Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ediția a IX-a a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti

0

Ediția a IX-a a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti a debutat cu un spectacol dedicat lui Jean Philippe Rameau – muzicianul Regelui Soare

A IX-a ediţie a Festivalul de Muzică Veche Bucureşti 2014 a debutat pe 30 octombrie, la Palatul Cotroceni cu un spectacol regal care l-a sărbătorit pe muzicianul Regelui Soare, Jean Philippe Rameau.

Raluca Enea –m- clavecin,  Ansamblul de muzică veche Gli Studiosi di Sebastiano (Bucureşti) şi Ansamblul de dans medieval şi baroc Passegio (Cluj)

Concertul-spectacol excepţional „Rameau – Le Musicien du Roi”, susţinut financiar de ARCUB, în cadrul programul „București 555”, a constituit debutul celei de-a IX-a ediţii a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti, și a fost organizat într-un an în care se comemorează 250 de ani de la moartea muzicianului curții regale de la Versailles.

            Un nou spectacol ce îl omagiază pe Rameau

            Muzica lui Jean-Philippe Rameau va răsuna pentru a doua oară în cadrul Festivalului, în concertul „Rameau – 250”, susţinut de clavecinista Raluca Enea în data de 13 noiembrie, la Biserica Anglicană, de la ora 19:00.

            Clavecinul, “instrumentul nobililor”, va fi prezent într-un program inedit, ales din creaţia de clavecin a compozitorului. Repertoriul spectacolului cuprinde, în principal, selecţiuni din colecţia „Pièces de Clavecin en Concerts” (1724) şi din opera „Les Indes Galantes” (1735-1736), „Pièces de clavessin avec une methode pour la mechanique des doigts” (1724) şi “Nouvelles Suites de Pièces de clavecin avec des remarques sur les différents genres de musique” (1728).

            Recital de voce, teorbă şi chitară în interpretarea muzicianului Marco Horvat.

            Următorul spectacol, „Par mes Chants”, susţinut de interpretul şi instrumentistul francez Marco Horvat, este un recital de voce, teorbă şi chitară barocă, care va avea loc la Muzeul Național Cotroceni, în data de 19 noiembrie, ora 19:00.

            Fascinat de libertatea de a cânta fără a fi constrâns de acomodarea cu ceilalți muzicieni, Marco Horvat ne prezintă artistul complex, specializat în domeniul muzicii medievale și renascentiste, într-o comunicare perfectă între postura de solist și cea de acompaniator. Marco Horvat a evoluat ca solist şi instrumentist în aproape toate țările din Europa, în India și America Latină. Şi este unul dintre foarte puținii interpreți contemporani de muzică veche ce a preluat într-adevăr rolul lăutistului cântăreț, așa cum era el cunoscut acum câteva sute de ani.

            Concert de muzică spaniolă renascentistă

            Ansamblul Cinco Siglos şi soprana Delia Agundez (Spania) vor încheia ediţia acestui an a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti cu concertul „Musicas Para la Camara de Isabel de Castilla”, în seara de 21 noiembrie, la Palatul Bragadiru, de la ora 19:00.

            Cancionero de Palacio este tot ce a rămas scris din acele vremuri ale Renaşterii spaniole, cu menestreli gălăgioşi şi personaje austere oficiind serviciile liturgice ale Capelei Regale. Inspiraţi din Cancionero de Palacio, Cincos Siglos recrează în concert atmosfera intimă a muzicii de cameră cu harpe, lăute, şi fluiere, din timpul regilor catolici ai Spaniei.

            Membrii ansamblului Cincos Siglos s-au dedicat încă din 1990 studiului și interpretării repertoriilor mai puțin cunoscute de muzică veche. Repertoriul Cincos Siglos se axează pe muzica medievală, cu piese impresionante în numeroase producții concertistice, înregistrări audio și articole sau lucrări de muzicologie.

            Festivalulde Muzică Veche București organizat de Asociaţia Antiqva, se bucură de o mare atenţie din partea publicului, fiind cotat pe locul trei între „cele mai frecventate festivaluri din București”. Informația este conținută în rezultatele preliminarii ale „Barometrului de consum cultural pe anul 2014”, rezultate făcute publice cu ocazia Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (București, 2 noiembrie 2014). Barometrul este realizat anual de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, este reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia de 18 ani și peste și are o marjă de eroare de +/- 2,8%.

Organizator Asociaţia Antiqva

www.earlymusic.ro

Biletele la concertele Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2014 pot fi procurate prin reţeaua Eventim.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Administrației Prezidențiale, Ministerul Culturii, ICR, ARCUB și Primăria Bucureștiului prin Programul „București 555”, Muzeul Național Cotroceni, Palatul Bragadiru, Biserica Anglicană, Institutul Ballasi, Institutul Cervantes, Accion Cultural Espagnol, Muzeul Țăranului Român.

Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Brâncoveanu, Marshal Hotel, Elmiplant, DACIA.

Partener Oficia Media: TVR1 – TVR 2 – TVR New – TVR HD

Perteneri Media: Radio Romania Muzical, Radio Romania Cultural, Radio București FM, Radio 3Net, România Liberă, Academia Cațavencu, Evenimentul Zilei, Dilema Veche, Historia, Observatorul Cultural, Nine O’Clock, ArtOut, Casa Mea, 121.ro, City Compass.ro, Romania-Insider.com, Agentiadecarte.ro, Modernism.ro, Catchy.ro, TurismIstoric.ro

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.