachetate in forma unor evenimente sau ateliere care coloreaza si invioreaza peisajul cotidian. La Fundatia Calea Victoriei, discutam despre antropologie, istorie, muzica, pictura, astronomie, filozofie, teatru, mistica si orice alt subiect ne face placere sa abordam. Lectorii nostri sunt personalitati marcante ale vietii culturale bucurestene: profesori universitari, scriitori, pictori, actori etc. Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania a fost un stat european in adevaratul sens al cuvantului, prin spirit si mentalitate. Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intalnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.