Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Elevii sunt capabili să tipărească obiecte. ECDL susţine 3D Printing în şcoală

0

O altă grupă de liceeni din Bucureşti sunt absolvenţii cursului de 3D Printing iniţiat de ECDL ROMANIA, cu sprijinul ENEVO Group. Astăzi, i-am felicitat pe elevii de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu, împreună cu Ministerul Educaţiei, care susţine demersul de învățare a noilor tehnologii, chiar în cadrul şcolii.

Accesul la educaţie digitală în mod formal şi structurat poate să asigure dobândirea competențelor IT de către tineri, o condiție obligatorie pentru exploatarea tuturor oportunităţilor digitale de astăzi.

Vianu_3D_ECDL

13 elevi de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din capitală au participat la un training dedicat tehnicilor de modelare şi imprimare 3D prin proiectul Liceenii învaţă 3D Printing, iniţiat de ECDL ROMANIA cu sprijinul ENEVO Group. Proiectul debutase la începutul anului cu o grupă pilot la un colegiu cu profil tehnic. Şi în această etapă, timp de o lună, liceenii de la Vianu, profil teoretic, s-au întâlnit cu specialiştii ENEVO, având posibilitatea să aplice efectiv teoria, reuşind să imprime 3D propriile obiecte concepute.

Vineri, 12 iunie, am marcat finalizarea cursului la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu alături de Ministerul Educaţiei, reprezentat de dna. Nuşa Dumitriu-Lupan, Inspector General, care a declarat că ”există toate premisele ca acest proiect să se continue. Un proiect, dacă se limitează numai la o zonă, cum ar fi capitala, nu îşi dovedeşte eficienţa. În toată ţara există elevi pasionaţi, capabili să utilizeze tehnologia şi trebuie să ne preocupe egalitatea de şanse. La eveniment s-a discutat despre o posibilă introducere în curriculumul şcolar Tehnologia Informaţiei a unor teme care vizează imprimarea 3D sau crearea unui modul opţional pentru anumite profiluri şi specializări din liceu şi şcoli profesionale.

Alături de absolvenţi şi alţi elevi şi profesori interesaţi, am asistat la o sesiune de demostraţii 3D printing, reacţiile fiind entuziaste:”Din moment ce noi am reuşit într-o lună să facem asemenea produse finite, gândiţi-vă ce am putea să facem dacă am studia aşa ceva la liceu.” – Sorina, absolventă curs.

Îmi doresc ca elevii participanţi la curs, pe viitor, să explice altor elevi din şcoală cum anume funcţionează o imprimantă 3D şi ne dorim să avem o astfel de imprimantă în şcoală.” – Corina Vinţ, Director Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu.

Reprezentanţii ECDL şi-au exprimat astăzi interesul de a dezvolta modulul de imprimare 3D, promovând introducerea acestuia în şcoli ca opţional, pe măsură ce tehnologia inovativă ajunge tot mai aproape de utilizatori.

În calitate de autoritate de certificare a competențelor digitale în România, ECDL ROMANIA se implică activ în ghidarea tinerilor spre accesul la competențe digitale reale şi oferă instrumentele utile pentru provocările ce decurg din transformările tehnologice. În acest context, susţinerea proiectului Liceenii învaţă 3D Printing este un demers firesc. Dovezile arată că expunerea la tehnologie nu poate fi echivalentă cu abilitatea de a o folosi. Dacă tinerii nu au acces la educaţie digitală în mod formal şi structurat, s-ar putea ca niciodată să nu se deblocheze pe deplin potenţialul tehnologiei digitale pentru ei ca şi cursanţi, angajaţi, antreprenori sau cetăţeni.

 

Despre ECDL ROMANIA

Permisul european de conducere a computerului (ECDL – European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit program de certificare a competenţelor digitale recunoscut la nivel internaţional în 150 de ţări şi numără până în prezent 14 milioane de persoane înregistrate în program.

În afara Europei, certificarea este cunoscută sub numele ICDL (International Computer Driving Licence).

ECDL ROMANIA este Operatorul Naţional al licenţei ECDL în România, cu o reţea de peste 700 de centre de testare acreditate pe întreg teritoriul ţării.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.ecdl.ro  sau www.ecdl.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.