Educatie urbana in 5 unitati de invatamant din 3 cartiere

0

URBANISM, ANTROPOLOGIE URBANĂ, ANIMAȚIE SOCIO-EDUCATIVĂ ȘI ARHITECTURĂ PENTRU 75 DE ELEVI BUCUREȘTENI.

Asociaţia Komunitas anunţă desfăşurarea componentei de educaţie urbană din cadrul proiectului ”Spaţii urbane în acţiune”, care se desfăşoară în 5 instituţii de învăţământ din cartierele bucureştene Tei,Tineretului și Timpuri Noi.

Disciplina numită generic educaţie urbană/pedagogie urbană a fost concepută de membrii Asociației Komunitas în decursul ultimilor 4 ani și se bazează pe elemente interdisciplinare specifice mai multor domenii: antropologie urbană, urbanism, educație civică, arhitectură.

educatie urbana komunitas

Scopul educației urbane este de a le dezvolta tinerilor curiozitatea față de oraș, de a le stimula ”privirea urbană” și o mai bună înțelegere a spațiului urban, a relațiilor sociale dintr-un oraș, de a încuraja implicarea civică, protejarea și îmbunătățirea spațiilor publice.

Istoria educației urbane în România începe în 2009, o dată cu primele proiecte experimentale ale Asociației Komunitas, adresate elevilor de școală generală și de liceu. Un moment important în derularea acestor inițiative îl reprezintă prima conferință de educației urbană pentru copii și adolescenți derulată în România, în anul 2011, sub coordonarea Asociației Komunitas.

Metodele de educație urbană și modulele prevăzute în cadrul proiectului ”Spaţii urbane în acţiune” sunt utilizate pe durata unui an școlar (octombrie 2014 – iunie 2015), fiind compuse din ateliere non-formale de lucru cu durata de 90 de minute. Atelierele sunt structurate în 4 module principale de lucru:

  • Modul de antropologie și observație urbană
  • Modul de urbanism participativ
  • Modul de participare activă, prin realizarea unei intervenții de îmbunătățire a spațiului din curtea școlii/liceului
  • Modul de anti-discriminare și animație socio-educativă

Instituţiile de învăţământ în care se desfăşoară atelierele de educaţie urbană sunt: Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Colegiul Tehnic Petru Rareş, Şcoala Generală Nr. 100 Andrei Șaguna, Şcoala Gimnazială Nr. 31, Şcoala Gimnazială Nr. 79.

Componenta educațională vizează următoarele obiective specifice:

  • implicarea activă a 75 de tineri în viața comunității (15 din fiecare școală / liceu selectate);
  • crearea de unelte pentru ”empowermentul” elevilor în școala/comunitate/societate;
  • implicarea elevilor într-un proces de redescoperire a cartierelor și reactivare a spiritului comunitar;
  • aplicarea practică a noțiunilor de urbanism participativ, dezvoltare comunitară, educație civică.

Proiectul ”Spații urbane în acțiune” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org, www.fondong.fdsc

Detalii suplimentare pe pagina de Facebook a proiectului si pe site:

https://www.facebook.com/spatiiurbaneinactiune

www.spatii-urbane.ro

Asociaţia Komunitas este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2006 de un grup de tineri cercetători sociologi și antropologi, având la baza conceptul de ştiinţe sociale și educaționale aplicate. Proiectele noastre se bazează pe un demers coerent de acţiune socială şi îşi propun să iasă din cadrul strâmt în care se manifestă de obicei ştiinţele sociale în România, punând accent pe dimensiunea aplicată a acestora, în paralel cu facilitarea înţelegerii anumitor noţiuni şi mecanisme sociale în rândurile tinerilor și ale publicului larg.

http://spatii-urbane.ro/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.